Wat zijn de voordelen van hibiscus? HIbiscusthee

Een groot arsenaal aan kruiden en planten leent zich uitstekend voor een lekker kopje thee. Sommige van deze kruiden hebben daarbij gezondheidsbevorderende kenmerken. Zo is een dagelijks vers kopje hibiscusthee een goed idee. De mediterrane plant staat namelijk bol van de antioxidanten. Hibiscus heeft echter nog meer in z’n mars!

Wat is hibiscus?

HibiscuskelkenVeel Nederlanders hebben een hibiscus in de tuin staan. Het gaat dan meestal om de Hibiscus ascetosella, een winterharde struik die in de zomer en het najaar volop bloeit. De hibiscus is een plant uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae) en houdt van een vochtige grond. Hij groeit zowel in de schaduw als in de volle zon. We kennen honderden soorten hibiscus, die variëren naar gelang het klimaat waarin ze groeien. Voor thee wordt vaak de Hibiscus sabdariffa L. gebruikt. Deze stamt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en Zuidoost-Azië en groeit inmiddels in veel (sub)tropische klimaten.

De plant staat bekend om zijn prachtige bloemen. Andere namen voor de Hibiscus sabdariffa L. zijn ‘roselle’, ‘rode zuring’ of ‘Jamaicazuring’. Hibiscus heeft meestal rode, gladde stengels. De bloemen zijn eerst lichtgeel van kleur en als ze verwelken, aan het einde van de dag, worden ze roze of rood. Dat is het moment dat een typische vlezige rode kelk ontstaat. In de loop van de tijd wordt deze bruin. Als-ie droog uitgegroeid is, barst hij open.

“In sommige landen worden de vlezige hibiscus-bloemkelken rauw of gekookt als groente gegeten”

Hibiscuskelken worden in veel landen gegeten of gedronken

Agua de Jamaica met hibiscusDe bladeren en bloemblaadjes van de hibiscus worden voor uiteenlopende doeleinden gebruikt. In sommige landen worden de vlezige hibiscus-bloemkelken rauw of gekookt als groente gegeten. De groene bladeren kunnen bijvoorbeeld als een pittige variant van spinazie worden gebruikt. Ook worden ze in landen als Mexico, de Caraïben, Egypte, Iran, Thailand, China, India, Sudan, Nigeria en Egypte in saus of jam verwerkt. De bloemkelk leent zich hier zo goed voor omdat-ie veel citroenzuur en pectine bevat. Andere toepassingen van de kelken zijn frisdrank, wijn, rum of kruidenthee.

Ook treffen we het extract van de hibiscusbladeren onder meer in shampoos aan en wordt de hibiscus in veel streken voor de textielindustrie gekweekt. Daarnaast maakt de levensmiddelenindustrie gretig gebruik van de rode kleurstof (E163) die uit de kelken wordt gewonnen. De gedroogde bloemblaadjes zijn eveneens multifunctioneel inzetbaar. Ze worden traditioneel onder meer gebruikt om melksap mee te stremmen. Specifiek in Nigeria en Sudan worden de verse of gedroogde kelken met suiker gekookt om zo een drankje te produceren dat onder de namen ‘Karkade’ of ‘Zoborodo’ bekend staat. Ditzelfde brouwsel heet in Mexico ‘Agua de Jamaica’. De zaden worden geroosterd in maaltijden verwerkt.

“Een kopje hibiscusthee bevat tal van goede stoffen”

Hibiscus is een bron van antioxidanten

Bloembladeren van de hibiscusDe bloembladeren van de Hibiscus sabdariffa worden in Nederland het meest in gedroogde vorm gebruikt om thee mee te zetten. En dat is een goed idee want een kopje hibiscusthee bevat tal van goede stoffen. Zo is het een grote bron van antioxidanten. Deze helpen het lichaam bij het bestrijden van schadelijke vrij radicalen zoals luchtvervuiling, roken, overmatig sporten en alcohol, die onze cellen en weefsels kunnen beschadigen.

“De bloembladeren bevatten onder meer citroenzuur”

Hibiscus bevat organische zuren

Ook bevatten de bloembladeren van hibiscus 15-30% organische (vruchten)zuren zoals bovengenoemd citroenzuur. Tel daarbij appelzuur, wijnsteenzuur en hibiscuszuur op en een behoorlijke hoeveelheid vitamine C in de vorm van ascorbinezuur en het is duidelijk dat het arsenaal aan goede stoffen nóg groter is. Dan zijn we er echter nog niet.

“Hibiscus-bladeren bevatten slijmstoffen en anthocyanen”

Andere goede stoffen in hibiscus

AnthocyanenHibiscus-bladeren bevatten namelijk tevens slijmstoffen, die onder meer onze slijmvliezen ondersteunen. Daarbij voegen zich ook anthocyanen, oftewel gezonde kleurstoffen die voorkomen in bepaalde groente- en fruitsoorten. Actieve inhoudsstoffen van hibiscus zijn voorts nog enkele andere flavonoïden, alkaloïden, fytosterolen, pectine en polyfenolen. Een van deze flavonoïden is quercetine. Quercetine staat bekend als de wijdstverspreide flavonoïde die we kennen. Overigens wordt er nog steeds uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar de Hibiscus sabdariffa gedaan. U kunt deze onderzoeken op internet vinden.

“Hibiscus kan helpen bij vermoeidheid”

Wat kan hibiscus voor ons betekenen?

Hibiscus is duidelijk al sinds jaar een dag wereldwijd een geliefde plant. Gezien de interessante inhoudsstoffen niet zo vreemd. Hibiscus kan namelijk helpen bij vermoeidheid*, is goed voor hart en bloedvaten* en helpt om de blaas schoon te houden*. Ook helpt het bij zware benen*. Onze capsules met hibiscusextract zijn van de bloemen gemaakt. Ze bevatten standaard 10% polyfenolen. Over deze stoffen bestaat inmiddels de consensus dat ze een positieve invloed op de gezondheid kunnen hebben. Onze vegetarische capsules zijn volgens IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Hoe zet u hibiscusthee?

HibiscustheeHibiscusthee

De meeste drankjes die van hibiscus worden gemaakt, hebben een zure, verfrissende smaak en lessen uitstekend de dorst. Hibiscusthee kan prima worden gecombineerd met munt, theebloemen, honing, citroen of kaneel. Wilt u dus eenvoudig van een kopje hibiscusthee genieten, dan leest u hier hoe u dit zet. Houdt u meer van ijsthee? Voeg dan na het afkoelen enkele ijsklontjes toe. 

Ingrediënten:

  • 7 g (1 tl) gedroogde hibiscus
  • 250 ml (1 kopje) water

Bereiding:

  • Doe de gedroogde hibiscus en het water in een pannetje
  • Kook dit 3-5 minuten
  • Zeef de thee vervolgens
  • Uw kopje hibiscusthee is klaar om te drinken!

Raadpleeg in geval van zwangerschap of borstvoeding overigens altijd een deskundige voordat u volop hibiscusthee gaat drinken. De thee kan de opname van medicijnen of voedingssupplementen beïnvloeden.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over hibiscus of andere (plantaardige) voedingssupplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).