Heeft u wel eens van carob gehoord? Het wordt ook wel johannesbrood genoemd. In Nederland is het nog niet enorm bekend, terwijl carob juist veel gezondheidsbevorderende kenmerken heeft. In dit artikel gaan we wat dieper in op deze vervanger van cacao.
- Waar komt carob vandaan?
- Waarom noemt men carob ook wel superfood?
- Waarvoor wordt carob gebruikt?
- Voedingssupplementen met carob
- Recept nip-xons (vegan carob rijstkoekjes)
Waar komt carob vandaan?
Carob is afkomstig van de johannesbroodboom (Ceratonia siliqua L.). Dit is een boom die van oorsprong voorkomt in Arabië en het Middellandse Zeegebied. De boom kan wel tien meter hoog worden, maar blijft meestal steken op het formaat van een flinke struik. De carob wordt uit de peulen van de boom gewonnen. De peulen worden tot 20 cm lang en zijn 3 cm dik. Carobpoeder wordt uit de zaden van deze peulen gewonnen. De zaden worden niet rauw gegeten of verwerkt. Ze worden eerst geroosterd. Dit roosteren is verantwoordelijk voor de zoete, karamelachtige smaak die wat weg heeft van cacao. Voordat men ontdekte hoe suiker uit riet en suikerbieten kon worden geproduceerd, was carob een belangrijke bron als zoetstof. De Egyptenaren waren er al dol op en gebruikten het als zoetstof. Carob werd in hiërogliefen zelfs ‘nedjem’ genoemd, wat ‘zoet’ betekende. Tijdens joodse heilige dagen maakt carob nog steeds deel uit van de traditionele maaltijd en tijdens de ramadan worden carobdranken genuttigd. Op Cyprus maakt men carobsiroop, ook wel bekend als ‘Cyprus’s black gold’.
Weetje:
De zaden van de johannesbroodboom hebben altijd hetzelfde gewicht. Ze werden in oude tijden zelfs gebruikt als gewichtseenheid bij het wegen van onder meer goud en edelstenen. 1 Zaadje komt over met 1 karaat diamant oftewel 0,2 gram.
Waarom noemt men carob ook wel superfood?
Met het poeder van carob valt van alles te maken. Denk aan carob-chocolade. Daarnaast wordt het poeder dus in veel traditionele joodse en islamitische gerechten gebruikt. Ook in andere keukens kunnen we met carob aan de slag. Het grootste voordeel van deze zoetstof is dat deze een hoge voedingswaarde bezit.
Carob bevat nauwelijks vet en is rijk aan vitamines en mineralen. Zo zit het vol vitamine A, B en D en bevat het mineralen als calcium, kalium, ijzer, koper en magnesium. Bovendien bevat carob net zoveel vitamine B3 als peulvruchten. Daarbij zitten er vezels, eiwitten en polysachariden in. Niet zo vreemd dat carob dus vaak als ‘superfood’ wordt betiteld.
“In veel gevallen wordt carob als vervanger van cacao ingezet”
Waarvoor wordt carob gebruikt?
Johannesbrood is een unieke zoetstof. Deze kan perfect worden ingezet als vervanger van kunstmatig gefabriceerde suikers als stevia, lucuma, honing, agave- of ahornsiroop. In veel gevallen wordt carob als vervanger van cacao ingezet. Omdat het van zichzelf tamelijk zoet is, hoeven er, in tegenstelling tot bij bittere cacao, minder suikers aan te worden toegevoegd. Daarnaast bevat het een veel lager vetpercentage dan cacao. Ook ontbreekt bij carob de stof theobromine. Dit is een soort cafeïne die we wel in cacao aantreffen. Bovendien kan carob uitkomst bieden voor mensen die een cacao-allergie hebben of lactose-intolerant zijn. Vanwege het hoge gehalte aan natuurlijke vruchtensuikers als fructose en glucose, kunt u johannesbrood ook als natuurlijke en gezonde zoetstof gebruiken in desserts en gebak. Of vervang uw glas chocolademelk door een glas (soja)melk met een lepel carob poeder voor een snel supergezond chocoladeachtig drankje. Bent u echt creatief bezig? Denk dan eens aan een carob-likeur.
”D-chiro-inositol ondersteunt de natuurlijke balans in het vrouwelijk lichaam”
Voedingssupplementen met carob
Ten behoeve van voedingssupplementen wordt uit de peulen van de johannesbroodboom de stof D-chiro-inositol gewonnen. Dit is een vitamine B-achtige stof. D-chiro-inositol ondersteunt de natuurlijke balans in het vrouwelijk lichaam. Daarnaast wordt carob soms als natuurlijke stof gebruikt in de wand van softgels, zoals bijvoorbeeld in onze Prostaat Formule en CoQ10 Plus.
Recept nip-xons (vegan carob rijstkoekjes)
Ingrediënten:
- 50 gr cacaoboter
- 20 gr carob poeder
- 1/2 tl gemalen vanille
- 20 gr rijstsiroop
- 1 snufje (Himalaya) zout
- 3 rijstwafels (24 gr)
- 1 handje gehakte walnoten (of vervang door een extra rijstwafel)
Bereiding:
- Smelt de cacaoboter op zeer laag vuur in een pannetje
- Meng in een grote kom carobpoeder, vanille, amandelpasta, zout en rijstsiroop met een vork tot een pasta ontstaat
- Giet de gesmolten cacaoboter erbij
- Roer het geheel goed door
- Verbrokkel de rijstwafels boven de kom
- Voeg de walnoten of een extra rijstwafel toe
- Meng met een lepel
- Schep het mengsel in een met bakpapier beklede vorm
- Druk goed uit met de bolle kant van de lepel
- Laat minimaal 1 uur in de koelkast opstijven
- Haal uit vorm en snijd in stukken.
Bewaren: in een luchtdichte doos in de koelkast
(Bron en foto: Con-serveert)
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over carob of voedingssupplementen met carob? U kunt ons tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of u kunt ons contactformulier invullen en versturen.