Quercetine: fijne flavonoïde in kappertjes en rode uien Rode ui

Wie zich in voeding en gezondheid verdiept, loopt tegen de meest uiteenlopende termen aan. Eentje daarvan is quercetine. Dit is een fijne bioflavonoïde die veel voorkomt in kappertjes en rode uien. Maar ook andere voeding bevat deze bioflavonoïde. Tijd om eens dieper op quercetine in te gaan.

Wat is quercetine?

Quercetine behoort tot de bioflavonoïden. Bioflavonoïden is een term die wordt gebruikt om meer dan vierduizend plantenstoffen te benoemen die verantwoordelijk zijn voor de mooie kleuren in groente en fruit. Deze natuurlijke verbinding behoort tot de polyfenolen. Vitaminesperpost.nl heeft onder het combinatiesupplement Super Quercetine in het assortiment. Dit vegan supplement bevat naast het polyfenol quercetine onder meer ook het polyfenol curcumine. Curcumine is een krachtige antioxidant*.

Antioxidanten zijn stoffen die de strijd aangaan met vrije radicalen in ons lichaam, oftewel overdadig aangemaakte zuurstofmoleculen. Antioxidanten helpen mee deze onschadelijk te maken. Vrije radicalen ontstaan onder invloed van onder meer zonlicht, intensief sporten, roken, milieuverontreiniging en alcohol. De combinatie van de polyfenolen curcumine en quercetine helpt zodoende om uw lichaam in goede conditie te houden.

“Flavonoïden zijn de grootste groep binnen de polyfenolen”

Hoe werd quercetine ontdekt?

Flavonoïden zijn in het begin van de twintigste eeuw ontdekt door de Hongaarse arts Albert Szent-Györgyi. De ontdekking en beschrijving van vitamine C leverde hem zelfs een Nobelprijs voor Geneeskunde op. Tijdens het isoleren van vitamine C stuitte Szent-Györgyi op flavonoïden. Overigens stamt de term flavonoïden niet van hem. Deze werd voor het eerst in 1952 gebruikt door de Duitse onderzoekers Geissmann en Hinreiner. Zij stelden een classificatiesysteem voor flavonoïden op. Inmiddels zijn er meer dan vijfduizend natuurlijk voorkomende flavonoïden geïsoleerd uit verschillende planten. Flavonoïden zijn de grootste groep binnen de polyfenolen, een groep van antioxidanten.

“In een normaal voedingspatroon krijgen we dagelijks gemiddeld 5 tot 40 mg quercetine binnen”

Welke voeding bevat veel quercetine?

Flavonoïden worden onderverdeeld in anthocyanen, catechinen, flavonen, flavanonen, flavonolen en isoflavonen. Quercetine is een flavonol. Het is naar alle waarschijnlijkheid de meest wijdverspreide flavonoïde die we tot nu toe kennen. In een normaal voedingspatroon krijgen we dagelijks gemiddeld 5 tot 40 mg quercetine binnen. Maar welke voeding bevat veel quercetine? De lijst wordt aangevoerd door kappertjes. Deze bevatten per 100 gram 234 mg quercetine. En wat dacht u van dille en koriander? 

Kappertjes Kappertjes

Dille bevat 55 mg quercetine per 100 gram en koriander 53 mg per 100 gram. Onder de groente spannen uien de kroon als het om quercetine gaat. Rode uien bevatten per 100 gram 32 mg quercetine. Boekweit, boerenkool en appels scoren eveneens hoog. Zo bevatten boekweit en boerenkool 23 mg quercetine per 100 gram en appels 19 mg per 100 gram. Maar ook pruimen, zoete aardappel en cranberries zijn met respectievelijk 12 mg, 10 mg en 15 mg per 100 gram niet te versmaden als het op de hoeveelheid quercetine aankomt.

“Bij het koken van groente gaat veel quercetine verloren”

Meer quercetine in uw voeding? Kook en schil uw groente niet!

Het verdient overigens aanbeveling om groente en fruit niet te verhitten als u optimaal van de aanwezige quercetine wilt profiteren. Bij het koken van groente gaat namelijk veel van deze flavonoïde verloren. Het flavonoïdegehalte kan door koken zelfs met 50 tot 90% dalen. Magnetrongebruik trekt dit gehalte nog meer naar beneden. Stomen of roerbakken verdient dus altijd de voorkeur. Daarnaast verlaagt de hoeveelheid quercetine ook drastisch als u uw groente en fruit schilt, omdat met name in de schil hoge concentraties van deze flavonol voorkomen. U neemt quercetine overigens nog beter op als u uw groente met wat vet combineert.

“Het spreekt voor zich dat een gebalanceerd menu met veel groente en fruit sowieso een goed idee is”

Quercetine is populair bij (top)sporters

Quercetine is populair bij topsportersQuercetine is populair bij topsporters

Voedingssupplementen met quercetine zijn vaak populair bij (top)sporters. Binnen de sportwereld wordt dan ook veel onderzoek gedaan naar deze stof. Men is met name geïnteresseerd in de mogelijke ergogene (prestatieverhogende) effecten van quercetine. De wetenschappers zijn er echter nog niet over uit of deze aanname klopt. Het spreekt echter voor zich dat een uitgebalanceerd menu met veel groente en fruit sowieso een goed idee is, zowel voor sporters als niet-sporters.

“Quercetine is goed te combineren met andere stoffen”

Quercetine werkt goed samen met bromelaïne

Om zeker te weten dat u op dagelijkse basis voldoende quercetine binnenkrijgt, kunt u deze combineren met andere stoffen, zoals vitamine C of bromelaïne, een extract dat uniek is aan de ananasplant. Ons supplement Quercetine Plus is niet alleen hooggedoseerd maar bevat ook nog eens bromelaïne. Dit is een enzym dat eiwitten kan verteren. Bromelaïne is een combinatie van thiol-endopeptidasen en componenten als glucosidase, cellulase, fosfatase, peroxidase, escharase en andere enzymen. Daarnaast valt quercetine goed te combineren met selenium, zink en resveratrol. Bovendien kunt u bij ons terecht voor het supplement Quercetine & Zink. Om ons aanbod compleet te maken, bieden wij ook een Liposomale Quercetine aan.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Koken met quercetine

Zin om te koken met veel quercetine in uw gerecht? Probeer dan eens dit recept: tomatensalade met kappertjes en rode ui.

Ingrediënten:

Voor de salade:

  • 500 g kleine tomaten (iets groter dan cherrytomaten)
  • 2 el kappertjes
  • 2 rode uien

Voor de dressing:

  • 1 el witte balsamicoazijn
  • 3 el goede olijfolie
  • peper, zout
  • 1 el vloeibare honining
  • 1/2 el gedroogde oregano

 Bereiden:

  • Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen.
  • Pel de uien en snijd ze in halve ringen of kleiner (naar smaak).
  • Meng de uien met de dressing en laat minimaal een uur trekken, zodat de uien zachter worden.
  • Snijd de tomaten in vieren of achten.
  • Laat kappertjes uitlekken.
  • Meng de tomaten en de kappertjes met de uiendressing.

(Bron: Smulweb)

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over quercetine of andere flavonoïden? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).