IJzer bisglycinaat: de best opneembare vorm van ijzer Brokken ijzer

IJzer is een mineraal dat onmisbaar is voor de vorming van hemoglobine. Hemoglobine is een speciaal eiwit in onze rode bloedcellen. Het mineraal is ook van belang om energie vrij te maken uit onze voeding. In dit blog vertellen we meer over de verschillende functies van ijzer in het lichaam en waarom ijzer bisglycinaat volgens ons de beste keus is om uw ijzerinname op te krikken.

Wat is het mineraal ijzer?

IJzersediment op een rotsIJzersediment op een rots

IJzer is een van de meest voorkomende elementen op aarde. Het mineraal speelt een belangrijke rol in de vorming van rode bloedcellen. Onze rode bloedcellen zijn verantwoordelijk voor het vervoer van zuurstof van de longen naar onze weefsels. IJzer heeft ook andere functies in het lichaam. Het draagt bij aan het behoud van cognitieve functies en zorgt mede voor het goed functioneren van de schildklier. Daarnaast ondersteunt ijzer het herstellend vermogen van de huid.

“Spinazie is rijk aan vitamine C, wat de opname van ijzer bevordert”

Welke voeding bevat veel ijzer? 

Voordat we ingaan op ijzerrijke voedingsmiddelen, is het belangrijk om te weten dat er twee soorten ijzer voorkomen in onze voeding: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer komt alleen voor in dierlijke producten en is beter opneembaar dan non-heemijzer. Enkele gezonde ijzerrijke voedingsmiddelen zijn:

Voeding die rijk is aan ijzerVoeding die rijk is aan ijzer

Schaaldieren

Alle schaaldieren zijn rijk aan ijzer. Met name mosselen en oesters vormen een rijke bron van heem-ijzer. Mosselen bevatten gemiddeld 6,7 mg ijzer, wat 50% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid is (ADH).

Spinazie

Spinazie is wellicht de bekendste bron van ijzer: 'I'm strong to the finish, cause I eats me spinach', zei Popeye destijds. 100 Gram gekookte spinazie bevat 2,4 mg ijzer. Dit vormt 17% van de ADH. Spinazie bevat helaas het minder goed opneembare non-heemijzer. Daarentegen is de groente wel rijk aan vitamine C, wat de opname van ijzer in het bloed bevordert.

Orgaanvlees

In Nederland wordt weinig orgaanvlees gegeten. En dit terwijl orgaanvlees het meest voedzame vlees is dat er is. Denk hierbij aan lever, nieren of harten. Een portie van 100 gram runderlever levert u 6,3 mg heem-ijzer, maar liefst 47% van de ADH. Daarbij levert dit stukje vlees u een hoge hoeveelheid vitamine A, selenium en vormt het een goede bron van choline. 

Peulvruchten

Peulvruchten vormen een uitstekende bron van diverse voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan vezels, foliumzuur, magnesium en kalium. Ze vormen ook een goede ijzerbron. Een portie rode linzen van 200 gram levert u 5,2 mg non-heemijzer. Dit komt neer op 38,5% van de ADH.

Pompoenpitten

Pompoenpitten zijn kleine krachtpatsers. Ze vormen een goede bron van magnesium, vitamine K, zink en mangaan. Een handje pompoenpitten levert ons zo’n 4,2 mg non-heemijzer. Daarmee heeft u zo’n 30% van de ADH ijzer binnen.

“De ijzerbehoefte van vrouwen ligt een stuk hoger dan die van mannen”

Hoeveel ijzer heb ik nodig? 

De dagelijkse ijzerbehoefte verschilt per leeftijd en geslacht. In onderstaande tabel vindt u de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer per leeftijdscategorie op advies van de Gezondheidsraad:

Leeftijd/geslacht

Dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (in milligrammen)

Mannen  
9-13 jaar 11
14-17 jaar 11
18 jaar en ouder 11
Vrouwen  
9-13 jaar 11
14-17 jaar 15
18-50 jaar (voor de overgang) 16
Vrouwen na de overgang 11
Zwangere vrouwen 16
Vrouwen die borstvoeding geven 15

 

Bovenstaande tabel laat zien dat de ijzerbehoefte van vrouwen een stuk hoger ligt dan die van mannen. Dit komt natuurlijk doordat vrouwen op een vruchtbare leeftijd meer bloed verliezen omdat ze menstrueren. Ook zwangere vrouwen hebben een verhoogde ijzerbehoefte, omdat het lichaam tijdens de zwangerschap 1,5 liter extra bloed aanmaakt.

“Aanvullende suppletie is voor bepaalde groepen aan te raden”

Waarom zou ik een ijzersupplement gebruiken?

IjzersupplementIjzersupplement

Het merendeel van onze dagelijkse voeding bestaat uit non-heemijzer. Het kan om die reden een uitdaging zijn om dagelijks voldoende van dit mineraal binnen te krijgen. Voor mensen die er een vegetarisch of veganistisch eetpatroon op na houden of mensen die een verhoogde behoefte hebben aan ijzer, is aanvullende suppletie aan te raden. Twijfelt u of u dagelijks voldoende ijzer binnenkrijgt? Laat uw huisarts een bloedtest afnemen om uw ijzerstatus te bepalen.

“De chelaatvorm bereikt onze darmen zonder 'uit elkaar te vallen'”

Wat is ijzer bisglycinaat?

IJzer bisglycinaat is een optimaal biologisch beschikbare vorm van ijzer. Bij deze vorm is het mineraal gekoppeld aan een aminozuur. Het is aangetoond dat deze vorm sterk genoeg is om door de maag en dunne darm te gaan zonder ‘uit elkaar te vallen’. Het ijzer bereikt hierdoor onze darmen als volledig element, waardoor het effectiever wordt opgenomen. Daarbij is het bekend dat ijzersuppletie soms een onprettige invloed heeft op onze maag en darmen. IJzer bisglycinaat is milder voor onze maag en is minder verstoppend.

“Ferrochel® gaat  geen interactie aan met andere voedingsstoffen”

Wat is IJzer Complex? 

Ons IJzer Complex-supplement is een speciale formule dat het unieke Ferrochel® ijzerchelaat bevat. Dit gepatenteerde ijzerproduct wordt gevormd door ijzer aan twee organische glycinemoleculen te koppelen. Dit zogeheten ‘chelatieproces’ houdt in dat ijzer en het aminozuur glycine een verbinding aangaan, zodat het mineraal als het ware wordt ingekapseld. Deze vorm van ijzer kan gemakkelijk door het lichaam worden herkend en door de darmwand worden geabsorbeerd. 

Het meeste ijzer heeft een positieve elektrische lading, maar het gepatenteerde chelatieproces laat Ferrochel® ‘ionisch neutraal’. Ferrochel® heeft geen ionische lading heeft. Om de opname van ijzer in het bloed te bevorderen, is tevens vitamine C aan de formule toegevoegd.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over ijzersuppletie of heeft u een andere vraag? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via onze contactpagina of via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).