Hoe kan ik mijn stofwisseling ondersteunen? Vrouw die taartje eet

U kent het verschijnsel vast wel: de ene persoon kan alles eten zonder ook maar een grammetje aan te komen, terwijl bij de ander de kilo’s er al aanvliegen als ze alleen maar naar een ijsje kijken. Dit verschil heeft te maken met de stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd. Deze werkt bij iedereen anders. Wat is de stofwisseling precies en hoe kunt u deze eventueel ondersteunen? Bijgaand enkele tips.

Wat is de stofwisseling?

Een ander woord voor stofwisseling is metabolisme. Dit woord stamt uit het Grieks van ‘metabolismos’, wat ‘verandering’ of ‘omzetting’ betekent. Het komt er in feite op neer dat er in de lichaamscellen stappen plaatsvinden waarbij de ene stof in een andere moet worden omgezet. Stofwisseling wordt vaak onterecht verward met de spijsvertering. Ze werken wel samen maar zijn niet hetzelfde. De spijsvertering vindt na de maaltijd in het spijsverteringskanaal plaats. De stofwisseling is 24/7 in elke cel van het lichaam actief. Zelfs in rust verbruiken we namelijk energie.

“Ons lichaam heeft energie nodig om optimaal te kunnen functioneren”

Van brandstof naar energie

Gezonde voedingGezonde voeding

De stofwisseling behelst de aanvoer van bouwstoffen en de afvoer van afvalstoffen. Uiteindelijk is het doel: energie produceren. Ons lichaam heeft immers energie nodig om optimaal te kunnen functioneren. Daarom eten we dagelijks brood, vlees, groente en fruit. Hier kan het lichaam echter niet direct iets mee. Deze voedingsstoffen (brandstoffen) moeten worden omgezet. Ze worden in het maagdarmkanaal verkleind en komen vervolgens via het bloed in de lichaamscellen. 

Eenmaal in de cel zelf aanbeland, worden de stoffen nog verder afgebroken en verwerkt. Op deze manier maakt het lichaam tenminste drie types brandstof uit voedsel. Zo worden eiwitten in aminozuren omgezet en suikers in stukjes gehakt zodat ze glucose worden. Vetten worden in enkele stappen in vetzuren omgezet.

“Mannen hebben gemiddeld meer spiermassa en een lager vetpercentage”

Waar wordt de stofwisseling door beïnvloed?

Diverse factoren zijn van invloed op de stofwisseling. Zo verbruiken mannen meestal meer energie dan vrouwen. Dit komt omdat mannen gemiddeld meer spiermassa hebben en een lager vetpercentage. Daarnaast is leeftijd een belangrijke factor. Jonge cellen vernieuwen zich alsmaar en daar is natuurlijk veel energie voor nodig. Lengte is eveneens van belang: lange mensen moeten groter oppervlak verwarmen en ook hierbij is energie onontbeerlijk. Andere factoren zijn de hormoonhuishouding en erfelijkheid.

 

Ouder worden Ouder worden

“Een crash-dieet is geen goed idee”

Snelle of langzame stofwisseling?

BewegenBewegen

Stofwisseling is dus een voortdurend proces. De stofwisseling versnelt als we actief zijn, bijvoorbeeld tijdens het sporten of als we de ramen lappen en de huiskamer stofzuigen. In onze slaap of andere rusttoestand schakelt de stofwisseling vanzelf over naar een lager standje. Het proces zelf gaat echter continue door. Vaak denken mensen met overgewicht dat ze een langzame stofwisseling hebben. Dit is echter niet per definitie het geval. Een langzame stofwisseling kan inderdaad aangeboren zijn. 

Echter, zodra deze mensen actief worden, versnelt ook bij hen de stofwisseling vanzelf. Mensen die willen afvallen, dromen vaak van een snelle stofwisseling. Het gaat echter niet om snel of langzaam maar om een optimale stofwisseling. 

