
In de reeks inhoudsstoffen die hier bij tijd en wijle de revue passeren, kijken we dit keer naar de stof luteïne. Deze carotenoïde uit de goudsbloem heeft enkele fijne kenmerken voor de menselijke gezondheid. Tijd om eens te onderzoeken wat deze ‘natuurlijke zonnebril’ precies is en doet.
- Wat is luteïne?
- Wat is de goudsbloem?
- Hoe werd luteïne ontdekt?
- Waar zit luteïne in?
- Waar is luteïne goed voor?
- Waarom toch een voedingssupplement als luteïne al in onze voeding zit?
- Waarom kiezen voor ons voedingssupplement met luteïne?
- Luteïnerijk recept: Indiase boeren-spinaziekoolsoep
Wat is luteïne?


Om te begrijpen wat luteïne precies is, kijken we eerst naar de carotenoïden. Carotenoïden vormen een groep van ongeveer 600 moleculen die in de natuur voorkomen. Het lichaam kan deze stoffen niet zelf aanmaken. We moeten ze uit onze voeding halen. De bekendste carotenoïde is bètacaroteen. Deze zorgt ervoor dat wortels hun oranje kleur krijgen. Bètacaroteen kan in het lichaam in vitamine A worden omgezet.
De benaming luteïne komt van ‘luteus’, wat Latijns is voor ‘geel’. Luteïne is een carotenoïde. Bovendien bevat het pigment van nature flavonoïden en saponinen. Het is tevens een antioxidant. Dit betekent dat het helpt bij het neutraliseren van vrije radicalen die schade in onze cellen kunnen veroorzaken. De stof luteïne wordt door planten geproduceerd en is rijkelijk aanwezig in kleurrijke groente en fruit. In ons lichaam is het een van de overheersende pigmenten. Luteïne bevindt zich in de macula (‘gele vlek’).
“De goudsbloem is een rijke bron van luteïne”
Onze luteïne is afkomstig uit de goudsbloem (Calendula officinalis). Deze feloranje bloem staat ook bekend als marigoldbloem. Vanwege zijn goede eigenschappen wordt de bloem vaak in de kruidenkunde en cosmetica gebruikt. De goudsbloem is een rijke bron van luteïne. Juist vanwege de hoge concentratie luteïne in de goudsbloem worden de extracten vaak in voedingssupplementen gebruikt. Goudsbloemen bevatten ook zeaxanthine. Zowel luteïne als zeaxanthine zijn lichaamseigen stoffen die zich onder meer in ons oog bevinden.


“Pas in de twintigste eeuw werd het belang van luteïne voor de menselijke gezondheid beter begrepen”


Luteïne werd voor het eerst in de 19e eeuw geïdentificeerd toen wetenschappers plantaardige pigmenten begonnen te bestuderen. In 1837 ontdekte de Duitse chemicus Heinrich Wilhelm Ferdinand Wackenroder luteïne in de bladeren van planten. De geschiedenis van luteïne is verweven met de vooruitgang in de wetenschap van voedingsstoffen en gezondheid. Na de ontdekking in de 19e eeuw duurde het enkele decennia voordat onderzoekers de specifieke functies en voordelen van luteïne begonnen te bevatten.
Na de ontdekking in de 19e eeuw duurde het enkele decennia voordat onderzoekers de specifieke functies en voordelen van luteïne begonnen te bevatten. Pas in de twintigste eeuw werd het belang van luteïne voor de menselijke gezondheid beter begrepen. Onderzoek toonde aan dat hoge concentraties luteïne aanwezig zijn in de macula van het oog. Dat leidde tot verdere studies over de rol van luteïne als ‘natuurlijke zonnebril’.
“Donkergroene bladgroente is bijzonder rijk aan luteïne”
Luteïne komt van nature in de goudsbloem voor. We treffen het echter ook in flinke hoeveelheden in verschillende voedingsmiddelen aan. Donkergroene bladgroente zoals spinazie, boerenkool, rucola en spruitjes zijn bijzonder rijk aan luteïne. Andere goede bronnen zijn broccoli, prei, raapstelen, maïs, snijbiet, erwten, courgette, sinaasappels, asperges en eidooiers. En wat dacht u van kruiden als basilicum? Omdat het lichaam zelf geen luteïne kan aanmaken, is het essentieel om voldoende van deze voedingsmiddelen te consumeren.


