Zink is een essentieel mineraal dat een onmisbare rol speelt in het celdelingsproces, de hormoonhuishouding, de werking van het immuunsysteem en meer. Hoewel zink van nature in onze voeding voorkomt, kunnen sommige mensen baat hebben bij aanvulling middels supplementen. Bij het kiezen van een zinksupplement is het belangrijk om te weten welke vorm het beste bij uw behoeftes past.
- Alle cellen in ons lichaam hebben zink nodig
- Hoeveel zink hebben we nodig?
- Waarom zou u extra zink slikken?
- Welke vorm van zink is het beste?
- Welk zinksupplement gebruikt u waarvoor?
Alle cellen in ons lichaam hebben zink nodig
Zink is een spoorelement. Spoorelementen zijn mineralen waarvan het lichaam slechts een kleine hoeveelheid nodig heeft. Omdat het lichaam zelf geen zink aanmaakt, wordt het sporenelement essentieel genoemd. En hoewel we maar bijzonder weinig nodig hebben, is deze voedingsstof van grote waarde. Alle cellen in ons lichaam hebben zink nodig. Zink is namelijk een belangrijke cofactor van talloze lichaamsprocessen. Zo is het onder meer betrokken bij:
- Het normaal functioneren van ons immuunsysteem
- De hormoonhuishouding (vruchtbaarheid van man en vrouw)
- Het celdelingsproces
- De DNA-synthese
- Het geheugen en normaal leervermogen
- Het behoud van een gezonde huid
- Het energiemetabolisme
- Het zuur-base evenwicht
- De bescherming van gezonde lichaamscellen
En dat is nog niet alles! Bovenstaande kenmerken zijn slechts een greep uit de functies van zink.
“De zinkbehoefte van mannen ligt hoger dan die van vrouwen”
Hoeveel zink u dagelijks nodig heeft, is afhankelijk van uw leeftijd, geslacht en persoonlijke situatie. Zo is de zinkbehoefte van mannen hoger dan die van vrouwen. De Referentie Inname (RI) van zink is 10 milligram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid zink die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Er zijn ook situaties waarin de behoefte hoger is. Bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, bij een verminderde opname in de darmen of bij het vorderen van de leeftijd.
Bovendien is de biologische beschikbaarheid van zink niet meegenomen in de eerder genoemde RI. Hoewel weinig mensen een tekort hebben aan zink, komt een lichte of matige deficiëntie in de praktijk veel voor. Suppletie met zink kan dan uitkomst bieden.
“Bij vegetariërs en veganisten ligt een lage zinkstatus op de loer”
Er zijn verschillende situaties waarin de behoefte aan zink verhoogd is. Bijvoorbeeld bij een gebrekkige spijsvertering, intensief sporten of bij chronische stress. En zelfs wanneer u voldoende zinkrijke voedingsmiddelen binnenkrijgt, kunt u toch het risico lopen om te weinig zink op te nemen. Zo wordt zink een stuk minder goed opgenomen naarmate we ouder worden. Ook bij verstoringen in de spijsvertering kan de opname van zink worden verhinderd.
Bij vegetariërs en veganisten ligt eveneens een lage zinkstatus op de loer. Hoewel zink in plantaardige voedingsmiddelen voorkomt, is de biologische beschikbaarheid en daarmee de opname een stuk lager. Rokers en alcoholisten lopen eveneens het risico om te weinig zink binnen te krijgen.
Dankzij de intensieve landbouw, nieuwe teeltmethoden en overmatig gebruik van kunstmest is bovendien het gehalte van voedingsstoffen in onze bodem afgenomen. Hierdoor bevat ons voedsel minder zink dan voorheen. Voldoende zink via voeding binnenkrijgen, is hierdoor een uitdaging.
Weetje:
Bij een dosis zink vanaf 50 mg per dag heeft u extra koper nodig om de zink-koper balans op peil te houden.
Welke vorm van zink is het beste?
