
Over gluten doen allerlei spookverhalen de ronde. Maar hoe gezond of ongezond zijn gluten nou eigenlijk? In dit blog hebben we het over de voors en tegens. Is een glutenvrij voedingspatroon een broodje aapverhaal of broodnodig? En welk supplement is goed voor de vertering van gluten? In dit artikel vertellen wij het u allemaal.
- Wat zijn gluten?
- Waar zitten gluten in?
- Waarom reageren we tegenwoordig zo sterk op gluten?
- Zijn gluten vezels?
- Glutenvrije prebiotica
- Zijn gluten slecht?
- Welke supplementen ondersteunen de darmen?
- Welk supplement is goed voor de vertering van gluten?
Wat zijn gluten?
Over gluten gaan veel misverstanden rond. Zo wordt vaak gedacht dat gluten hetzelfde zijn als tarwe of dat gluten enkel in tarwe voorkomen. Beide beweringen zijn onjuist. Gluten is de verzamelnaam voor de graaneiwitten die we in de korrels van verschillende graansoorten vinden.


Weetje:
Graan is tegenwoordig veredeld tot een gewas met extreem veel gluten. Veredeling houdt in dat het graan door kunstmatige veranderingen sneller groeit en dat de graankorrels groter worden.


Gluten worden vaak aan koolhydraten gekoppeld. Lang niet alle koolhydraten zijn echter granen en niet alle granen bevatten gluten. Gluten zitten in vrijwel alle in Nederland populaire graansoorten: tarwe, spelt, kamut, rogge en gerst. Brood, crackers, koek, pizza en pasta zijn de bekendste producten die hiervan worden gemaakt. Haver bevat van nature geen gluten. Toch is voorzichtigheid geboden. Haver groeit vaak in de buurt van andere graansoorten en kan zo worden ‘besmet’ met de gluten van deze granen.
Ook wordt haver vaak in fabrieken verwerkt waar ook andere graansoorten de productielijn passeren. Dit leidt eveneens tot kruisreacties.
Weetje:
Gluten zijn interessant voor de industrie omdat ze elasticiteit en luchtigheid geven. Ook geven ze veel plakkracht. Dit maakt het bakken een stuk gemakkelijker.
Waarom reageren we tegenwoordig zo sterk op gluten?
Vroeger was er een bekende reclameleus: “Ik ga bij Japie wonen, want daar hebben ze King Corn”. In de bijbehorende reclames pakt een schattig jongetje vastberaden zijn koffer om bij buurjongen Japie te gaan wonen. Daar hebben ze immers King Corn-brood. Hoe onschuldig dit jongetje ook was, broodfabrikant King Corn ontketende met hun lang houdbare fabriekswitbrood vol ‘broodverbeteraars’ een ware revolutie in graanbewerking. Dit veel malsere brood vond dusdanig gretig aftrek dat velen het gingen namaken. Hierdoor is het hyperglutenrijke graan dat hiervoor werd gebruikt vandaag de dag de norm geworden bij massaproductie van brood(producten).
Naast het graan zelf veranderde ook de hoeveelheid graan die we eten enorm. Veel mensen zijn tegenwoordig echte ‘koolhydraatverbranders’ geworden, terwijl we vroeger veel meer vet en eiwitten aten.
Weetje:
We zijn pas op regelmatige basis granen gaan eten sinds de start van de landbouw, ongeveer 10.000 jaar geleden. Daarvoor kwamen we wel eens een verdwaalde gluut tegen, maar 98% van ons bestaan redden we het prima zonder.
Wat hebben gezonde vezels nou met ‘ongezonde’ gluten te maken? Nou, meer dan u mogelijk denkt. Prebiotica is hier het sleutelwoord. Prebiotica (prebiotische vezels) dienen als voeding voor de darmflora en het immuunsysteem. De darmflora is een verzameling van goede bacteriën, virussen en gisten die ons beschermen tegen ziekteverwekkers. Hoe gezonder onze darmflora, hoe minder indringers door deze barrière heen kunnen breken. We kunnen er dus maar beter alles aan doen om deze eerstelijnsverdediging zo sterk mogelijk te houden.


Probiotica (levende bacteriën) en Postbiotica (niet-levende bacteriën) zijn de bekendste hierbinnen. Niet voor niets hebben wij prebiotica (Sunfiber®) toegevoegd aan al onze probioticasupplementen.
Volkoren graanproducten bevatten veel prebiotica. Vrijwel alle graansoorten bevatten echter ook veel gluten. Deze glutenparadox verklaart de tegenstrijdige voedingsadviezen betreffende volkoren graanproducten binnen de verschillende voedingsleren.
Weetje:
Bij lichaamsreacties op gluten wordt vaak gedacht aan maag- en darmreacties. Signalen van de huid, mond en het hoofd, komen echter ook veel voor. Verstoringen in gedrag en geestelijke energie, hebben ook dikwijls een relatie met een moeizame glutenvertering.


