Inositol, de veelzijdige halfvitamine Chemische samenstelling van inositol

Halfvitamine….bestaat dat? Ja, halfvitamines bestaan en inositol is er eentje van. In dit blog gaan we dieper in op de twee bekendste vormen van inositol: myo-inositol en D-chiro-inositol en belichten we de veelzijdigheid van deze stof.

Wat is het verschil tussen vitamines en halfvitamines?

Een stof wordt een vitamine genoemd als ons lichaam de stof niet zelf kan aanmaken en we dus afhankelijk zijn van voeding om de stof binnen te krijgen. Vroeger was de lijst met vitamines enorm lang. Door onderzoek is men er echter achter gekomen dat niet alle vitamines ‘echte’ vitamines zijn, omdat het lichaam sommige van deze stoffen zelf aanmaakt. Hierdoor is deze stof niet essentieel en daarom geen vitamine. Als een stof veel invloed heeft op het goed functioneren van het lichaam dan worden deze stoffen halfvitamines genoemd. Inositol is er daar één van.

Inositol is een voorbeeld van een stof die vroeger onder de vitamines werd gerekend. In Nederland was inositol bekend als vitamine B7. In het buitenland werd inositol aangeduid als vitamine B8.

“Vroeger dacht men dat inositol een vitamine was en had het de naam vitamine B7”

Wat is inositol?

Inositol is een soort suiker met verschillende belangrijke functies. Inositol, met name myo-inositol komt van nature voor in diverse voedingsbronnen. Fruit, peulvruchten, granen en noten zijn voorbeelden van voeding met inositol. Verder is ons lichaam prima in staat om zelf inositol uit andere stoffen te halen, zoals uit glucose (suiker) of andere vitamines. Dit proces werkt overigens alleen als u ook de juiste voeding tot u neemt.

Wat doet inositol?

Weergave van de celwandWeergave van de celwand

Zoals uit het voorgaande blijkt, is inositol een veelzijdige halfvitamine en betrokken bij verschillende functies in ons lichaam. Om deze functies te vervullen, werkt inositol nauw samen met choline, een andere halfvitamine. Samen vormen ze een hecht team en zijn verantwoordelijk voor:

 • De aanmaak van celmembranen van onze lichaamscellen

  Celmembranen zijn de wanden om onze cellen. De celwand is te vergelijken met een portier. Bepaalde stoffen kunnen door de celwand heen en andere stoffen worden erdoor tegengehouden. Dit is belangrijk want anders kan ons lichaam niet optimaal functioneren.
 • De vetstofwisseling

  Vetten zijn vrij groot. Om het transport naar de lever makkelijker te laten verlopen, maken inositol en choline de vetten kleiner.

Inositol draagt ook bij aan de bouw van neurotransmitters, waaronder serotonine. Neurotransmitters worden ook wel ‘boodschapperstoffen’ genoemd. Deze stoffen zorgen ervoor dat zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren, zodat bijvoorbeeld spieren kunnen worden aangestuurd. De rol van boodschapper is voor inositol ook weggelegd bij de insulinewerking.

“Inositol is een veelzijdige halfvitamine en betrokken bij verschillende functies in ons lichaam”

Welke vormen van inositol zijn er?

Er zijn verschillende vormen van inositol. Allemaal hebben ze een net andere samenstelling. De bekendste vormen zijn myo-inositol en D-chiro-inositol. Myo-inositol is de meest voorkomende soort. Deze kunnen we in onze dagelijkse voeding vinden. D-chiro-inositol komt daarentegen maar in kleine hoeveelheden in onze voeding voor. Boekweit, peulen van de Johannesbroodboom, kikkererwten en pompoen(zaden) zijn voorbeelden van voedingsmiddelen met een piepkleine hoeveelheid D-chiro-inositol. Die hoeveelheid is te weinig voor ons lichaam. Gelukkig kan ons lichaam zelf D-chiro-inositol aanmaken uit myo-inositol.

Structuurformule myo-inositol en d-chiro-inositolStructuurformule myo-inositol en d-chiro-inositol

Waarom supplementen slikken als ons lichaam deze stoffen aanmaakt?

Het klinkt niet erg logisch om supplementen te gebruiken als ons lichaam zelf stoffen kan aanmaken. Toch kan ondersteuning uitkomst bieden. Het omzetten van myo-inositol naar D-chiro-inositol is namelijk een lang en ingewikkeld proces dat soms minder efficiënt verloopt. Ook kan het zo zijn dat bepaalde stoffen minder in het lichaam aanwezig zijn door een onvolledig voedingspatroon, waardoor processen niet optimaal verlopen.

Peulen van de Johannesbroodboom, ook wel carob genoemdPeulen van de Johannesbroodboom, ook wel carob genoemd

Vitaminesperpost.nl heeft 3 verschillende supplementen met inositol in het assortiment.

 • Inositol

  Inositol bevat 500 mg myo-inositol. Samen met choline speelt deze stof speelt onder meer een belangrijke rol in het vetzuurmetabolisme. Bent u veganist of vegetariër, dan bestaat de kans dat u niet voldoende choline binnenkrijgt. U kunt dan het beste kiezen voor choline-inositol.

Inositolsupplementen

 • Choline-Inositol

  Choline-Inositol bevat 250 mg choline en 250 mg inositol. Beide stoffen zijn halfvitamines en worden in beperkte mate in ons lichaam aangemaakt. Beide stoffen komen ook voor in lecithine. Lecithine is nodig voor de structuur van de celwanden en choline heeft een positieve invloed op de lever en ondersteunt een normale vetstofwisseling.
 • D-Chiro-Inositol

  D-Chiro-Inositol is een stofje dat in beperkte mate in voeding voorkomt. De peulen van de Johannesbroodboom (carob) zijn een goede bron van de bioactieve stof D-chiro-inositol. Ons supplement bevat minimaal 95% natuurlijk D-chiro-inositol. Deze stof ondersteunt de natuurlijke balans in het lichaam van de vrouw.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over inositol? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).