PEA Plus houdt gewrichten soepel en kraakbeen gezond Ouder sportend stel

Koud hè buiten? Stijve en stramme gewrichten kunnen het gevolg zijn. Met trots lichten wij daarom PEA Plus voor u uit. Wat is PEA? Wat doet het? En met welke supplementen kunt u het combineren? Dit en meer passeert de revue in dit artikel, zodat u optimaal van de herfst en winter kunt genieten!

Waarom voel ik mijn gewrichten meer in de herfst en winter?

De dagen worden korter, het wordt kouder en de gewrichten voelen strammer aan. Dit laatste heeft alles te maken met uw bloed dat in uw lichaam begint te stollen. Dit stollen zorgt ervoor dat de doorbloeding van de aderen, bij de spieren en rondom de gewrichten verandert. Hierdoor voelt alles stijver en stugger aan.

Ook de luchtdruk speelt een rol. Als de luchtdruk buiten daalt, is er minder atmosferische druk rond de gewrichten. Hierdoor zwellen deze op. Dit kan eveneens stramme en stijve gewrichten geven.

Vrouw met gewrichtsklachten: pijnlijke gewrichtenVrouw met gewrichtsklachten: pijnlijke gewrichten

Weetje:

De belangrijkste leefstijltips bij stijve en stramme gewrichten zijn: draag warme kleding, gebruik verwarmende spier- en gewrichtsgels, blijf ondanks de kou wel bewegen, laat u masseren met verwarmde olie, drink niet te veel alcohol en rook niet. Kou, alcohol en roken verslechteren de doorbloeding van uw lichaam.

Wat is PEA?

Het molecuul waaruit PEA is opgebouwdHet molecuul waaruit PEA is opgebouwd

De stof PEA (uitspraak: ‘peejaa’) doet bij u mogelijk niet direct een belletje rinkelen. Ons lichaam vormt deze stof als antwoord op bedreigingen voor onze lichaamscellen en -weefsels. PEA (palmitoylethanolamide) is samengesteld uit palmitinezuur en ethanolamide. Deze lichaamseigen stof wordt in onze cellen geproduceerd en dringt door tot in de celkern. Deze cellen maken de stof aan in reactie op prikkels.

Weetje:

Naast de lichaamseigen aanmaak zit PEA ook in eieren, biologisch (orgaan)vlees en lijngevangen vis. Vegetariërs en veganisten hebben zodoende een hogere behoefte aan PEA.

Hoe lang bestaat PEA al?

Omdat PEA zich gedurende ruim driehonderd miljoen jaar in de natuur heeft kunnen ontwikkelen, heeft de stof zich bijzondere eigenschappen aangemeten in nagenoeg alle levende wezens. Ook bij de mens. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw wordt het effect van PEA in wetenschappelijke onderzoeken onderschreven. Lange tijd was niet bekend waarom PEA deze eigenschappen bezit. Hierdoor verdween de belangstelling voor deze bijzondere stof in de jaren tachtig.

Onderzoek naar de werking van PEAOnderzoek naar de werking van PEA

Het werk van de Italiaanse professor en Nobelprijswinnares Rita Levi-Montalcini bracht hier in de jaren negentig verandering in. Zij was de motor door wie PEA hernieuwde belangstelling kreeg van artsen en wetenschappers. Vandaag de dag zijn er ruim vijfhonderd gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken die de eigenschappen van PEA onderschrijven. 

Weetje:

De schatting is dat PEA alleen al in Europa door meer dan een miljoen mensen wordt gebruikt. Tot 1980 werd PEA in Nederland enkel bij apotheken op recept verstrekt.

Wat is de werking van PEA Plus?

Vrouw in yoga-poseVrouw in yoga-pose

Wie PEA Plus zegt, zegt gewrichten. PEA Plus zorgt dan ook voor behoud van soepele gewrichten*¹ en gezond kraakbeen*¹. Ons supplement heeft het vermogen om het welzijn van uw lichaam te bewaken door constant het interne evenwicht in balans te krijgen en te behouden. Ook wanneer de omstandigheden veranderen. Dit proces wordt tevens nagestreefd door vitamine D en alfa-liponzuur. Middels dit proces worden verstoringen in het lichaam aangepakt. Hiermee onderschrijft PEA Plus het zelfregulerend vermogen van uw lichaam. 

Belangrijk:

Let goed op uw weerstand in de herfst en de winter. Gesnotter en geproest geven immers meer spier- en gewrichtsreacties. Bovendien beïnvloeden sommige middelen die voor ernstige gewrichtsreacties worden gebruikt, actief uw weerstand.

Is PEA veilig?

PEA is uitermate veilig, ook bij langdurig gebruik. De belangrijkste gezondheidseigenschappen op een rij:

 • PEA geeft geen psychoactieve neveneffecten 
  Tot hoge innamehoeveelheden van 7 gram per dag, zijn geen negatieve effecten gerapporteerd.
 • PEA maakt niet suf
  Een gegeven dat wel vaak wordt gemeld bij andere stoffen waaraan een vergelijkbaar effect wordt toegeschreven. 
PEA is volkomen veiligPEA is volkomen veilig
 • PEA kan goed in combinatie met medicijnen worden gebruikt
  Wel raden wij aan om bij gecombineerd gebruik de gezondheidsspecialist te raadplegen die u deze medicijnen voorschreef.
 • PEA is veelvuldig getest, ook op senioren 
  Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek laat zien dat senioren zonder problemen de reguliere dosering PEA kunnen innemen. In Europa hebben reeds duizenden personen boven de 65 jaar baat (gehad) bij het gebruik van PEA. Zonder problemen. De oudste deelnemer aan een groot klinisch onderzoek was 91 jaar en ervoer evenmin neveneffecten bij het gebruik van PEA.

