Waarom eten we wel schimmelkaas, maar gooien we ons brood weg als het beschimmelt? Dit heeft ermee te maken dat er veel verschillende soorten schimmels zijn. Sommige zijn giftig en andere zijn juist nuttig voor onze gezondheid. In dit artikel duiken we dieper in op de vraag: waarom zijn sommige schimmels gezond?

  • Wat zijn schimmels?
  • Hoe werden schimmels ontdekt?
  • Schimmels zijn essentieel
  • Schimmels die goed voor ons zijn
  • Schimmels in voedingssupplementen
  • Recept gevulde shiitake met Roquefort


Wat zijn schimmels?

TruffelsSchimmels zijn overal aanwezige micro-organismen. Het zijn levende wezens zonder weefsels of organen die alleen onder de microscoop zichtbaar zijn. We zijn ons er misschien niet van bewust, maar we eten elke dag schimmels. Dit betekent niet dat we beschimmeld eten consumeren. Brood dat beschimmeld is, heeft echt z’n beste tijd gehad. We hebben echter schimmels nodig om bier, brood of wijn te maken, net als voor schimmelkazen als gorgonzola of roquefort. Paddenstoelen zijn de voortplantingsorganen van schimmels. Toch genieten we volop van allerlei eetbare champignons en bijvoorbeeld van truffels, eveneens een schimmel. Overigens kennen we schimmels en gisten. Schimmels zijn cactusvormige organismen met schimmeldraden. Gisten zijn eencellige organismen. Beide scharen we onder de verzamelnaam ‘fungi’. Sommige fungi kunnen wisselen tussen gist en schimmelvorm. Een voorbeeld hiervan is candida albicans.

 

Van Leeuwenhoeks beste microscopen waren in staat om tot honderden keren te vergroten


Hoe werden schimmels ontdekt?

MicroscoopDe Nederlander Antoni van Leeuwenhoek wordt wel eens de ‘vader van de microbiologie’ genoemd. Hij was van oorsprong lakenhandelaar. De vraag rijst dus hoe hij er ooit toe kwam om micro-organismen te ontdekken. Het antwoord is eigenlijk logisch: om de kwaliteit van de stoffen die hij verhandelde goed te kunnen bekijken, gebruikte hij eenvoudige loepen die slechts enkele keren vergrootten. Omdat hij nóg beter wilde zien, verdiepte hij zich zelf in de productie van lenzen. Zo ontwierp hij kleine glazen druppels, vergelijkbaar met druppels water op een blad. Zijn druppels vergrootten op dezelfde manier het licht en bogen het af. Van Leeuwenhoeks beste microscopen waren in staat om tot honderden keren te vergroten. In de loop van de tijd gebruikte hij zijn microscopen niet alleen meer voor de lakens maar ook voor slootwater, bladeren, bloed, tandplak en nog veel meer. Zo ontdekte hij dat elk organisme vol leven zit. Dit noemen we de microwereld.

 

Schimmels zijn de opruimers van de natuur

 

Schimmels zijn essentieel

Gemende paddenstoelenSchimmels zijn zelfs essentieel voor ons bestaan. Ze zijn onder meer de opruimers van de natuur. Schimmels zorgen er namelijk als enig organisme ter wereld voor dat afval in de natuur wordt opgeruimd op een manier die nieuwe voedingsstoffen terugbrengt in het ecosysteem. Zonder fungi als gist zouden we geen gefermenteerde voedingsproducten als yoghurt, kaas en brood hebben. Ook penicilline is een schimmel en zoals we inmiddels weten, is penicilline levensreddend als antibioticum. Daarnaast zijn allerlei schimmels een fantastisch voedingsbron voor de mens met uiteenlopende gezondheidsvoordelen. Sommige schimmels zijn dus nuttig, andere kunnen schadelijk zijn.

 

Met schimmels kan de smaak, structuur en houdbaarheid van producten worden verbeterd


Schimmels die goed voor ons zijn

SojasausGezonde schimmels zijn onder meer eetbare paddenstoelen, zoals truffels, shiitakes en champignons. Ook ontdekte men in de loop der tijden dat sommig producten smakelijker en beter verteerbaar werden en zelfs langer houdbaar door de schimmels die erop groeiden. Denk hierbij aan Franse schimmelkazen als brie, camembert en Roquefort. Sojasaus is gemaakt van gefermenteerde sojabonen, dus ook schimmels. En voor de veganisten en vegetariërs onder ons is het handig te weten dat vleesvervanger Quorn door schimmels wordt gemaakt. Kortom: met schimmels kan de smaak, structuur en houdbaarheid van producten worden verbeterd. Daarnaast is een saillant detail dat Franse vrouwen gemiddeld langer leven dan de gemiddelde Europese persoon. Dit zou met het nuttigen van schimmelkaas kunnen samenhangen. De reclameslogan ‘du pain, du vin et du Boursin’ komt dan ook niet zomaar uit de lucht vallen. U denkt misschien: hoe kan dit gezond zijn als er wijn bij wordt gedronken? Er gaan echter steeds meer geluiden op dat dit een ultieme combinatie is, omdat het samen nuttigen van wijn en schimmelkaas het lichaam zou zuiveren. Dit zou door de aanwezige schimmels komen. Deze zouden anti-ontstekings eigenschappen kunnen hebben.

