Voeding om vrolijk van te worden Vrolijke vrouw

Hoe heerlijk: de lente is weer aangebroken en de zon schijnt volop. De meeste mensen worden dan ook vrolijk van het voorjaar. Helaas is dit niet bij iedereen het geval. Soms is er geen duidelijke reden waarom iemand zich ondanks het mooie weer toch neerslachtig voelt. Misschien heeft u de laatste tijd niet zo goed gegeten? Voeding speelt namelijk een grote rol bij uw gevoel van welbevinden. Met deze voedingstips wandelt u snel weer met een brede lach door de stad. 

Eet op vast tijdstippen

Neerslachtig? Lusteloos? De vraag die zich allereerst aandient, is: eet u wel regelmatig? Het menselijk lichaam houdt namelijk van rust, reinheid en regelmaat. Als u geregeld maaltijden overslaat, is de kans groot dat u sneller geïrriteerd bent, u nerveus voelt of gewoon heel moe bent. Neem genoeg rust en houd zoveel mogelijk een vast eetpatroon aan. Daar wordt uw lijf vrolijk van.

“Probeer elke dag voeding met essentiële vetzuren te eten”

Eet voldoende goede vetten

Om uw hersenen gezond te houden, zijn goede vetten onontbeerlijk. Goede vetten hebben daarnaast een gunstig effect op uw gevoel van welbevinden. Denk bij deze goede vetten bijvoorbeeld aan essentiële omega 3-vetzuren. Probeer daarom elke dag voeding met deze essentiële vetzuren te eten. U haalt deze vetten onder meer uit vette vis, walnoten, amandelen, olijfolie, lijnzaad of chiazaad. 

WalnootWalnoot

“Fruit is een fantastische bron van energie”

Eet meer groente en fruit

Groente en fruitGroente en fruit

Uit een onderzoek van Eurostat uit 2019 bleek dat het percentage mensen in Nederland dat dagelijks groente en fruit eet, gemiddeld lager ligt dan in de meeste andere EU-landen. Bijna 60% van de Nederlandse bevolking eet iedere dag groente of fruit. Ter vergelijking: ongeveer 85% van alle Italianen eet iedere dag fruit, gevolgd door de Portugezen met 81%. Groente is belangrijk voor uw gemoedstoestand want deze zit boordevol voedingsstoffen en vezels.

Groente geeft een verzadigingsgevoel, zodat u tussendoor minder snaait. Zo blijft uw energie op een constant peil. Daarnaast zijn meerdere porties fruit per dag van belang. Fruit is een fantastische bron van energie. Het bevat net als groente vezels en daarnaast andere vitamines en mineralen die ervoor zorgen dat u op uw allerbest kunt blijven presteren.

Eet voldoende eiwitten

Onze lijfelijke en onze mentale gezondheid gedijen bij de inname van voldoende eiwitten. Uw bloedsuikerspiegel blijft onder controle als u genoeg eiwitrijke voeding eet. Hierdoor krijgt u minder snel trek. Bovendien kunt u met het eten van voldoende eiwitten een energiedip worden tegengegaan. Zo blijft u wakker en alert en kunt u lachend de dag aan.

Zoek de zon op

We kennen vitamine D natuurlijk allemaal als de zogenoemde ‘zonnevitamine’. We maken deze vitamine namelijk zelf aan onder invloed van (zon)licht. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij ons gevoel van welbevinden. Trek er dus lekker in de natuur op uit om deze fijne vitamine op te slurpen. Daarnaast treffen we vitamine D aan in vette vis en eieren.

“In eerste instantie heeft cafeïne een stimulerend effect op het lichaam”

Drink af een toe een bakje leut

Niet iedereen kan ertegen: cafeïne. Het is dan ook zaak om op te letten met het drinken van (te) veel koffie of andere dranken met veel cafeïne. In eerste instantie heeft cafeïne een stimulerend effect op het lichaam. Wat dat betreft, kan het een positieve weerslag hebben op uw energie, prestaties en humeur. Als u echter de hele dag door koffie drinkt, kan cafeïne echter ook een omgekeerd werken en uw energiepeil juist verlagen. Alleen met mate dus.

Vrouw met een kop koffieVrouw met een kop koffie

“Ongezonde voeding draagt niet bij aan uw algeheel gevoel van welbevinden”

Vermijd bewerkte suikers

SuikerSuiker

De bacteriën in uw darmen gedijen bij goede, volwaardige voeding. Als u veel bewerkte suikers of kant-en-klaar eten consumeert, voedt u hiermee de hoeveelheid ongewenste bacteriën in de darmen. En aangezien er wel wordt gezegd dat ‘de darmen onze tweede hersenen’ zijn, kunt u zich wel voorstellen dat ongezonde voeding niet bijdraagt aan uw algeheel gevoel van welbevinden. Als uw darmen in balans zijn, voelt u zich meteen vrolijker. Probiotica kunnen hierbij eventueel van dienst zijn. 

Voedingssupplementen voor een goed humeur

Natuurlijk doet u uw best om elke dag voldoende groente, fruit en eiwitten te eten, veel te bewegen en de buitenlucht op te zoeken. Soms zijn er echter periodes waarin dat niet lukt. In dat geval kunt u uw stemming ondersteunen met voedingssupplementen. U kunt bij ons terecht voor diverse kruiden en andere supplementen die bijdragen aan goed humeur. U kunt hierbij denken aan ashwagandha, dat er aan bijdraagt dat u beter met stress kunt omgaan* en daarnaast goed is voor de geestelijke balans*. 5-HTP is de actieve stof van de Griffonia simplicifolia. Het is de directe voorloperstof van serotonine, bekend als ons 'gelukshormoon'. Het gebruik van 5-HTP is eveneens gunstig voor een goede geestelijke balans*. 

Het typische Nederlandse keukenkruid citroenmelisse wordt al eeuwen gebruikt vanwege de ondersteuning van de gemoedstoestand*. Het klassieke en meest bekende kruid voor een goed humeur is Sint Janskruid. Een alternatief voor Sint Janskruid is saffraan. De gedroogde draden ondersteunen uw stemming en werken opbeurend*. Daarnaast zijn vitamine B12 en B8 (biotine) van invloed op het normaal functioneren van de hersenen. SamE is een stof die van nature in het lichaam voorkomt. De stof is essentieel voor de productie van energie in de hersenen.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Zoals u dus heeft kunnen lezen, zijn bepaalde voedingsstoffen onmisbaar voor uw algehele gevoel van welbevinden. Ziet u door de bomen het bos niet meer en heeft u behoefte aan meer informatie of aan iemand die met u meedenkt? Aarzel niet en neem tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. )31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).