Snacken zonder schuldgevoel: zo doet u dat! Vrouw neemt een gekookt eitje

We kennen het allemaal: die onbedwingbare trek in iets lekkers tussendoor. Vooral iets zoets. Even een chocoladereep, een koekje bij de thee of een handje drop. Heerlijk, maar dat stemmetje in uw hoofd dat zegt dat het ‘eigenlijk niet zo goed is’. Goed nieuws: snacken kan wèl zonder schuldgevoel. Wij leggen uit hoe u gezond kunt snacken.

Waarom zijn we zo gek op zoetigheid?

Zoet is troostrijk. Al van jongs af aan koppelen we een zoete smaak aan iets prettigs. Denk aan een traktatie bij een verjaardag of een toetje na het avondeten. Bovendien reageert ons brein sterk op suiker: het geeft een kortstondig fijn gevoel. Dat komt doordat suiker de afgifte van bepaalde ‘gelukshormonen’ stimuleert. Geen wonder dus dat we vaak naar iets zoets grijpen als we moe of gestrest zijn of gewoon zin hebben in iets lekkers.

Blije jongen met taartje in handen en feestmutsBlije jongen met taartje in handen en feestmuts

Die drang naar een koekje op een drukke werkdag? Dat is dus niet alleen gewoonte, maar ook biologie.

“Na het snelle suikerkickje volgt meestal een dip"

Wat doet suiker met ons lichaam?

Vrouw drinkt een glas colaVrouw drinkt een glas cola

Suiker levert snelle energie aan ons lichaam. Handig, zou u denken. Maar die energie komt vaak met een piek èn een dal. Na het snelle suikerkickje volgt meestal een dip, waarin u zich moe en futloos kunt voelen. Dat maakt de verleiding groot om nòg iets zoets te pakken. Zo belandt u ongemerkt in een vicieuze cirkel van snaaien. Een glas frisdrank geeft snel een oppepper, maar kan daarna voor een energiedip en weer trek zorgen.

“Geraffineerde suikers zijn sterk bewerkte suikers"

Waarom geraffineerde suiker vermijden?

Geraffineerde suikers zijn sterk bewerkte suikers die in veel industriële producten voorkomen, zoals snoep, koek, frisdrank en zelfs hartige snacks. Deze suikers leveren wel calorieën maar geen nuttige voedingsstoffen. Ze worden snel door het lichaam opgenomen. Dit zorgt voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Dat kan vervolgens weer invloed hebben op hoe u zich gedurende de dag voelt. Zo lijkt een ontbijt met witte boterhammen en chocopasta lekker makkelijk, maar geeft vaak snel weer honger.

Witte boterham met chocopastaWitte boterham met chocopasta

“Er zijn genoeg voedzame tussendoortjes zonder toegevoegde suikers” 

Toch snacken? Kies deze tussendoortjes zonder toegevoegde suikers

Bakje yoghurt met honing Bakje yoghurt met honing

U hoeft echt niet al het lekkers te laten staan. Er zijn genoeg voedzame tussendoortjes zonder toegevoegde suikers die van nature zoet zijn of juist zorgen voor langdurige verzadiging. Zo blijft u energieker èn hoeft u zich niet schuldig te voelen. We noemen er vijf. 

Yoghurt
Een schaaltje ongezoete (plantaardige) yoghurt met wat fruit of noten is een heerlijk tussendoortje. 

Kies voor een variant zonder toegevoegde suikers en voeg zelf wat kaneel of een drupje honing toe als u toch wat extra smaak wilt. Uit een studie bleek bovendien dat vrouwen die ’s middags een bakje Griekse yoghurt als snacks aten later op de dag minder calorieën consumeerden dan degenen die een minder eiwitrijke snack verorberden. Kies dan wel voor de naturel versie zonder toegevoegde suikers. U kunt voor de smaak eventueel wat vers fruit toevoegen. Op deze manier blijft u de middagdip de baas. 

Peulvruchten
Misschien niet het eerste waar u aan denkt als zin heeft in een (zoete) snack: peulvruchten. Linzen, kikkererwten en witte en bruine bonen zitten tjokvol plantaardige eiwitten en vezels. Een verrassende snackoptie zijn geroosterde kikkererwten. Deze echte powersnack is bovendien makkelijk zelf te maken, met wat kruiden uit de oven. 

Geroosterde kikkererwtenGeroosterde kikkererwten

Ook linzen zijn top. Een portie linzen van 200 gram bevat namelijk wel 18 gram eiwitten en 16 gram vezels. Na het eten van zo’n portie heeft u waarschijnlijk geen behoefte meer aan een zoete snack. Uit onderzoek blijkt tevens dat een vezelrijke voeding kan helpen bij gewichtsverlies. Dit wordt aan het verzadigende effect toegekend. 

