Blue Monday en gezondheid: hoe u deze dag positief doorstaat Beeld van mok met verdrietige smiley en tekst Blue Monday

Aanstaande maandag is de dag die jaarlijks door velen wordt gevreesd: Blue Monday. Deze dag staat immers bekend als de meest deprimerende dag van het jaar. Waar komt de term Blue Monday eigenlijk vandaan? En klopt de bewering wel dat we ons massaal down voelen op deze ene dag? En zo ja, hoe kunnen we dit voorkomen? Hieronder vindt u enkele suggesties.

Wat is Blue Monday?

Neerslachtige vrouw tijdens Blue MondayNeerslachtige vrouw tijdens Blue Monday

Blue Monday oftewel depri-maandag heeft de twijfelachtige reputatie om de meest deprimerende dag van het jaar te zijn. Hij valt altijd op de derde maandag van januari. Deze dag kenmerkt zich volgens de overlevering door het gegeven dat inwoners van het noordelijk halfrond en masse een gevoel van neerslachtigheid en lethargie ervaren. Hoe noordelijker men woont, hoe groter de impact van deze dag en de periode eromheen. Opmerkelijk is dat men op het zuidelijk halfrond in de winter geen Blue Monday kent.

“Blue Monday wordt wereldwijd erkend als een dag waarop mensen zich over het algemeen minder energiek voelen”

Hoe ontstond Blue Monday?

De term 'Blue Monday' werd in 2005 het leven geroepen door de Britse psycholoog Dr. Cliff Arnall. Hij bedacht een formule waarin factoren als het weer, schulden, het falen van goede voornemens, motivatie en de behoefte aan actie werden meegenomen. Hoewel het wetenschappelijke gehalte van deze formule ter discussie staat, wordt Blue Monday wereldwijd erkend als een dag waarop mensen zich over het algemeen minder energiek voelen. 

Man in vakantie-outfit droomt in zijn huiskamer van vakantieMan in vakantie-outfit droomt in zijn huiskamer van vakantie

Overigens wordt de term tegenwoordig ook vaak afgedaan als een marketingterm zonder wetenschappelijke fundering. Reisorganisaties maken in januari echter gretig gebruik van de term om reizen naar warme bestemmingen te verkopen.

“De derde maandag van januari wordt door velen als moeizaam ervaren”

Waarom bereikt onze stemming een dieptepunt op Blue Monday?

Of Blue Monday nou echt bestaat of niet, feit is dat de derde week van januari, te beginnen met de maandag, door velen op het noordelijk halfrond als moeizaam wordt ervaren. Hieraan liggen enkele voor de hand liggende factoren aan ten grondslag:

  • Om te beginnen, is maandag natuurlijk de eerste dag van de werkweek
  • In deze periode van het jaar zijn de dagen kort en de nachten lang
  • Teleurstelling omdat we de goede voornemens (wéér) niet hebben waargemaakt
  • Het weer is vaak donker, koud en guur
  • Het verlangen naar vakantie, die nog zo ver weg lijkt, neemt toe
  • De (financiële) kater van de gezellige maar dure decembermaand

“Blue Monday kan een negatieve invloed op ons fysieke en mentale welzijn hebben”

Wat doet Blue Monday voor de gezondheid?

De impact van Blue Monday op onze gezondheid en de dagen daaromheen moet niet worden onderschat. De combinatie van winterblues, post-feestdagenblues en het besef van niet behaalde doelen kan een negatieve invloed hebben op zowel ons fysieke als mentale welzijn.

“Een gezond voedingspatroon is cruciaal om dit seizoen vitaal te doorstaan”

Gezonde voeding voor donkere dagen

Groene bladgroenteGroene bladgroente

Een gezond voedingspatroon speelt een cruciale rol bij het vitaal doorstaan van het seizoen rondom Blue Monday. Kies dus voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen, zoals groene bladgroente, noten, zaden, vis, peulvruchten en volkoren producten. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een goede hersenfunctie en zorgen ervoor dat we lekkerder in ons vel zitten.

“Lichttherapie en beweging kunnen onze stemming aanzienlijk opkrikken”

Tips om Blue Monday vrolijk te doorstaan

We geven enkele suggesties om onze stemming op te krikken en deze periode wat vrolijker te doorstaan:

Lichttherapie:
Maak gebruik van daglichtlampen om de blootstelling aan natuurlijk licht te verhogen. Dit kan de aanmaak van het feelgood-hormoon serotonine stimuleren.

Beweeg:
Beweging bevordert de afgifte van endorfinen, waardoor u zich gelukkiger voelt. Ga voor een wandeling, volg een dansles of doe thuis een workout.

