De vakantie is aangebroken en dat betekent dat we massaal op het vliegtuig stappen richting zomerse bestemmingen. Wat doet vliegen eigenlijk met onze gezondheid? En hoe zorgt u ervoor dat u zich aan boord op uw best voelt?
- Vliegen: is het schadelijk?
- Wat maakt vliegen ongezond?
- Tips voor een gezonde en comfortabele vliegreis
- Welke supplementen neem ik mee aan boord?
- Tot slot: bereid uw immuunsysteem voor
Vliegen: is het schadelijk?
Een droge mond, een opgeblazen buik en een slaperig en duf gevoel. Wie weleens een lange vlucht gemaakt heeft, voelde zich bij aankomst op bestemming waarschijnlijk niet helemaal fit. Het liefst wast u direct uw handen of springt u onder de douche. Tijdens een vlucht worden we aan verschillende schadelijke invloeden blootgesteld.
Hieronder vertellen we u meer hierover.
“Vanwege de beperkte beenruimte in de economy class wordt dit ook wel het 'economyclasssyndroom' genoemd”
Helaas zijn er voor de reislustigen onder ons diverse redenen waarom (regelmatig) vliegen ongezond is. Wat maakt vliegen eigenlijk ongezond?
- Om te beginnen, worden we aan een verscheidenheid aan schadelijke stoffen blootgesteld. Zo zit een vliegtuig vol met vlamvertragers. Vlamvertragers zorgen ervoor dat materialen moeilijker vlamvatten en kan grote schade door brand voorkomen. Vlamvertragers worden in verschillende producten gebruikt, bijvoorbeeld in gordijnen, tapijt, stoelen met stoffen bekleding en elektronica, kabels, en isolatiematerialen. Veel van deze stoffen zijn uiterst giftig.
- Op de hoogte waar de meeste passagiersvliegtuigen vliegen, zo’n tien kilometer, is de hoeveelheid kosmische straling vele malen hoger dan op zeeniveau. Een vlucht van ongeveer 4 uur levert evenveel straling op als een röntgenfoto bij de tandarts.
- Hoewel het de bedoeling is om op vakantie te ontspannen, kan de voorbereiding veel stress geven. "Wat als mijn koffer niet dicht gaat?" "En zijn we wel op tijd bij de gate?" Om nog maar niet te spreken over de spanning van het vliegen zelf. Reizen zorgt bij veel mensen voor stress. Dit is ongunstig voor de gezondheid.
- Wie weleens door verschillende tijdzones is gevlogen, heeft vast te maken gehad met een jetlag. Bij een jetlag is onze biologische klok in de war. Dit kan ervoor zorgen dat u eenmaal op bestemming moeilijk in slaap valt en overdag minder energie heeft.
- In een vliegtuig is een hoge concentratie ozon. Ozon komt altijd in de atmosfeer voor, maar in een vliegtuig is de hoeveelheid ruim twee keer zo hoog. Uiteraard zijn er filters die moeten voorkomen dat ozon de cockpit en cabine binnensijpelt. Toch kan deze verhoogde concentratie bij sommige mensen voor hoofdpijn zorgen.
- De luchtkwaliteit in een vliegtuig is sowieso verre van optimaal. Sterker nog, deze wordt meerdere keren opnieuw rondgepompt. Het kost een vliegbedrijf namelijk geld om koude, verse lucht binnen te laten. We ademen dus eigenlijk ‘tweedehands lucht' in.
- Daar komt bij dat we tijdens een vliegreis lang moeten stilzitten met vaak weinig beenruimte. Bij lang stilzitten in een bepaalde houding is de bloedstroom trager en kan de doorbloeding worden belemmerd. Vanwege de beperkte beenruimte in de economy class wordt dit ook wel het ‘economyclasssyndroom’ genoemd. Het risico is met name groot bij vluchten van 8 uur of langer.
- Zowel op het vliegveld als aan boord heeft u met een veelal ongezond voedselaanbod te maken. Door de lage druk en lage luchtvochtigheid tijdens een vlucht proeven we minder. Vliegtuigmaatschappijen voegen om deze reden extra zout, suiker en soms smaakversterkers toe om het smaakverlies tegen te gaan.
- Tot slot bevat de lucht in een vliegtuig een laag zuurstofgehalte en een lage luchtvochtigheid. Dit zorgt ervoor dat we sneller uitdrogen dan normaal.
“Drink voldoende water, maar laat koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank zoveel mogelijk staan”
1. Bereid u goed voor
Als u met het vliegtuig op vakantie gaat, kunt u zich het beste zo goed mogelijk voorbereiden. Check vooraf of uw paspoort en identiteitskaart nog geldig zijn, begin op tijd met inpakken, plan eventuele vaccinaties en check van tevoren in. Dit bespaart een hoop stress op het vliegveld.
2. Draag comfortabele kleding
Vooral bij langere vluchten is het fijn om comfortabele kleding te dragen. Kies voor zachte stoffen en draag kleding die niet te strak zit. Draag uw kleding in laagjes, zo kunt u eventueel iets aan- of uittrekken, mocht u het warm of koud hebben. Eventueel kunt u compressiekousen meenemen. Deze hebben een goede invloed op de doorbloeding van de benen en zijn ideaal tijdens een lange vlucht. Het beste kunt u deze kousen bij een apotheek aanschaffen.