Eenmaal opgenomen, verspreidt luteïne zich door het lichaam waarna het zich vooral in de ogen, huid, hersenen en het borst- en vetweefsel concentreert. Het pigment wordt daar opgenomen in lipoproteïnen en celmembranen, omdat de laatste voornamelijk uit vetten bestaan.
“In de macula van een gezond oog is meestal volop luteïne aanwezig”


Maar waar is luteïne nu goed voor? We mogen vanwege Europese wetgeving niet heel diep op de positieve kenmerken van deze carotenoïde ingaan. We kunnen er wél wat meer over vertellen. In ons lichaam bevindt zich een grote hoeveelheid luteïne in de macula (‘gele vlek’) en in de lens van het oog. Op deze plek helpt de carotenoïde bij het filteren van uv-licht en kunstlicht. Daarom wordt luteïne vaak een ‘natuurlijke zonnebril’ genoemd.
In de macula van een gezond oog is meestal volop luteïne aanwezig. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van dit pigment echter gestaag af. Hierdoor is soms aanvulling nodig. Daarnaast kan luteïne als antioxidant helpen om de huid te beschermen tegen schade door uv-straling en vervuiling. Op deze manier helpt luteïne tegen ouderdomsverschijnselen te beschermen*.
Waarom toch een voedingssupplement als luteïne al in onze voeding zit?
Misschien denkt u: ik eet toch al gezond met veel groente en fruit. Waarom heb ik dan nog aanvullend luteïne nodig? Zoals we hierboven al vertelden, neemt de productie van luteïne bij het stijgen der jaren echter af. Juist dan kan een voedingssupplement met luteïne uitkomst bieden.
“Voedingssupplementen met luteïne bieden een geconcentreerde bron van deze belangrijke carotenoïde”
Waarom voor ons voedingssupplement met luteïne kiezen?
Hoewel luteïne in meerdere voedingsmiddelen voorkomt, halen veel mensen niet voldoende luteïne uit hun dieet om de optimale gezondheidsvoordelen te realiseren. Voedingssupplementen met luteïne bieden een geconcentreerde bron van deze belangrijke carotenoïde, waardoor het gemakkelijker wordt om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te bereiken. Door een dieet met veel luteïnerijke voedingsmiddelen aan te vullen met hoogwaardige luteïnesupplementen, kunt u de voordelen van deze krachtige antioxidant maximaliseren.
Onze supplementen met luteïne zijn zoals gezegd uit de goudsbloem vervaardigd vanwege de hoge concentratie luteïne in deze bloemen. Bovendien is onze luteïne afkomstig van het bedrijf Lycored ™. Lycored ™ is marktleider op het gebied van natuurlijke carotenoïden voor voeding en voedingssupplementen. Zo kunt u bij ons terecht voor Luteïne 20 mg, luteïne 40 mg en luteïne-astaxanthine. Luteïne 20 mg is op minimaal 20% luteïne gestandaardiseerd. Het bevat van nature 1% zeaxanthine. Zeaxanthine is bijna identiek aan luteïne.


Onze capsules bevatten derhalve 20 mg luteïne en 1 mg zeaxanthine. Beide zijn lichaamseigen stoffen die zich onder meer in ons oog bevinden. Het supplement is geschikt voor vegetariërs en veganisten. Dit geldt ook voor luteïne 40 mg en luteïne-astaxanthine. De natuurlijke astaxanthine in dit laatste supplement is van het premium merk AstaPure® en wordt gemaakt door Algatech, wereldleider in de productie van kwalitatief superieure astaxanthine.
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.


In één maaltijd veel luteïne verorberen? Dat kan! Bijgaand een recept voor een lekkere soep die barst van de groene bladgroente en dus rijkelijk met dit pigment is gevuld.
(Bron: boodschappen.nl)
Ingrediënten (4 pers.):
- 3 el olie
- 2 uien (gesnipperd)
- 3 tenen knoflook (fijngehakt)
- 1 verse gember (ca. 3 cm, fijngehakt)
- 0,5 tl kaneelpoeder
- 1 laurierblad
- 1 tomaat (in blokjes)
- 0,5 rode peper (zonder zaadjes)
- 250 g boerenkool (panklaar)
- 250 g spinazie (panklaar)
- 2 el crème fraîche
- 0,5 tl komijnpoeder
Bereiden:
- Verhit de olie in een grote pan en fruit hierin de ui, knoflook, gember, kaneel, laurier, tomaat en rode peper.
- Voeg de boerenkool en spinazie toe.
- Giet 1 liter water erbij en breng aan de kook.
- Kook circa 10 minuten.
- Verwijder het laurierblaadje en pureer de soep met een staafmixer.
- Breng flink op smaak met zout en peper en verdeel de soep over kommen.
- Schep een beetje crème fraîche in het midden van elke kom en bestrooi met peper en/of een snufje komijn.
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over luteïne, zeaxanthine of andere antioxidanten? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).