Wat is fulvinezuur uit shilajit? Nepalese bergen

Mumijo Shilajit wordt al eeuwenlang gebruikt. Wetenschappers zijn er nog niet uit of shilajit van organische of minerale oorsprong is. Maar dat het een rijke stof is, daar is men het er wel over eens. Het bevat sporen van vitamines, aminozuren en minstens 85 mineralen, naast triterpenen en andere organische stoffen die goed zijn voor lichaam en geest. Shilajit is bovendien een goede bron van gegarandeerd 20% fulvinezuur.

"Shilajit of mumijo is te vinden in de heilige bergen van Nepal en andere hoogvlaktes van Centraal Azië"

Het zwarte zweet van de rotsen

ShilajitShilajit

Shilajit, ook wel mumijo genoemd, is een bruine tot zwarte teerachtige substantie die onder meer in de heilige bergen van Nepal en andere hoogvlaktes van Centraal Azië is te vinden. Het is samengesteld uit humus en organisch plantmateriaal dat door lagen gesteente wordt samengeperst en naar buiten komt onder invloed van de warmte van de zon. Daarom noemt men het ook wel het ‘zweet van de rotsen’. Het is een extreem oude stof, waarvan de eerste beschrijvingen teruggaan tot de zesde eeuw v. Chr. Er bestaat een een tekst in het sanskriet, genaamd 'Sushruta Samhita' waarin allerlei medische onderwerpen worden beschreven uit de oude, Vedische leer. Hierin wordt Shilajit al genoemd als een krachtige substantie om de gezondheid mee te ondersteunen.  

Planten zijn de bron van al ons voedsel en humus is weer voeding voor de planten. In tegenstelling tot grond-humus, bestaat shilajit-humus voor 60 tot 80% uit organische (materiaal van plantaardige afkomst) massa.

"Als de temperatuur in de zomer in de bergen warm genoeg wordt, stroomt de shilajit uit de spleten in de rotslagen"

Inheemse Nepalezen verzamelen de shilajit

De planten in shilajit werden nooit blootgesteld aan chemicaliën, meststoffen of pesticiden. Ze zijn geleidelijk omgezet tot humus. Door microbiële activiteit en de enorme druk van het gewicht van de bergen is deze humus tot een dichte, mineraalrijke massa getransformeerd. Dat is shilajit. De ingesloten lagen van de shilajit worden zichtbaar door de koude winters, de hete zomerzon en de erosie door de moessonregens.

Nepalese bergenNepalese bergen

Als de temperatuur in de zomer in de bergen warm genoeg wordt, stroomt de shilajit uit de spleten in de rotslagen. Inheemse Nepalezen beklimmen de bergen en struinen de kliffen af ​​om de shilajit te verzamelen. Hoewel de kleur van bruin tot zwart varieert, wordt aan de zwarte variant de voorkeur gegeven omdat die het beste is van kwaliteit.

"Echte shilajit heeft een vaag olieachtige of asfaltachtige geur en is een zachte, kneedbare en klei-achtige pasta"

Een zeldzame en dure stof

Echte shilajit is zeldzaam en daardoor duur. Het heeft een vaag olieachtige of asfaltachtige geur en is een zachte, kneedbare en klei-achtige pasta. Het is een combinatie van gefossiliseerde en gefermenteerde planten en bevat in overvloed schimmels en sporenelementen. Humuszuur en fulvinezuur ontstaan door omzetting en fermentatie van plantaardig materiaal tijdens microbiële stofwisselingsprocessen. Daarbij komen dan miljoenen nuttige bacteriën vrij.

"Shilajit ondersteunt de urinewegen en stimuleert het libido van man en vrouw"

Wat is fulvinezuur uit shilajit?

Fulvinezuur stelt ons in staat om stoffen, zoals probiotica, antioxidanten, vetzuren en mineralen beter in ons lichaam om te zetten en op te nemen. Shilajit ondersteunt de urinewegen*, het behoud van een normaal libido van man en vrouw* en ondersteunt de vrouw bij de maandelijkse menstruele ongemakken*. Shilajit speelt een rol bij de (vet)stofwisseling* en helpt om op gewicht te blijven*. Tenslotte is het goed voor het geheugen* en de concentratie*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

"Vroeger werkten de mensen vaak met hun handen in de grond, zodat ze op een natuurlijke manier met humuszuren in contact kwamen"

Hoe komen we aan fulvinezuur?

Humus kennen we als een voedingsrijke, organische grondsoort. We treffen hierin de organische verbindingen humuszuur en fulvinezuur aan. Vroeger werkten de mensen vaak met hun handen in de grond, zodat ze op een natuurlijke manier met humuszuren in contact kwamen. Tegenwoordig is het efficiënter daarvoor een betrouwbaar shilajitvoedingssupplement in te nemen.

Waarom fulvinezuur gebruiken?

1. Het is goed voor het geheugen en de concentratie*

In 2011 is een onderzoek¹ gepubliceerd waarin werd aangetoond dat fulvinezuur verschillende antioxidante eigenschappen heeft. Hierdoor draagt het bij aan de instandhouding van geheugen* en ons concetratievermogen*.

HersenenHersenen

2. Het is goed voor nieren, urinewegen en prostaat*

Shilajit wordt, met name binnen de Ayurveda, al honderden jaren ingezet als tonicum voor de nieren- en urinewegen*. Het is een diureticum dat op deze manier ook bijdraagt aan het behoud van een normale vochthuishouding in ons lichaam*. Ook is shilajit goed voor de conditie van prostaat bij mannen*.

3. Het is goed voor het behoud van een normale, regelmatige menstruatie*

Speciaal voor vrouwen biedt shilajit een effectieve aanvulling. Shilajit heeft een aantal gezondheidsvoordelen voor vrouwen. Shilajit ondersteunt een normale menstruatiecyclus*. Bovendien biedt het ondersteuning bij ongemakken voor, tijdens en na de menstruatie*.

Vrouw met prikkeldraad rond haar buikVrouw met prikkeldraad rond haar buik

Fulvinezuur in het shilajit-supplement

Shilajit-extract van vitaminesperpost.nl is gestandaardiseerd op 20% fulvinezuur. Het wordt onder hoge kwaliteitsgaranties geproduceerd door Sabinsa®, een bedrijf dat een goede reputatie heeft op het gebied van Ayurvedische grondstoffen. Uiteraard is de shilajit goed gecontroleerd op de aanwezigheid van zware metalen, zodat een veilig en doelmatig supplement kan worden gegarandeerd. Na extractie blijft ongeveer 40% van de grondstof achter. Goede kwaliteit shilajit wordt vervolgens gestandaardiseerd om een consistent niveau van de inhoudsstoffen te garanderen.

¹Cornejo, A. (2011, 28 oktober)

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment aan natuurlijke voedingssupplementen. Wilt u graag hulp bij het maken van een keuze of wilt u meer informatie over een specifiek supplement? U kunt onze medewerkers tijdens kantooruren bereiken op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via onze contactpagina.