Sociale connecties:
Breng tijd door met vrienden en familie. Sociale interactie kan het gevoel van eenzaamheid verminderen en de stemming verbeteren.

Koppel beweegt vrolijk buiten in de sneeuwKoppel beweegt vrolijk buiten in de sneeuw

“Voedingssupplementen voor de gemoedstoestand”

Vitamines, mineralen en vetzuren voor duistere dagen

In sombere tijden kunnen ook voedingssupplementen een waardevolle aanvulling bieden op uw gemoedstoestand. Probeer supplementen die bekend staan om hun positieve invloed op de stemming en cognitieve functies. Ze kunnen u helpen u op die gevreesde Blue Monday voor te bereiden.

Vitamine D3
Deze vitamine halen we voornamelijk uit zonlicht. Aangezien deze zich in januari vaak slechts spaarzaam laat zien, is het bijslikken van vitamine D3 juist in deze maand een goed idee. Vitamine D3 heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Combineer deze vitamine bij voorkeur met vitamine K2.

Een man bewatert zijn breinEen man bewatert zijn brein

Omega 3-vetzuren
Omega 3 is het hele jaar door van belang, maar vooral in de winter. Omega 3 bestaat uit verschillende vetzuren waarvan EPA en DHA de belangrijkste zijn. DHA draagt bij aan de instandhouding van de normale hersenfunctie¹. DHA en EPA dragen bij aan de normale werking van het hart².
¹ Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.
² Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA.

Multivitamine
Een goede multivitamine is het hele jaar door onontbeerlijk, maar helemaal in de winter. Een hooggedoseerde multivitamine bevat stoffen die allereerst het immuunsysteem ondersteunen. Daarnaast zijn ze gunstig voor het energieniveau.

Vitamine B-complex
Op Blue Monday en de periode eromheen kunnen we ons vaak moe en lethargisch voelen. Hier komt vitamine B om de hoek. Alle 8 B-vitamines werken nauw met elkaar samen. Ze spelen een belangrijke rol in onze energievoorziening. Een supplement dat het gehele vitamine B-complex bevat, kan daarom zeker het verschil maken.

Zink
Niet alleen heeft zink een positieve invloed op het immuunsysteem, dit veelzijdige mineraal draagt ook bij aan de normale weerstand tegen stress. Zink is goed bij spanning en inspanning en zorgt voor evenwicht in stresssituaties.

“Sommige kruiden kunnen u weerbaarder maken”

Kruidensupplementen voor donkere dagen

Natuurlijk zijn er ook kruiden die u weerbaarder voor Blue Monday kunnen maken. We noemen er drie.

5-HTP
5-HTP staat voor 5-hydroxytryptofaan. Het is een natuurlijke stof die we in de Griffonia simplicifolia aantreffen. Deze struik groeit in West-Afrika. 5-HTP is de reeds omgezette vorm van L-tryptofaan. Het is de directe voorloperstof van de neurotransmitters serotonine en melatonine, twee stoffen waar we met name in deze periode blij van worden.

Rhodiola
Rhodiola wordt al duizenden jaren in de Europese en Aziatische kruidenkunde gebruikt. Het is een kruid dat zijn functie aan de behoeften van het lichaam kan aanpassen. Rhodiola is onder meer gunstig voor een goede geestelijke balans*, helpt bij vermoeidheid* en draagt bij aan de fysieke prestaties* en het uithoudingsvermogen*. Ook helpt het om lekker te slapen* en is opbeurend*. Rhodiola wordt tevens ingezet bij onrust en vermoeidheid*. Duidelijk een kruid dus dat soelaas kan bieden in deze donkere dagen.

Bloemetjes van de rhodiola vetplantBloemetjes van de rhodiola vetplant

Saffraan
Een ander plantje dat in deze donkere dagen kan helpen, is saffraan. Saffraan kan goed bij stress* worden ingezet en is eveneens gunstig voor een goede geestelijke balans*.

Rust, reinheid en regelmaat

Blue Monday hoeft niet het einde van uw goede voornemens te betekenen. Door bewuste keuzes te maken in voeding, levensstijl en supplementen, kunt u deze dag met een positieve mindset doorstaan. Onthoud dat zelfzorg essentieel is en geef uzelf de ruimte om op deze dag extra aandacht aan uw welzijn te besteden. Rust, reinheid en regelmaat is het devies.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

 Vragen of advies?

Wilt u meer weten over supplementen die uw gemoedstoestand ondersteunen? Neem dan via het contactformulier of telefonisch tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).