Gelukkig zijn er ook vezelrijke, prebiotische voedingsbronnen zonder gluten. Haver, boekweit, amaranth, quinoa en zilvervliesrijst, zijn prebiotische (pseudo)granen die geen gluten bevatten. Ook aardpeer, koolrabi, schorseneer, yacon en baobab zijn natuurlijke bronnen van prebiotica. Ter ondersteuning hiervan hebben wij 3 vezelrijke glutenvrije prebioticasupplementen in ons assortiment:
- Bèta Glucanen 1.3/1.6
Bèta-glucanen vinden we in celwanden van algen, bacteriën en gisten. In de Chinese gezondheidsleer worden ze veelvuldig ingezet voor hun beschermende kwaliteiten. - Psyllium Husk
Glutenvrije psyllium Husk (vlozaad) bevordert de normale stoelgang*. Het innemen van onze capsules heeft als voordeel dat u geen last heeft van de ‘kartonachtige’ smaak van deze vezels. - Konjac
Konjac (glucomannan) is een vezelrijke plant die hoog is in calcium. De glutenvrije glucomannanvezels in onze Konjac Extract-capsules zijn onder meer goed voor de cholesterolspiegel¹. - Prebiotica Complex
Prebiotica complex bevat de combinatie van de glutenvrije prebiotische vezels psyllium husk, XOS (xylo-oligosacchariden) en guarboon van Sunfiber®.
¹Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 4 g glucomannan.
Weetje:
Gluten zitten niet alleen in granen. Ook de volgende producten bevatten (veel) gluten: bouillon(blokjes), chips, vleeswaren, vissticks, tomatensaus, instantkoffie, mosterd, mayonaise, sojasaus, saladedressing en vegetarische burgers.
Dan nu de hamvraag. Zijn gluten slecht voor u? De orthomoleculaire gezondheidsleer stelt dat gluten het slijmvlies van de dunne darm aantasten, waardoor hier een afvlakking van ontstaat, met slechte opname van voedingsstoffen tot gevolg. Bovendien geven gluten vaak een opgeblazen gevoel. Zodoende is deze leer geen fan van gluten. Een glutenarm voedingspatroon is daarom wellicht verstandig.


U hoeft gluten echter niet helemaal te laten staan. Behalve dat dit een flinke belasting zou zijn voor uw (sociale) leven, is dit - tenzij absoluut noodzakelijk - ook niet gezond. Als helemaal met de inname van gluten wordt gestopt, denkt uw lichaam dat de aanmaak van verteringsenzymen voor deze gluten niet meer nodig is. Op het moment dat u dan een keer toch weer (een beetje) gluten eet, reageert het afweermechanisme van het lichaam overdadig fel. Met allerhande reacties tot gevolg.
Een overgevoeligheidsreactie voor gluten bouwt u dus op door veel te veel gluten te eten, maar juist ook door deze helemaal nooit meer te eten.
Weetje:
Glutenvrij is niet hetzelfde als gezond. Glutenvrije vervangproducten bevatten vaak allerlei suikers. Zo laten ze iedere keer de bloedsuikerspiegel pieken. Bovendien bevatten ze veel (chemische) toevoegingen voor een langere houdbaarheid.


“Gluten maken de darmen kapot”, wordt wel eens in de volksmond gezegd. Dit klopt. Maar voor een sterk en gezond lichaam is dit niet meteen dramatisch. Het lichaam is in beginsel sterk genoeg om dit zelf te repareren. Bij stress, weinig slaap en/of een zwakker immuunsysteem speelt dit gegeven wel mee. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om de darmen in goede conditie te houden. Naast allerhande voedingstips kunnen supplementen hierin ondersteunen:
- Pepermuntolie
Pepermunt is bij velen bekend als ademverfrisser. Het doet echter nog zoveel meer. Zo zijn onze maagzuurresistente pepermuntoliesoftgels goed voor de spijsvertering*, de darmwerking* en helpen ze als u winderig bent*. - Weegbree
Weegbree staat vooral bekend als verzorgend kruid als u zich prikt aan brandnetels. Weegbree doet inwendig ook veel goeds. Zo is het onder meer goed voor een normale darmfunctie* en ondersteunt het zo ons immuunsysteem*. 80% van het immuunsysteem wordt immers in de darmen bepaald. - Gember
Gember staat al eeuwen in de belangstelling vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen. Gember is onder meer goed voor een normale maag- en darmfunctie*.
*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.
Weetje:
Gevoeligheid voor gluten gaat vaak samen met te weinig vitamine B11 en B12 in het lichaam. Dit heeft alles te maken met een hoog homocysteïnegehalte.
Voor de vertering gebruikt het lichaam spijsverteringsenzymen. Voor de afbraak van moeilijk te verteren lichaamsvreemde stoffen (exorfinen), gebruikt het lichaam het enzym DPP-IV. Gluten behoren tot deze exorfinen. Door een overmaat aan exorfinen is de hoeveelheid DPP-IV in het lichaam niet toereikend. Ons supplement Glutenzymen bevat DPP-IV en ondersteunt zo het lichaam hierin. Aan dit hoogstaande eiwitsplitsende enzymensupplement is mariadistel toegevoegd dat goed is voor de spijsvertering* en ons afweersysteem ondersteunt*.


Belangrijk:
Onze voedingssupplementen bevatten geen gluten, tenzij anders vermeld. Onze vegetarische capsules worden gemaakt van HPMC-cellulose. Deze plantaardige stof is glutenvrij. Er komt geen graan aan te pas.
U kunt dus lekker van producten met gluten blijven genieten. Niet te veel, maar zeker ook niet te weinig!
¹Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 4 g glucomannan.
*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over gluten of andere producten voor uw darmen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).