Valeriaan: voor evenwicht in stressituaties Gelukkig en ontspannen stelletje

Grote kans dat u tijdens een wandeling wel eens echte valeriaan bent gepasseerd zonder dat u dit wist. Katten zijn dol op dit kruid en gezien de betekenis van de Latijnse benaming wist men vroeger al dat valeriaan heel wat in z’n mars heeft. Bij ons staat de plant vooral bekend als rustgever en brenger van evenwicht in stressvolle situaties. Ontdek de kracht van valeriaan.

De beruchte valeriaanwortelsValeriaan: aangeprezen kruid met een goede reputatie

In tijden van Hippocrates en Dioscorides was valeriaan al populair. Hippocrates prees dit kruid aan omwille van de rustgevende eigenschappen. Dioscorides noemde valeriaan ‘phu’ wat betrekking had op de onaangename geur. Desondanks raadde hij het kruid bij veel ongemakken aan. Valeriaan is wereldwijd al sinds jaar en dag bekend. De indianen gebruiken valeriaan als heilzaam middel. In de Middeleeuwen werd het kruid culinair ingezet en zelfs als parfum. Bruidsparen droegen bijvoorbeeld kransen van valeriaanbladeren om kwaadaardige elfen weg te jagen en boeren zetten het kruid in om ‘melkbeheksing’ tegen te gaan. Sommige valeriaansoorten worden vooral in Azië nog steeds als ingrediënt voor parfum en wierook gebruikt. Uiteindelijk bleek het kruid populair bij spanning en stress* en als natuurlijke rustgever*. Ook ondersteunt het de nachtrust*.

Valeriaan is inheems in Europa. Wereldwijd komen er honderden varianten van de valeriaanfamilie Valerianaceae voor, waarvan echte valeriaan er één is. Deze plant houdt van een vochtige bodem en wordt daarom ook veel in vochtige weilanden en bossen aangetroffen, langs de slootkant en in moerassige gebieden.

De verse valeriaanwortel heeft geen geur. Maar eenmaal gedroogd, verspreidt-ie een typisch aroma dat door velen als onprettig wordt ervaren. Katten en knaagdieren denken daar anders over. Ze zijn namelijk dol op de geur. Volgende een legende zou de bekende Rattenvanger van Hamelen stiekem een zakje valeriaanwortel in zijn zak hebben gehad. De Latijnse naam Valeriana officinalis L. betekent 'gezond zijn' of 'sterk zijn', of 'zich goed voelen'. Omdat katten dol zijn op het kruid heeft valeriaan ook wel de naam kattenkruid of cat’s valerian meegekregen. Andere opmerkelijke volksnamen zijn onder meer donderbloem, donderpoes, duivelsdrek en zenuwgoed.

“Volgens een oude legende konden deze waardevolle wortels zoveel mensen helpen, dat de duivel er woest van werd”

De inhoudsstoffen van valeriaan

De actieve stoffen van valeriaan zitten in de wortels. Volgens een oude legende konden deze waardevolle wortels zoveel mensen helpen, dat de duivel er woest om werd. Daarom trok hij een valeriaanplant uit de grond en beet woedend een stuk van de wortels af. Sindsdien zijn de wortels stomp. De wortel van de valeriaan bevat onder meer etherische oliën, GABA, valereenzuur, flavonoïden en enzymen. Valereenzuur en GABA werken samen voor de rust en ontspanning die valeriaan kan brengen. Ook hebben deze stoffen invloed op de kwaliteit van uw slaap. Flavonoïden zijn antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die ons lichaam beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

 

Verse valeriaan

Valeriaan in de vorm van een supplement 

Vandaag de dag gebruiken we valeriaan gelukkig niet meer om het kwaad af te weren of om de melk goed te houden. Bent u toe aan wat extra ondersteuning bij het vinden van rust en ontspanning? Natuurlijk kunt u bij vitaminesperpost.nl terecht voor een uitstekend valeriaansupplement: Valeriaan Sterk. Dit supplement is 12:1 gestandaardiseerd en bevat minstens 0,8% valeriaanzuur. Elke capsule komt overeen met 6 gram valeriaanwortel. 

“Dit kruid is een echte multitasker als het gaat om ontspanning en onze gemoedstoestand”

Waar kan ik valeriaan allemaal voor gebruiken?

Vandaag de dag gebruiken we valeriaan gelukkig niet meer om het kwaad af te weren of om de melk goed te houden. De aanwezige valeriaanzuren staan bekend als rustgevend*. Ook wanneer er sprake is van stressvolle omstandigheden kan valeriaan worden ingezet*. Bijvoorbeeld in spannende tijden of tijdens drukke werkzaamheden. Bovendien ondersteunt valeriaan de nachtrust*. Dit kruid is een echte multitasker als het gaat om ontspanning en onze gemoedstoestand.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Recept: Valeriaan kruidenlikeur

Ingrediënten:

  • 500 ml water
  • 20 gram rietsuiker
  • 1 tl valeriaanwortel
  • 1 tl tijm
  • ½ tl rozemarijn
  • 4 salieblaadjes
  • 4 kardemompeulen
  • 2 laurierbladen
  • 1 flink kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 1 dik vanillestokje (opengesneden)
  • ¾ liter brandewijn 40%
ValeriaanlikeurValeriaanlikeur

Bereiden:

  • Los de suiker op in kokend water.
  • Doe alle kruiden in het mengsel.
  • Laat goed intrekken en afkoelen.
  • Wanneer het is afgekoeld, vermengt u de brandewijn met het kruidenmengsel in een weckpot.
  • Laat dit 3 weken op een donkere plek rusten en schud af en toe.
  • Giet de likeur na drie weken door een zeef in een fles die u goed kunt afsluiten.
  • Geniet van een heerlijk rustgevende likeur.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over valeriaan of andere voedingssupplementen? Onze deskundige medewerkers zijn dagelijks tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).