
In de onopvallende wereld van uw darmen schuilt een levendig feest van onzichtbare helden voor onze gezondheid: prebiotica en probiotica. Eigenlijk nog belangrijker dan probiotica zijn de minder bekende prebiotica. Wat zijn prebiotica? Hoe werken prebiotica? En kunnen prebiotica met probiotica en antibiotica worden gecombineerd? Ontdek in dit artikel hoe deze voedzame krachtpatsers van binnenuit ondersteunen.
- Wat zijn prebiotica?
- Waarom prebiotica?
- Waar zitten prebiotica in?
- Wat is de werking van prebiotica?
- Wanneer prebiotica innemen?
- Welke prebiotica?
- Kunnen prebiotica en probiotica samen worden ingenomen?
- Prebiotica bij antibiotica?
- Prebiotica, probiotica en postbiotica
- Welke supplementen met prebiotica kunt u bij vitaminesperpost.nl kopen?
Wat zijn prebiotica?
Prebiotica zijn als de liefdesbrief voor een goede date. Zonder goed begin is er geen vervolg. Prebiotica zijn fermenteerbare voedingsvezels die als voedingsstoffen voor goede bacteriën in onze darmen fungeren. Fermenteerbare vezels zijn vezels die door onze darmflora in de dikke darm worden afgebroken. Alle prebiotica zijn dus vezels, maar niet alle vezels zijn prebiotica. De unieke eigenschap van prebiotica is dat ze specifieke goede bacteriën in onze darmen selectief voeden.


Weetje:
Het woord ‘prebiotica’ vindt zijn oorsprong in het Grieks. ‘Pre’ betekent ‘voor’ en ‘bios’ betekent ‘leven’. Prebiotica betekent dus ‘voor het leven’.


Onze darmen zijn een complex ecosysteem. Bevolkt door biljoenen goede darmbacteriën, beter bekend als probiotica. Prebiotica vormen de voeding voor deze belangrijke kleine vrienden. Prebiotica creëren de haakjes waardoor probiotica in uw darmslijmvlies blijven ‘hangen’ en zo worden opgenomen door het lichaam. Als deze haakjes er niet zijn, zijn probiotica niet effectief omdat ze dan zo langs het gladde darmslijmvlies uw ontlasting inglijden. Een van belangrijkste taken van prebiotica is dus dat probiotica goed wordt opgenomen.
Weetje:
De term ‘prebiotica’ werd voor het eerst populair in de jaren ‘90. Prebiotica markeerden een belangrijke stap in het begrijpen van de complexe relatie tussen voeding, goede darmbacteriën en gezondheid. Sindsdien spelen deze gefermenteerde voedingsvezels een centrale rol in voedingswetenschappen en gezondheidsonderzoeken.
Veruit het bekendste prebioticum is psylliumzaad, ook bekend als vlozaad. Deze prebiotische vezel is afkomstig van de Plantago Ovata. Deze plant groeit in warme, droge gebieden en wordt omwille van het zaad en de zaadhuiden in India en Pakistan verbouwd.
Een ander bekend prebioticum is XOS (xylo-oligosacchariden). De XOS in ons vegan supplement Prebiotica Complex wordt uit maïs gewonnen. Deze maïs is gegarandeerd non-GMO en bevat geen gluten.


Weetje:
Uien, knoflook, asperges, chicorei, aardpeer, artisjok, haver en bananen bevatten van nature veel prebiotische vezels.


Als uw darmen een symfonie zouden spelen, dan zijn prebiotica de muzieknoten die ervoor zorgen dat alles soepel verloopt. Oftewel, prebiotica zorgt voor een harmonieus spijsverteringsorkest.
Onze darmflora bestaan uit allerlei verschillende micro-organismen. Deze micro-organismen knippen prebiotische vezels op in kleinere stukken. Dit heet fermenteren. Niet-fermenteerbare vezels worden niet door deze micro-organismen afgebroken. Ze blijven intact. Hierdoor zorgen deze vezels voor binding van uw ontlasting. Prebiotica zorgen juist voor stuwing van de ontlasting. Hierdoor bevorderen deze krachtige fermenteerbare voedingsvezels een regelmatige stoelgang¹* en ondersteunen zo uw natuurlijke ontlasting¹*.
Voldoende inname van prebiotica is dus goed voor de darmpassage¹* en uw spijsvertering¹*. Bovendien dragen deze belangrijke vezels bij aan een vol gevoel¹* en zorgen ze voor behoud van een normaal cholesterolgehalte¹*.
Weetje:
Er is voortdurend wetenschappelijk onderzoek gaande naar de rol van prebiotica in verschillende aspecten van de gezondheid, waaronder de relatie met gewicht, mentale gezondheid en lichaamsreacties.
Stel uw darmen voor als een levendige jungle vol goede micro-organismen. Prebiotica zijn de voedingsstoffen die deze microscopische avonturiers nodig hebben om hun leefomgeving te laten bloeien. Zodoende is het absoluut verstandig voor uw gezondheid om prebiotica op regelmatige basis in uw voedingspatroon op te nemen.


De losse prebioticasupplementen psyllium en konjac dienen ongeveer een half uur voor de maaltijd te worden ingenomen. Omdat ons vegan combinatiesupplement Prebiotica Complex ook psylliumvezels bevat, is het een goede gewoonte dit supplement ook een half uur voor de maaltijd in te nemen.
Weetje:
Een voedingspatroon rijk aan prebiotica kan in slechts enkele weken zorgen voor positieve veranderingen in de samenstelling van uw darmflora.


