Jong blijven met minder AGE's en goede supplementen Vrolijk ouder stel

We willen allemaal graag jong, mooi, strak en fit blijven. Het liefst zonder al te veel moeite. Maar de tijd is genadeloos. Een belangrijke rol bij het verouderingsproces vormen de AGE's. Hoe ouder we worden, hoe meer van deze suiker-eiwitverbindingen er in ons lichaam ontstaan. Wat zijn AGE's, hoe komen we eraan en nog belangrijker, hoe komen we vanaf? In dit blog leest u alles over AGE's.

Wat zijn AGE's?

AGE staat voor 'Advanced Glycation End Product'. Het is een scheikundige verbinding tussen suikers en eiwitten die door sommige manieren van voedselbereiding ontstaat. Deze verbindingen hebben een ongunstige invloed op onze gezondheid en stimuleren het verouderingsproces. We hebben er dus het liefst zo min mogelijk van in ons lijf. Ouder worden, kunnen we niet voorkomen. Maar we willen wel graag gezond een hoge leeftijd bereiken.

Bejaarde vrouwBejaarde vrouw

"De maillardreactie speelt een culinaire rol bij de smaakontwikkeling van voedsel"

AGE's en de maillardreactie

Bij het bakken van brood ontstaat een maillardreactieBij het bakken van brood ontstaat een maillardreactie

Het begon allemaal meer dan een eeuw geleden. In 1912 ontdekte de Franse chemicus Louis-Camille Maillard dat aminozuren bij verhitting reageren met suikers. Dit wordt de ‘Maillard-reactie’ genoemd. Denk bijvoorbeeld aan het karameliseren van suiker of het bruine korstje dat ontstaat bij het bakken van vlees. De maillardreactie speelt een belangrijke culinaire rol in de smaakontwikkeling van voedsel, maar heeft ook een keerzijde. Uit deze reactie worden AGE’s gevormd. AGE's zijn niet gunstig voor onze gezondheid. 

"Ook in het lichaam ontstaan AGE's"

Het ontstaan van AGE's in het lichaam

AGE's ontstaan niet alleen tijdens het bereiden van voedsel, maar ook in het lichaam. In de jaren '70 en '80 ontdekten wetenschappers namelijk  dat het proces van glycatie ook in het lichaam plaatsvindt. Glycatie is het binden van suikers aan eiwitten. De wetenschappers zagen dat suikermolecuul glucose zich voor een langdurige periode aan het eiwit hemoglobine kan binden, wel meerdere maanden. Verder onderzoek toonde aan dat langdurige glycatie leidt tot onherstelbare eiwitveranderingen. Dit zijn de AGE’s. En de onderzoekers gingen verder.

HemoglobineHemoglobine

"AGE's veroorzaken verstijving van weefsels als bloedvaten en de huid en oxidatie"

Wat hebben AGE's te maken met veroudering?

Tussen '90 en 2000 ontdekten ze een link met veroudering. De AGE’s blijken zich namelijk in weefsels en cellen op te hopen. Daar veroorzaken ze schade door bijvoorbeeld verstijving van weefsels als bloedvaten en de huid en oxidatie.

BBQBBQ

Er zijn dus twee mogelijkheden om AGE's in uw lijf te krijgen:

  • Via de voedselbereiding. Met name bakken, braden, BBQ-en en frituren zijn bereidingsmethodes waarbij veel AGE's ontstaan.
  • Door vorming van AGE's in het lichaam zelf. De inname van snelle koolhydraten en geraffineerde suikers dragen hier in belangrijke mate aan bij.

Gelukkig gloort er ook hoop aan de horizon voor eenieder die graag het voortouw neemt in de vertraging van het eigen verouderingsproces.

9 manieren om AGE’s in het lichaam te voorkomen 

U kunt op verschillende manieren het ontstaan van AGE’s in het lichaam voorkomen. We geven u 9 mogelijkheden. 

1. Beperk snelle koolhydraten en geraffineerde suiker. Door voor voedsel met langzame koolhydraten te kiezen, voorkomt u bloedsuikerpieken en creëert u een stabiele bloedsuikerspiegel. Vermijd frisdrank, voedsel gemaakt van witte bloem, snoep, koekjes en andere suikerbevattende producten uit de supermarkt. Kies daarentegen voor volkorenproducten, peulvruchten en verse groente en eiwitten. Koolhydraten worden in het lichaam omgezet in glucose en minder glucose betekent minder grondstof voor de vorming van AGE’s.

TIP:

Combineer koolhydraten met vet of eiwit om de glucose-opname te vertragen.

2. Kies voor bereidingsmethodes waarbij geen of weinig AGE's ontstaan

Een goede bereidingsmethode is het halve werk. Kies dus voor methodes waarbij geen of weinig AGE’s ontstaan. Onthoud hierbij dat bij verhitting zonder water boven de 120°C per definitie veel AGE's ontstaan.

Bereidingsmethode: Vorming van AGE's
Frituren, grillen, roosteren, bakken Hoog
Magnetron Matig
Koken, stomen, stoven, rauw Laag tot geen

 

3. Eet veel antioxidanten (verse groentes, fruit en kruiden)

AGE’s veroorzaken oxidatieve schade, maar antioxidanten uit alle kleuren groente en fruit neutraliseren die schade.

Eet fruit en groentes in alle kleuren van de regenboogEet fruit en groentes in alle kleuren van de regenboog

4. Draag zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Intermittent fasting, dus alleen eten binnen een tijdsframe van 8 uur, het gebruik van significant minder suiker en beperking van (snelle) koolhydraten helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

5. Drink voldoende water

Zorg dat u voldoende drinkt. Het drinken van voldoende water zorgt er namelijk voor dat het lichaam afvalstoffen efficiënt kan afvoeren. Drink tenminste 1-1.5 liter water per dag.

6. Slaap voldoende en draag zorg voor een goede slaapkwaliteit

Door te weinig slaap of een lange periode van een povere slaapkwaliteit ontstaat oxidatieve stress, insulineresistentie en AGE-vorming. Het beste is om minimaal 7 tot 9 uur per dag te slapen.

7. Beweeg regelmatig

Beweging verhoogt insulinegevoeligheid en dat is van belang voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Wandelen en fietsen zijn ook prima vormen van beweging.

8. Vermijd roken en vervuiling

Sigarettenrook en fijnstof bevatten externe AGE’s die de interne vorming van AGE's stimuleren.

9.  Combineer dit met supplementen die antioxidant zijn of AGE-vorming tegengaan zoals:

AGE's tegengaan door slimme leefstijlkeuzes

Gestoomde groentesGestoomde groentes

Wie dus graag gebruik wil maken van de 'eeuwige fontein van de jeugd', moet proberen zoveel mogelijk de vorming van AGE's tegen te gaan.

Dit kan door slimme keuzes te maken met betrekking tot de inname van (onbewerkt) voedsel, te kiezen voor gezonde methodes om voedsel te bereiden en door een gezonde leefstijl aan te houden. Vul dit aan met effectieve voedingssupplementen.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over antioxidante supplementen of heeft u hulp nodig bij het maken van een keuze? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of tijdens kantooruren via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).