Agaricus blazei murill ondersteunt het immuunsysteem De agaricus blazei murill in het bos

Paddenstoelen zijn niet alleen lekker en voedzaam, ze hebben ook nog eens gezondheidsbevorderende kenmerken. Zo kunnen ze ondersteunend zijn voor ons immuunsysteem. In dit blog staat de Agaricus blazei Murill in de schijnwerpers. Een bijzondere Braziliaanse paddenstoel, vol nuttige stoffen voor onze gezondheid.

De agaricus blazei op een postzegelDe herkomst van de agaricus blazei murill

De agaricus blazei murill (Agaricus subrufescens) is een eetbare paddenstoel. Zijn uiterlijk doet denken aan een kruising tussen de ordinaire champignon en een kastanjechampignon. Met zijn bolle hoedje verspreidt hij een een karakteristieke, ietwat zoete amandelgeur. Zelfs de smaak doet aan amandelen denken. Niet voor niets wordt deze paddenstoel ook wel ‘amandelpaddestoel’ genoemd.

De geschiedenis van de agaricus blazei murill is nauw verbonden met het dorpje Piedade, gelegen in de bergen van São Paulo, Brazilië. Volgens legendes had de lokale bevolking nooit problemen met hun gezondheid en ook nog eens een verrassend lange levensduur. Opmerkelijk was dat men in tegenstelling tot andere dichtbij gelegen dorpjes veel agaricus blazei murill at. Deze paddenstoel behoorde tot de traditionele voeding van Piedade en het verorberen ervan werd als heilzaam beschouwd. De agaricus blazei kreeg dan ook grote benamingen zoals: ‘Cogumelo de Deus’ wat staat voor ‘paddestoel van van god’ alsook ‘Cogumelo de la vida’ (paddenstoel van het leven) of ‘Cogumelo do sol’ (paddestoel van de zon.)

"Wist u dat de agaricus blazei murill zelfs een aantal keer in het wild in Nederland is gevonden?"

De agaricus blazei murill in de schijnwerpers De agaricus blazei murill

Niet alleen in Brazilië is men bekend met de eigenschappen van deze paddenstoel. Er zijn historische beschrijvingen van het gebruik van deze paddenstoel gevonden, afkomstig uit het Byzantijnse rijk. Ook in Japan is hij al langer bekend en gaat de zwam schuil onder de namen ‘Kawariharatake’ en ‘Himematsutake’ wat ‘prinses der paddenstoelen’ betekent. Dankzij de Japanse onderzoeker Takatoshi Furumoto is de agaricus blazei murill helemaal in de belangstelling komen te staan. In de jaren zestig raakte de onderzoeker geïnteresseerd in de paddenstoel en diens eigenschappen.

Sindsdien is het een veel onderzocht onderwerp op verschillende gebieden in relatie tot gezondheid. Wegens Europese wetgeving kunnen wij daar niet al te veel op ingaan, maar het internet staat vol met deze onderzoeken. Een gevolg van de stijgende populariteit door de toegeschreven eigenschappen was dat de agaricus blazei murill wereldwijd werd geteeld en verhandeld. Wist u dat de agaricus blazei murill zelfs een aantal keer in het wild in Nederland is gevonden?

‘’De agaricus blazei heeft een hoog gehalte aan bèta glucanen. Een extract van de agaricus blazei murill bevat meer bèta glucanen dan elke andere onderzochte paddenstoelensoort!’’

Wat is er bijzonder aan de agaricus blazei murill?Wat maakt de agaricus blazei murill zo bijzonder?

De agaricus blazei murill bevat een hoog gehalte aan bèta glucanen. Extract van de agaricus blazei murill bevat meer bèta glucanen dan welke andere onderzochte paddenstoelensoort ook! Uit onderzoek is naar voren gekomen dat dit met het soort bèta glucanen heeft te maken, namelijk de meest actieve, gemakkelijke opneembare vormen. Bèta glucanen ondersteunen ons welzijn. Dit geldt dan wel voor de soorten 1,3/1,6 die tevens alleen in het rijk der schimmels en gisten voorkomen. Bèta glucanen zijn polysachariden. Dit zijn koolhydraten die ondersteunend kunnen zijn voor het menselijk lichaam. Naast deze nuttige stoffen bevat de agaricus blazei murill voorlopers van vitamine D2 (ergosterol en ergocalciferol), vitamine B6 en B12 en linolzuur en palmitinezuur. Het cultiveren van deze paddestoel is een arbeidsintensief proces. Dit is te wijten aan de condities die nodig zijn om hem succesvol te laten groeien. Hij gedijt het best in een warme, lichte omgeving met een hoge luchtvochtigheid.

Agaricus blazei murill in een handig supplement 

In het najaar komt u volop paddenstoelen tegen. Mocht u ze willen plukken tijdens uw wandeling - wat steeds vaker voorkomt in Nederland - is dat wellicht een minder goed idee. Het kan zelfs gevaarlijk zijn omdat veel paddestoelen giftig zijn. Bij vitaminesperpost.nl kunt u terecht voor een veilig Agaricus blazei murill supplement. Het extract uit deze paddenstoel bevat alle waardevolle stoffen van de verse agaricus blazei murill. Elke capsule bevat 400 mg Agaricus blazei murrill-extract uit natuurlijk teelt, bestaande uit 40% polysacchariden, 19% bèta-glucanen en 22% eiwitten.

Gezond en vitaal door voeding en leefstijlEen goede afweer is belangrijk

Er zijn veel supplementen te koop die kunnen helpen ons gezond en vitaal te voelen. Maar met alle kennis en informatie die er tegenwoordig is, zien we soms door de bomen het bos niet meer. Door dicht bij de natuur en uzelf te staan en een gezonde (actieve) leefstijl en bewust en gezond voedingspatroon erop na te houden, komt u al een heel eind. Door uw weerstand hoog te houden, voorkomt u de kans op ongemakken. Naast het gebruik van paddenstoelen zoals de agaricus blazei murill, kunt u ook denken aan andere methodes die goed zijn voor het immuunsysteem zoals dagelijks koud afdouchen, een bewuste en optimistische mindset en mediteren. Een goed ‘winterweerstandpakketje’ ter aanvulling kan bestaan uit een multivitamine, vitamine C, zink, koper en vitamine D3. Alle hebben namelijk een ondersteunende, positieve invloed op ons immuunsysteem.

Vragen of advies?

Naast paddenstoelsupplementen verkoopt vitaminesperpost.nl nog veel meer voedingssupplementen. Ziet u door de bomen de paddenstoelen niet meer en wilt u advies of informatie? U kunt van maandag t/m vrijdag op kantoortijden telefonisch contact opnemen met onze deskundige medewerkers op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via het formulier op onze contactpagina.