Er zijn verschillende zinktabletten op de markt. De ene wordt beter opgenomen dan de ander. Wil zinksuppletie het gewenste effect hebben, dan is het essentieel om voor de juiste vorm te kiezen. De verschillende benamingen van zink zeggen iets over de stof waaraan zink is gebonden.. Zink moet aan een andere stof worden gebonden om te worden opgenomen. Dit kan een organische of een anorganische stof zijn. Een anorganische stof is een stof die niet door levende organismen wordt gemaakt. Idealiter kiest u altijd voor een organische zinkverbinding. Bij een organische verbinding is zink gekoppeld aan een molecuul dat van nature in ons lichaam voorkomt. Bijvoorbeeld aan een aminozuur. Dit type verbinding wordt sneller door het lichaam herkend en hierdoor vele malen beter opgenomen.
Bij vitaminesperpost.nl bieden wij enkel zinksupplementen aan die organisch zijn gebonden.
Organische (goed opneembare) vormen van zink zijn:
- methionine
- bisglycinaat
- picolinaat
- gluconaat
“Zink bisglycinaat wordt als een van de best opneembare vormen van zink beschouwd”
Welk zinksupplement gebruikt u waarvoor?
Zinkgluconaat: Zinkgluconaat is een van de meest gebruikte vormen van zink in supplementen. Zinkgluconaat is gebonden aan gluconzuur, een stof die het lichaam zelf ook van glucose maakt. Zinkgluconaat is prima opneembaar en wordt meestal aanbevolen voor algemene ondersteuning van de gezondheid. U vindt zinkgluconaat terug in ons Zink Compleet-supplement.
Zink-picolinaat: Zink-picolinaat is aan picolinezuur gebonden. Deze 'gecheleerde' vorm van zink kan de celmembranen gemakkelijk passeren. Dat maakt zink-picolinaat een effectieve, goed opneembare vorm van zink. Zink-picolinaat kan worden ingezet om zinkniveaus in het lichaam snel te verhogen. Deze vorm wordt zodoende veel door sporters en fitnessliefhebbers gebruikt.
Zink bisglycinaat: Zink bisglycinaat is eveneens een chelaatvorm (gebonden aan een aminozuur). Hierin is een zinkmolecuul aan twee glycinemoleculen gebonden. Dit molecuul is sterk genoeg om niet onder invloed van maagsap en spijsverteringsenzymen te worden gesplitst. Hierdoor wordt het in zijn geheel in de dunne darm opgenomen. Zink bisglycinaat wordt als een van de best opneembare vormen van zink beschouwd. Glycine is een belangrijk aminozuur dat van invloed is op de aanmaak van hormonen en fungeert als rustgevende neurotransmitter. Zink bisglycinaat kan daarom interessant zijn voor mensen die ondersteuning wensen voor de hormoonbalans en bij geestelijke inspanning.
Zink methionine: Zink methionine is zink gebonden aan het zwavelhoudende aminozuur l-methionine. Dit aminozuur voedt het haar, de huid en de nagels. Zink methionine is eveneens een van de best opneembare vormen van zink. Bovendien blijft het langer in het lichaam dan bij andere vormen van zink het geval is. Deze vorm van zink is geschikt voor mensen die huid van binnenuit willen voeden en hun haar en nagels sterk willen houden.
ZMA®: Zink methionine wordt ook gebruikt in de gepatenteerde ZMA®-formule. ZMA® staat voor Zink Monomethionine Aspartaat. ZMA® is een gepatenteerde formule met L-OptiZinc®. Dit is een gepatenteerde vorm van zink mono-L-methionine sulfaat. Dit supplement bevat naast zink ook magnesium en vitamine B6. Uit universitair onderzoek is gebleken dat ZMA® de anabole hormoonproductie bij getrainde atleten aanzienlijk verhoogt. Deze geavanceerde formule is ontworpen om de spierkracht en het uithoudingsvermogen te ondersteunen en het spierherstel te bevorderen. Deze combinatie wordt dan ook veel gebruikt door mensen die naar een gezonde slaap en spierherstel streven.
Zink Compleet: Wilt u profiteren van verschillende zinkvormen? Onze Zink Compleet formule bevat zink-bisglycinaat, -picolinaat, -l-monomethionine en -gluconaat.
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over verschillende zinksupplementen of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).