“Groene thee is een echte aanrader”

Tips om uw stofwisseling te ondersteunen

Eet voldoende en vaker.
Het is essentieel om voldoende te eten. Als u te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, gaat het lichaam op rantsoen. Hierdoor vertraagt in plaats van versnelt uw metabolisme, omdat het lichaam met minder voedsel toch moet blijven functioneren. Een crash-dieet is dus geen goed idee. Dit ondersteunt de stofwisseling niet. Wat wel kan werken, is om meer kleine porties verdeeld over een dag te eten. Zo houdt u de verbranding goed op gang.

CayennepeperCayennepeper

Ontwikkel spieren en beweeg intensief.
Spiermassa verbrandt meer energie dan vet, ook in ruststand. Een goede manier om spieren te ontwikkelen, is met krachttraining. Ook intensief bewegen, bijvoorbeeld via cardiotraining, jaagt de stofwisseling aan. Dit levert geen grotere spieren op maar wel een betere conditie en een sneller metabolisme.

Drink water en groene thee.
Om alle bouwstoffen aan te voeren en de afvalstoffen af te voeren, heeft het lichaam water nodig. Wie niet genoeg drinkt, vertraagt zijn of haar metabolisme. Water is sowieso van groot belang voor het optimaal functioneren van de organen. Drink dus veel water. Men zegt trouwens dat ijskoud water drinken de stofwisseling nog meer stimuleert. Drinkt u graag koffie? Drink deze dan zwart. Groene thee is ook een echte aanrader. Deze staat bekend als stofwisselingsstimulator en vormt dus een goede ondersteuning. Voor degenen die niet van groene thee houden, is deze overigens ook als voedingssupplement verkrijgbaar.

Eet voldoende eiwitten.
Het is belangrijk om voldoende gevarieerde voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook eiwitten maken deel uit van dit eetpatroon. Het lichaam kan eiwitten namelijk moeilijker afbreken dan vet of koolhydraten. Sterker, het heeft tweemaal zoveel energie nodig om eiwitten te verteren.

Gebruik veel kruiden in de keuken.
Sommige kruiden jagen het metabolisme aan. U kunt hierbij denken aan cayennepeper. De stof capsaïcine in cayennepeper ondersteunt de vetverbranding en kan helpen bij overgewicht. Chilipepers ondersteunen de stofwisseling gedurende een half uur na de maaltijd. Mocht u er niet toe komen om zelf veel met peper te koken, of houdt u niet van de pittige smaak? Dan kan een voedingssupplement met cayennepeper wellicht uitkomst bieden.

Zet de verwarming een tandje lager.
Ons lichaam verbrandt veel energie voor de warmteproductie. Als het koud is, wordt het lijf aangezet om harder te werken om warmte te produceren. Hierdoor wordt de stofwisseling ondersteund. Zet de verwarming in de winter dus gerust een tandje lager.

“De stof capsaïne in cayennepeper ondersteunt de vetverbranding”

Voedingssupplementen die de stofwisseling ondersteunen

Natuurlijk is een combinatie van bovenstaande tips waarschijnlijk het meest effectief om uw stofwisseling te ondersteunen. Goed eten, bewegen en slapen zijn essentieel. Daarnaast kunt u eventueel voedingssupplementen gebruiken ter ondersteuning van uw metabolisme. We haalden hierboven al groene thee en cayennepeper aan. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor Forskolin Forte. Dit supplement is gemaakt met de stof forskolin die afkomstig is van de Coleus forskohlii. Forskolin ondersteunt de vetstofwisseling* en kan helpen op gewicht te blijven*. In Vetverbrander Plus zit buiten forskolin onder meer Garcinia cambogia, dat eveneens bijdraagt aan de vetverbranding*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Natuurlijk zijn er nog meer producten die de vetstofwisseling ondersteunen. Wilt u hier meer over weten? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers: tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).