Inspiratie en tips voor gezonde paasdagen Gezellig tafel waar paaseieren worden beschilderd

De Paasdagen staan weer voor de deur. Deze dagen staan natuurlijk in het teken van lekker eten. In dit blog vindt u inspiratie en tips voor gezonde paasdagen.

Wat hebben eieren met Pasen te maken

Van oorsprong is het feest dat wij 'Pasen' noemen een heidens feest. Het Engelse woord voor pasen is: 'Easter'. Deze namen zijn bijna letterlijk afgeleid van de heidense godin van de dageraad en van de lente: Eostre.

Tijdens de paasdagen eten we naar schattingen maar liefst 35 miljoen eieren (exclusief chocolade-eitjes). Eieren horen bij Pasen, maar waarom? Er zijn verschillende verklaringen waarom we met Pasen eieren eten. Het ei is een vruchtbaarheidssymbool dat perfect bij de lente past. Dit stamt uit de oudheid. De oude Germanen vereerden met de eieren het voorjaar. Zij offerden de eieren aan de godin Eostre of Ostara (godin van de dageraad, het leven en de vruchtbaarheid). Door de eieren op de akkers te begraven, hoopten de Germanen dat er nieuwe gewassen zouden gaan groeien. In het christelijke geloof staat het ei symbool voor een nieuw leven.

Godin EostreGodin Eostre

Met Pasen vieren we dat Jezus uit de dood is opgestaan. Een andere verklaring is dat tijdens de vastenperiode aanvankelijk geen vlees, zuivel en eieren mochten worden gegeten. De kippen hebben hier echter geen boodschap aan. Naarmate de dagen langer worden, leggen kippen meer eieren. Na 40 dagen vasten, is er een aardige voorraad. De oude eieren werden gebruikt om te beschilderen. De nieuwe eieren werden na de vastenperiode (Pasen) gebruikt voor consumptie.

"Met slimme voedselcombinaties slaat u twee vliegen in één klap, namelijk een lekkere én een gezonde brunch"

5 Gerechten die niet bij de paasbrunch mogen ontbreken

Een paasbrunch is tegenwoordig niet meer weg te denken. Bij een paasbrunch is de tafel vaak rijkelijk gevuld met allerlei lekkernijen. Met slimme voedselcombinaties slaat u twee vliegen in één klap, namelijk een lekkere én een gezonde brunch. Voedzame gerechten zorgen voor verzadiging. Hierdoor is de kans klein dat u teveel eet.

1. Gemengde salade met ei
Uiteraard mogen eieren niet ontbreken bij de paasbrunch. Als u de eieren in een heerlijke gemengde salade verwerkt, worden de carotenoïden (bètacaroteen, luteïne, zeaxanthine en lycopeen) uit de rauwe groente beter opgenomen. Dit komt omdat eieren cholesterol bevatten. Cholesterol is een vetachtige stof. Carotenoïden hebben vet nodig om door het lichaam te worden opgenomen. Een dressing met beetje olie en azijn heeft hetzelfde effect.

PaasbrunchPaasbrunch

2. Bruschetta met gerookte zalm en knoflook
Bruschetta met gerookte zalm is een feestelijk en gezond hapje, dat prima bij een brunch past. Zalm is gezond vanwege de mineralen zink, ijzer, koper, selenium en jodium en omega-3 rijke visolie. In combinatie met knoflook is het goed voor hart en bloedvaten*.

* Deze gezondheidsclaim, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, is op dit moment in behandeling bij de EFSA.

3. Avocadosmoothie met spinazie en banaan
De groene smoothie zorgt voor een lenteachtige sfeer aan de brunchtafel. Deze smoothie is ook nog eens lekker en gezond. Avocado is het enige fruit dat vet bevat. Gelukkig zijn het gezonde vetten. Deze vetten zorgen ervoor dat de antioxidanten uit de spinazie goed worden opgenomen.

4. Bladerdeegtaart met broccoli en tomaat
Broccoli met tomaat vormen eveneens een gouden combinatie. Broccoli bevat glucosinolaten en tomaat bevat lycopeen. Dit zijn twee antioxidanten, die ons lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen. Zij maken deze vrije radicalen onschadelijk en kunnen dus helpen om om de cellen te beschermen en gezond te houden.

5. Appelstukjes met chocolade
Een feestelijke en gezonde afsluiting van een paasbrunch: appelstukjes met chocolade. In appels (vooral in de schil) zit de stof quercetine. Quercetine is een flavonoïde. Deze stof komt ook voor in blauwe bessen en frambozen. Chocolade is rijk aan catechines. Dit is net als quercetine een flavonoïde. Flavonoïden zijn krachtige antioxidanten en onmisbaar in een gezonde levensstijl. In samenwerking met vitamine C (uit de appel) dragen antioxidanten bij aan de instandhouding van sterke botten en tanden en beschermen ze de cellen tegen oxidatieve schade. Daarnaast draagt de combinatie bij aan een normaal psychologisch functioneren, zijn ze goed voor de gemoedstoestand en ondersteunen ze de normale werking van de bloedvaten. Dip appels (of frambozen) in gesmolten donkere chocolade en geniet van een mooie afsluiting.

"Het duurt 20 minuten voordat de hersenen een seintje naar de maag geven dat u genoeg hebt gegeten"

Tips om Pasen goed door te komen

Mandje met paaseierenMandje met paaseieren

Als al het eten voor uw neus staat uitgestald, is het soms moeilijk om de verleiding te weerstaan meer te nemen dan dat u nodig heeft. Het smoesje "het is tenslotte maar één keer per jaar Pasen" wordt veelvuldig gebruikt. Om controle over uw eetgedrag te houden, volgen hier een paar nuttige tips.

Eet rustig en stop af en toe  
Praat gezellig met de rest van uw tafelgenoten, leg het bestek neer en wacht gewoon een paar minuten voor u verder gaat met eten. U zult zien dat u na een tijdje een voldaan gevoel krijgt. Het duurt namelijk 20 minuten voordat de hersenen een seintje naar de maag geven dat u genoeg hebt gegeten.

Gebruik een klein bord
Dek de tafel met ontbijtbordjes. Het bord is op die manier eerder vol. Door een kleine pauze in te lassen als het bord leeg is, kan het lichaam de signalen van verzadiging eerder oppakken. Hierdoor voelt u sneller dat u genoeg heeft gegeten.

Let op wat u drinkt
In alcohol en vruchtensappen zitten vaak veel calorieën. Drink maximaal 2 glazen. Vooral met alcohol is voorzichtigheid geboden. Alcohol zorgt er namelijk voor dat de remmingen afnemen waardoor u gemakkelijk meer eet dan nodig is. 

Kies bewust 
Als (chocolade)croissants, suikerbrood en een paasstol op tafel staan, kies dan een van de lekkernijen. Kies wat u het lekkerst vindt, ongeacht de hoeveelheid calorieën. Door te genieten van wat u echt lekker vindt, krijgt u niet de neiging om door te eten.

Kom in beweging
Klaar met eten? Ga lekker naar buiten. Door te bewegen, wordt het eventuele teveel aan eten weer (gedeeltelijk) verbrand. Ook zorgt beweging ervoor dat u geen last krijgt van een opgeblazen gevoel.

Kortom: met bovenstaande tips kunt genieten van gezonde paasdagen!

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over ons assortiment? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Zij staan u graag te woord.