 

Shiitake kennen we uiteraard ook uit de culinaire wereld

 

Schimmels in voedingssupplementen

Veel gezonde schimmels zijn dezer dagen ook in voedingssupplementen verwerkt. Wij hebben een brede range aan paddenstoelen waarvan het extract in supplementen is verwerkt. Zo kunt u bij ons terecht voor Agaricus blazei murill (Agaricus subrufrenscens). Het extract uit deze paddenstoel, ook wel amandelpaddenstoel of bladhoopchampignon genoemd, bevat alle waardevolle stoffen van verse agaricus blazei. Deze paddenstoel ondersteunt het afweersysteem*. Chaga (Inonotus obliquus) is nog zo’n goede paddenstoel. Onze capsules bevatten het totale spectrum aan stoffen vanuit het fruitlichaam. De Cordyceps sinensis wordt al honderden jaren in China de ‘keizer van de paddenstoelen’ genoemd. Deze paddenstoel heeft dan ook een breed scala aan toepassingen. Elke vegetarische capsule bevat 500 mg cordyceps extract. Cordyceps militaris is nauw verwant aan cordyceps sinensis. Voor onze capsules gebruiken we zowel het fruitlichaam als het mycelium van de cordyceps militaris. Cordyceps Plus bevat extracten van zowel cordyceps sinsensis als cordyceps militaris. De Coriolus versicolor, ook wel elfenbankje genoemd, is rijk aan unieke stoffen als polysacharide K (PSK) en polysacharide peptide (PSP). De pruikzam, oftewel Hericium erinaceaus, is gemaakt van poeder. Maitake wordt ook wel Grifola frondosa genoemd. Ook deze paddenstoel is rijk aan verschillende nuttige stoffen. Paddenstoel Complex Natuurlijk bevat extracten van zeven hoogwaardige paddenstoelen. Met dit supplement beschikt u dus over het volledige spectrum aan inhoudsstoffen. Of u kiest voor Paddenstoel Plus, een speciale formule met extracten van vijf verschillende paddenstoelen. Aan deze formule is astragalus toegevoegd. Astragalus is goed voor hart en bloedvaten*, stimuleert het immuunsysteem* en ondersteunt de vitaliteit*. Reishi (Ganoderma lucidum) behoort al meer dan tweeduizend jaar tot de belangrijkste paddenstoelen in de Japanse en Chinese kruidenleer. Reishi is onder meer goed voor de bloedsomloop* en ondersteunt het natuurlijke afweersysteem*. Als laatste noemen we shiitake (Lentinula edodes). Deze paddenstoel kennen we uiteraard ook uit de culinaire wereld waar hij de laatste jaren veel populariteit geniet.

*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

 

Recept gevulde shiitake met Roquefort

Ingrediënten:

  • 8 grote open shiitakes
  • 100 g Roquefort
  • 100 g verse volle kwark
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje suiker
  • 1 snufje korianderpoeder
  • kwartjes walnoot
  • blaadjes verse oregano en paar zwarte olijfjes voor de garnering

 

Bereidingswijze:

Borstel de shiitake schoon
Snijd voorzichtig de steeltjes eruit
Schik de hoedjes op een bord
Hak de steeltjes fijn
Doe de Roquefort in een diep bord
Plet met een vork
Mix met de kwark, peper, zout, koriander, suiker en gehakte steeltjes
Doe dit mengsel in een spuitzak
Vul de shiitakehoedjes
Zet de gevulde shiitakes in een op 150° C voorverwarmde oven
Laat ze in ongeveer een kwartier gaar worden
Verdeel ze over bordjes en garneer met walnoot, oregano en olijfjes
Serveer meteen.

 

(Bron: Smulweb)

 

Wilt u meer weten over schimmels of heeft u andere vragen? Neem dan gerust tijdens kantooruren telefonisch contact op met onze vriendelijke medewerkers. Ze zijn bereikbaar via tel. 075-612 12 47 (lokaal tarief).