Zo rijk onze keuze aan voeding is, is ook de keuze in soorten prebiotica. XOS (xylo-oligosacchariden) is een bijzonder prebioticum. Deze relatief nieuwe voedingsvezel is uniek ten opzichte van andere prebiotische vezels. XOS is namelijk al bij een hele lage hoeveelheid effectief en daardoor uitermate geschikt voor een snelle en gemakkelijke prebiotische vezelinname. Deze xylo-oligosacchariden zijn goed opneembaar door ons lichaam, zijn gluten- en lactosevrij en geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Weetje:
De prebiotische voedingsvezel XOS komt van nature voor in fruit, groente, bamboescheuten en koudgeslingerde honing. Deze vezel zit ook in verschillende kruiden zoals echinacea en kamille.
Probiotica is de verzamelnaam voor de goede bacteriën in onze darmen. Prebiotica en probiotica werken als de perfecte tandem. Prebiotica leveren de brandstof, terwijl probiotica het werkende mechanisme vormen dat deze tandem soepel laat rijden. Zodoende kunnen prebiotica en probiotica prima samen worden ingenomen. Samen ondersteunen zij bij het handhaven van een evenwichtige en gevarieerde darmflora.


Weetje:
De combinatie van prebiotica en probiotica wordt vaak ‘synbiotica’ genoemd, wat een verwijzing is naar ‘symbiose’. De gecombineerde inname van prebiotica en probiotica heeft dus een win-wineffect op onze gezondheid.


Soms ontkomt u er niet aan om antibiotica in te nemen. Antibiotica hebben invloed op de samenstelling van uw darmflora omdat ze zowel schadelijke als nuttige bacteriën aanpakken. De inname van antibiotica combineren met prebiotica en zeker ook met probiotica, is zodoende verstandig. Antibiotica enerzijds en pre- en probiotica anderzijds kunnen dus prima samen worden ingenomen, maar niet op hetzelfde moment! Er dient altijd minimaal 1,5 uur innameverschil te zijn tussen antibiotica en probiotica. Anders eet de antibiotica de goede bacteriën van de probiotica op. In Frankrijk is het gebruikelijk dat als antibiotica wordt voorgeschreven, hier ook meteen probiotica op recept aan wordt toegevoegd.
Naast pre- en probiotica bestaan er ook nog postbiotica. Postbiotica zijn de bioactieve verbindingen die ontstaan als gevolg van de fermentatie van voedingsstoffen door probiotica. Postbiotica dragen bij aan de gezondheidseffecten die worden toegeschreven aan het gebruik van probiotica, zelfs nadat de probiotica zelf verdwenen zijn. Pre- en probiotica kunnen het best tegelijk een half uur voor een maaltijd worden ingenomen. Postbiotica daarentegen kan beter tijdens of vlak na een maaltijd worden ingenomen.


Weetje:
Onze vegetarische Postbiotica Immuunsysteem bevat het gepatenteerde postbioticum EpiCor®. EpiCor® bevat fosfolipiden, onverzadigde vetzuren, flavonoïden, aminozuren, vitamines en vele andere voedingsstoffen waar onder meer ons darmstelsel heel blij van wordt.


De sleutel tot behoud van een gezond lichaam ligt mede verborgen in de wereld van inname van voldoende prebiotica. Open de deur naar uw welzijn door de darmen te voeden met deze verborgen schatten. U kunt bij ons de volgende prebiotica-supplementen kopen:
- Bèta Glucanen 1.3/1.6
Bèta-glucanen zijn bioactieve prebiotische vezels uit de celwand van de saccharomyces cerevisiae, oftewel bier- of bakkersgist. Onze vegan capsules bevatten minimaal 75% bèta-1,3- en bèta-1,6-glucanen. - Psyllium Husk
Psylliumvezels vormen een gel als het met water in contact komt en kunnen zo wel tien keer zijn eigen drooggewicht aan water opnemen. De darminhoud wordt hierdoor soepeler, mits daarbij voldoende water wordt gedronken. Zo bevordert de prebiotische psylliumvezel een normale stoelgang* en draagt bij aan een vol gevoel*. Ook is deze vezel goed voor uw cholesterolspiegel*. - Konjac (glucomannan)
Ook glucomannanvezels staan erom bekend dat ze enorm veel vocht opnemen. Hierdoor zet uw maaginhoud uit, waardoor deze krachtige prebiotische vezel ondersteuning biedt bij het afslanken². - Prebiotica Complex
Ons vegan combinatiesupplement Prebiotica Complex bestaat uit de prebiotische vezels psyllium, XOS (xylo-oligosacchariden) en guarboon van Sunfiber®. Wij vertelden u al dat kenmerkend voor XOS is dat u hier maar heel weinig van nodig heeft. Dit omdat deze prebiotische vezel al bij een kleine innamehoeveelheid effectief is.
Gun uw lichaam voldoende prebiotica. In de tuin van het lichaam zijn prebiotica de voedingsrijke bodem waarin de bloemen van een gezonde darmflora kunnen bloeien!
¹Een van de bekendste prebiotica is psylliumvezel. De genoemde gezondheidsclaim is toegeschreven aan deze prebiotische vezel.
²Dit gunstige effect wordt verkregen bij een inname van 3 g glucomannan per dag, verdeeld over 3 doses met 1 à 2 glazen water vlak voor de maaltijd en in combinatie met een energiebeperkt dieet.
*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over de verschillende pre-, pro- en postbiotica die u bij ons kunt kopen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).