3. Blijf gehydrateerd
Vanwege de uiterst lage luchtvochtigheid is het belangrijk om voldoende te drinken. Blijf weg van koffie en alcohol en kies daarentegen voor water, vruchtensap of kruidenthee. Reis bijvoorbeeld met een lege waterfles, zodat u die eenmaal op de luchthaven bij een tappunt kunt vullen. Zin iets lekkers? Pimp uw water met wat verse muntblaadjes, citroenschijfjes en een scheutje suikervrije siroop.
4. Neem uw eigen gezonde snacks mee
Doe uw lichaam én portemonnee een plezier en neem uw eigen gezonde snacks mee. Ga bijvoorbeeld voor vers fruit, ongezouten noten, pure chocolade, crackers met hummus, snackgroente, bananenbrood, gedroogd fruit of een volkoren boterham met beleg.
5. Voorkom een ‘jet belly’
Veel mensen krijgen tijdens hun vlucht te maken met een opgeblazen gevoel. Dit fenomeen wordt ook wel de ‘jet belly' genoemd. Het ontstaat door het verschil in luchtdruk tijdens de vlucht. Zorg dat u voordat u aan boord stapt naar de wc gaat en eet voorafgaand aan de vlucht een maaltijd met verse groente en voldoende vezels. Drink genoeg water, maar laat koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank zoveel mogelijk staan.
Voor meer tips bij een opgeblazen gevoel kunt u hier terecht.
6. Neem oordopjes of een koptelefoon mee
Maak het uzelf zo comfortabel mogelijk met oordopjes, een oogmasker en een noise-cancelling koptelefoon. Zo kunt u zo relaxt mogelijk liggen als een economy-class-stoel toelaat. Hierdoor komt u ontspannen en uitgerust aan op uw vakantiebestemming.
7. Blijf in beweging
Een paar uur in dezelfde houding zitten, is voor niemand goed. Of u nu jong of oud bent, het is verstandig om tijdens een vlucht ieder uur even op te staan. Zo houdt u de bloedcirculatie gezond. Loop bijvoorbeeld op en neer naar het toilet of doe een korte rekoefening. Terwijl u zit, kunt u enkele oefeningen in uw stoel doen. Span bijvoorbeeld de kuiten om de beurt aan, draai cirkels met uw voeten en draai met uw schouders.
“Vitamine C helpt de cellen te beschermen tegen oxidatieve schade door luchtvervuiling”
Welke supplementen neem ik mee aan boord?
Vliegen kan stressvol zijn voor het lichaam. Denk aan de eerdergenoemde verminderde luchtkwaliteit, beperkte bewegingsruimte en andere factoren zoals drukveranderingen. Het nemen van bepaalde supplementen kan helpen lichamelijke stress te verminderen en uw algehele welzijn te bevorderen. Hieronder geven we enkele aanbevelingen voor aan boord:
Vitamine C: Vitamine C is essentieel voor het lichaam. Helemaal in periodes van stress kan extra inname van vitamine C bijzonder nuttig zijn. Vitamine C helpt de cellen te beschermen tegen oxidatieve schade door luchtvervuiling. Bovendien ondersteunt het de afweer van het lichaam. Neem enkele dagen voorafgaand aan uw vlucht extra vitamine C om uw immuunsysteem een handje te helpen.
Gember: Gember is niet alleen een smaakmaker, de kronkelige wortel is ook goed voor een normale maag- en darmfunctie*. Zodoende wordt gember vaak gebruikt tijdens het reizen met de auto, de boot of het vliegtuig.
Natuurlijke rustgevers: Vindt u vliegen spannend? Dan bent u zeker niet alleen. Om innerlijke onrust en spanning tijdens uw vlucht de kop in te drukken, zijn er gelukkig tal van ontspannende kruiden. Bekende natuurlijke rustgevers* zijn valeriaan, kamille, citroenmelisse, passiebloem en hop.
Aderen support: Heeft u tijdens een vlucht te maken met zware of vermoeide benen? Paardenkastanje-extract kan worden ingezet voor het behoud van een goede conditie van de bloedvaten* en is gunstig voor de bloedsomloop*. Deze eigenschappen maken paardenkastanje geschikt bij vermoeide en zware benen*.
Enzymen Complex: Aan boord en op vakantie eet u wellicht anders dan u gewend bent. Enzymen werken als een soort ‘schaartjes’ die ons voedsel kapot knippen. Is uw buik tijdens het reizen snel van slag? In dat geval kan ons Enzymen Complex uitkomst bieden.
“Gelukkig kunnen we zelf veel doen om ons lichaam weerbaar te maken tegen invloeden van buitenaf”
Er zijn veel aanwijzingen dat vliegen ongunstig is voor de gezondheid. Met name voor piloten en crew kunnen de ongezonde invloeden op termijn een schadelijke uitwerking hebben. Gelukkig kunnen we zelf veel doen om ons lichaam weerbaar te maken tegen invloeden van buitenaf. Voor u op het vliegtuig stapt, is het dus van belang dat uw immuunsysteem sterk is. Dit doet u door enkele dagen voor uw vlucht goed uit te rusten en vitamine C te slikken.
Neem volop antioxidantrijke groente en fruit en beweeg voorafgaand aan de vlucht zoveel mogelijk. Last but not least: drink voldoende water en beperk stress.
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over voedingssupplementen voor op reis of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).