Meisje eet een gekookt eitjeMeisje eet een gekookt eitje

Eieren
Een gekookt eitje als snack, of beter nog, als ontbijt? Waarom niet! Eieren staan bekend om hun hoge eiwitgehalte. Dit zorgt ervoor dat ze een fantastisch wapen tegen de suikerbehoefte zijn. Eieren bevatten bovendien nog andere waardevolle voedingsstoffen en geven een langdurig verzadigd gevoel. Handig voor onderweg of na het sporten.

Dadels
Dadels zijn van nature zoet, dus dat deze op het lijstje staan, lijkt wellicht ietwat tegenstrijdig. Dadels bevatten immers ook suiker. Dit zijn echter natuurlijke suikers, verpakt in een bommetje van mineralen, vezels en antioxidanten. Precies goed om een snelle suikerpiek te vermijden. Deze vruchten zijn ideaal als u zin heeft in iets ‘chewy’ en zoets. 

Dadels met pindakaas en amandelenDadels met pindakaas en amandelen

Vul ze bijvoorbeeld met een amandel of wat pindakaas voor een luxe snack of combineer ze met een handje noten voor extra verzadiging. Overigens volstaan al 2 à 3 dadels per portie. 

Pure chocolade
Ja, ook chocolade kan en mag! Kies dan wel voor een variant met minimaal 70% cacao. Deze bevat minder suiker, meer antioxidanten en meer smaak, waardoor u sneller tevreden bent met een klein stukje.

“Gymnema sylvestre wordt ook wel ‘suikervernietiger’ genoemd"

Suikerkick vermijden? Check deze supplementen

Gymnema sylvestreGymnema sylvestre

Soms kan het helpen om uw lichaam net dat beetje extra ondersteuning te geven. Er zijn verschillende supplementen die passen binnen een bewust voedingspatroon en die u kunnen helpen bij het behouden van uw energieniveau* of het ondersteunen van uw bloedsuikerspiegel*.

Chroom
Chroom draagt bij aan het behoud van een normaal bloedsuikergehalte. Het is een populair supplement voor wie bewust omgaat met zijn of haar suikerinname.

Gymnema sylvestre
Gymnema sylvestre is een plant die veel in de Indiase Ayurveda wordt gebruikt. Dit supplement draagt niet alleen bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel* en beperkt de eetlust*. Gymnema wordt in het hindi ‘gurmar’ genoemd. Dit betekent letterlijk ‘suikervernietiger’. 

“Met voedzame snacks komt u al een heel eind” 

Genieten zonder schuldgevoel

Snacken hoeft niet ongezond te zijn. Door bewuste keuzes te maken en goed naar uw lichaam te luisteren, kunt u nog steeds genieten van lekkere tussendoortjes. Ook zònder die knagende spijt achteraf. Met voedzame snacks en eventueel een passend supplement komt u al een heel eind. Gun uzelf dat genietmomentje zonder schuldgevoel, maar dan op een manier die bijdraagt aan uw welzijn.

Recept: Gevulde dadels met notencrunch en pure chocolade

Gevulde dadels met notencrunch en pure chocoladeGevulde dadels met notencrunch en pure chocolade

Ingrediënten:

  • 8 grote Medjoul-dadels zonder toegevoegde suikers
  • 4 el 100% pindakaas of amandelpasta
  • 2 el fijngehakte gemengde noten (bijv. walnoten, amandelen of hazelnoten)
  • 40 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao)
  • Snufje zeezout (optioneel)
  • Kaneel of kokosrasp (optioneel, voor decoratie)

Bereiding:

  1. Snijd de dadels voorzichtig aan één kant open en verwijder de pit als die er nog in zit. Laat het ‘hoesje’ intact.
  2. Schep in elke dadel een theelepel pindakaas of amandelpasta. Strooi hier wat van de gehakte noten over.
  3. Smelt de pure chocolade au bain-marie of in de magnetron (kort, op laag vermogen).
  4. Dip of drizzle: doop de bovenkant van elke dadel in de gesmolten chocolade of besprenkel ze ermee met een lepeltje.
  5. Bestrooi met een snufje zeezout, kaneel of kokosrasp naar smaak.
  6. Laat de chocolade even uitharden in de koelkast (ongeveer 10-15 minuten).
  7. Bewaar de gevulde dadels in een afgesloten bakje in de koelkast. Ze blijven een paar dagen goed. 

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over gezonde tussendoortjes of over supplementen voor de bloedsuikerspiegel? Neem dan contact met onze medewerkers op via het contactformulier of tijdens kantooruren via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).