Belangrijk:

PEA dient minimaal twee maanden onafgebroken te worden ingenomen om het effect ervan te kunnen beoordelen. Omdat PEA zijn kenmerken via de natuurlijke mechanismen van het lichaam uitoefent, kan het langer duren dan bij een chemisch middel dat de zenuwcel platlegt.

Welke andere supplementen helpen de gewrichten?

Overzicht welke gewrichten er zijnOverzicht welke gewrichten er zijn

Naast PEA Plus zijn er vele supplementen voor de gewrichten. Vaak wordt bij gewrichtssupplementen gedacht aan glucosamine, chondroïtine en MSM. Deze supplementen hebben echter geen goedgekeurde gezondheidsclaims in relatie tot de gewrichten. Daarom mogen ze in Europa niet voor deze toepassing worden aangeprezen. De belangrijkste effectieve supplementen die wel een geregistreerde gezondheidsclaim in relatie tot de gewrichten hebben, zijn:

 • Zwarte Besblad (Ribus Nigrum)
  De bessen, pitten en bladeren van de zwarte bes hebben allen verschillende gezondheidsvoordelen. Voor de gewrichten is het blad van belang. Zwarte Besblad zorgt voor behoud van gezond kraakbeen* en soepele gewrichten*.
 • Curcumine (kurkuma)
  Kurkuma wordt de laatste jaren steeds bekender. Het werkzame bestanddeel uit deze veelzijdige wortel is curcumine. Deze stof is onder meer goed voor de spieren* en de gewrichtsfunctie*. Aan PEA Plus hebben wij daarom curcumine toegevoegd. Uiteraard kunt u ook curcumine als los supplement bij ons kopen.
 • Duivelsklauw
  Duivelsklauw (Harpagophytum procumbens) groeit met mooie, rode tot paarse trompetvormige bloemen. Het heilzame deel van de de plant zit echter onder de grond, in de knollen en wortels. Duivelsklauw helpt de gewrichten soepel te houden*.
 • Boswellia
  Boswellia-extract wordt gemaakt van de hars uit de bast van de wierookboom (Boswellia serrata). Deze hars heeft een lange traditie binnen de Ayurveda (Indiase gezondheidsleer). Boswellia helpt om de gewrichten soepel te houden*, zorgt voor behoud van gezond kraakbeen* en speelt een rol bij de botaanmaak*. Aan ons combinatiesupplement Groenlipmossel & PEA is boswellia toegevoegd om diens werking te optimaliseren. 

Belangrijk:

In de herfst en winter is het verstandig om (extra) te investeren in de gezondheid van uw gewrichten. Met vitale gewrichten bent u immers eerder geneigd om te (blijven) bewegen. Laat uw gewrichten merken dat u om ze geeft en help ze een handje om gezond en soepel de koude, donkere dagen door te komen!

Waarmee is PEA ook goed te combineren?

PEA wordt ook vaak gecombineerd met magnesium en de vitamines C en D. Vitamine C is immers goed voor de aanmaak van kraakbeen in de gewrichten. Magnesium en vitamine D zijn beiden belangrijk voor een normale spierwerking. Zo spelen zij een rol bij het behoud van soepele spieren. Niet onbelangrijk, want de spieren zijn de motoren van onze gewrichten. 

pillen bij gewrichtspijn en om de gewrichten als nieuw te krijgenpillen bij gewrichtspijn en om de gewrichten als nieuw te krijgen

Verder wordt PEA vaak met de B-vitamines gecombineerd. Onze gewrichten hebben immers een duidelijke relatie met het zenuwstelsel. Een verstoring van de communicatie tussen het zenuwstelsel en de gewrichten, leidt tot een prikkel in de hersenen. Dit heeft gevolgen voor hoe de spieren en daarmee de gewrichten werken. Vitamine B1, B2, B3, B6 en B12 hebben een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel en zijn zodoende belangrijk voor spieren én gewrichten. Wij hebben alle hierboven genoemde B-vitamines voor u samengebracht in ons combinatiesupplement Vitamine B Complex.

Weetje:

Is spreiding van de innamehoeveelheid van PEA gewenst? Of heeft u moeite met slikken van capsules? Vitaminesperpost.nl heeft ook PEA Poeder. Dit poeder is gemicroniseerd, wat inhoudt dat de PEA piepklein is gemaakt zodat deze optimaal in het lichaam wordt opgenomen.

Onze vegetarische PEA Plus-capsules houden gewrichten soepel*¹ en kraakbeen gezond*¹!

¹PEA Plus bevat boswellia-extract dat zorgt voor behoud van soepele gewrichten* en gezond kraakbeen*.
*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over PEA Plus of een van onze andere supplementen die goed zijn voor de gewrichten? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).