Meidoorn: goed voor het hart Vrouw met een meidoornkrans op het hoofd

U heeft er misschien wel eentje in uw tuin staan: een meidoorn. Wist u echter dat de meidoorn al sinds jaar en dag bekend staat als een heilzame plant met een verzorgende invloed op het hart en de bloedvaten? In dit artikel gaan we hier iets dieper op in.

Wat is meidoorn?

DMeidoornbesssene meidoorn (Crataegus monogyna) is afkomstig van het geslacht Crataegus, oftewel de rozenfamilie. Deze botanische familie omvat honderden soorten die het meest worden aangetroffen in Europa, Azië en Noord-Amerika. De struik geeft bessen die boordevol fijne stoffen zitten. De bessen hebben een scherpe, pittige smaak en milde zoetheid. Ze variëren in kleur van geel tot dieprood of zelfs zwart. De struik kan ongeveer anderhalve meter hoog worden. De naam meidoorn is afkomstig van het gegeven dat de boom in mei bloeit. Dan verschijnen witte of roze bloemen en bessen aan de plant.

“Meidoorn is een hartversterkend kruid”

Gebruik van meidoorn in de kruidenkunde

Meidoornbessen in hartvorm in handenVan oudsher staat de meidoorn in de kruidenkunde bekend als gezondheidsbevorderende boom. Pas aan het eind van de negentiende eeuw werd ontdekt dat de meidoorn speciale stoffen bevat. Zo bevatten meidoornbloemen en -bladeren en in mindere mate de bessen tientallen stoffen als flavonoïden, procyanidines, vitamine C, tannines, glycosiden en antioxidanten. Deze stoffen ondersteunen de normale hartfunctie*. Bovendien is meidoorn een natuurlijke rustgever* en bevordert een gezonde nachtrust*. Met name omdat het zo’n krachtige antioxidant is, staat het bekend als een effectief kruid om de strijd met vrije radicalen aan te binden.

Vooral de antioxidanten procyanidine en quercetine zijn in de meidoorn terug te vinden. Zij zijn in staat om schade aan onze cellen en het DNA tegen te gaan en op die manier het lichaam te beschermen tegen schade van buitenaf, zoals uv-straling, licht, luchtvervuiling en roken. Meidoorn is een hartversterkend kruid. Het heeft een officiële status en is als dusdanig opgenomen in de Europese farmacopee en nationale farmacopeeën van onder meer Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

 

“U kunt de bloemen rauw eten of toevoegen aan een lekkere salade”

Meidoorn in de keuken

MeidoornwijnHet is tegenwoordig hip & happening om te koken met werkelijk vrijwel alles wat in de natuur is te vinden. Veel mensen verzamelen plantendelen als zuring of weegbree in het wild om er vervolgens lekkere gerechten mee te maken. Meidoorn staat wellicht op de favorietenlijst. Naast de bessen kunnen ook de bladknoppen, de jonge bladeren, de bloemen en de bloemknoppen in gerechten worden verwerkt. De smaak van de bessen is nogal melig. U kunt ze rauw eten maar meestal worden ze verwerkt tot compote, marmelade of jam. Daarnaast kan er prima wijn worden gemaakt van de meidoornbessen of een kopje thee van worden getrokken. U kunt de bloemen rauw eten of toevoegen aan een lekkere salade. Ook kunnen ze in desserts, cakes en taarten worden verwerkt. Als u de bloemknoppen kort kookt, kunt u ze als groente eten of, net als kappertjes, inleggen.

“Meidoorn en knoflook in één supplement”

Meidoorn en knoflook: een fijne combinatie

U kunt bij ons terecht voor voedingssupplementen met meidoorn. Zo is ons meidoornextract gestandaardiseerd op 1,8% vitexines en verpakt in plantaardige capsules. Daarnaast vormen meidoorn en knoflook een gelukkige relatie. Daarom hebben we ze samengevoegd in één supplement. Knoflook (Allium sativum) ondersteunt onder meer de doorbloeding*, het immuunsysteem* en de bloedsuikerspiegel*. Knoflook is tevens goed voor de lever*. Meidoorn is goed voor hart en bloedvaten* en ondersteunt de nachtrust*. Het knoflook/meidoorn supplement bevat meidoornolie, olijfbladolie en knoflookolie. Overleg overigens altijd met een deskundige voor u besluit om een supplement met meidoorn te nemen.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Recept meidoornchutney

Een chutney is een combinatie van groente en fruit dat met kruiden en specerijen op smaak is gebracht. Een chutney is meestal zowel zoet als zuur en pittig.

 

Ingrediënten:Meidoornchutney

  • 500 g meidoornbessen
  • 0,5 l azijn
  • 2 grote uien
  • 500 g appels
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl verse gember
  • 1 tl zout
  • 3 kruidnagels
  • 1 tl kaneel of 1 kaneelstokje
  • 250 g suiker
  • 100 g rozijnen
  • ½ tl cayennepeper
  • Optioneel: ½ rode peper

Bereiden:

  • Verwijder alle steeltjes van de bessen
  • Was de bessen en kook ze in azijn op een laag vuur, gedurende ca een uur
  • Snijd intussen de ui en appel in stukjes, snipper de knoflook en gember
  • Zeef het gekookte bessenmengsel door een fijne zeef. Druk hierbij het vocht en vruchtvlees uit de schillen
  • Voeg de andere ingrediënten hieraan toe
  • Laat koken tot de appel zacht is maar wel nog vorm heeft
  • Doe de chutney in potjes
  • Draai deze 5 min ondersteboven en laat afkoelen. De chutney is het lekkerst als je hem een paar weken laat staan.

Lekker bij vleesgerechten, kaasplankjes of op een boterham met kaas. U kunt de chutney ook als smaakmaker gebruiken bij herfstige stoofpotjes of curry.

(Bron: scentandspice.nl)

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over meidoorn of andere voedingssupplementen? Onze deskundige medewerkers zijn dagelijks tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).