Ondersteun urinewegen, libido en hersenfunctie met fulvinezuur uit shilajit.

 

Het is belangrijk om het lichaam met regelmaat te reinigen of te ‘detoxen’. Dit zorgt ervoor dat voedingsstoffen weer goed vanuit het spijsverteringssysteem door het lichaam kunnen worden opgenomen. Een shilajit supplement kan hierbij ondersteuning bieden. Shilajit vormt namelijk een goede bron van gegarandeerd 20% fulvinezuur.

 

‘Het zwarte zweet van de rotsen’

 

ShilajitShilajit, ook wel mumijo genoemd, is een bruine tot zwarte teerachtige substantie die onder meer is te vinden in de heilige bergen van Nepal en andere hoogvlaktes van Centraal Azië. Het is samengesteld uit humus en organisch plantmateriaal dat wordt samengeperst door lagen gesteente en naar buiten komt onder invloed van de warmte van de zon. Daarom noemt men het ook wel het ‘zweet van de rotsen’.

 

Planten zijn de bron van al ons voedsel en humus is weer voeding voor de planten. In tegenstelling tot grond-humus, bestaat shilajit-humus voor 60 tot 80% uit organische massa.

 

Inheemse Nepalezen verzamelen de shilajit

 

Nepal, mensenDe planten in shilajit werden nooit blootgesteld aan chemicaliën, meststoffen of pesticiden. Ze zijn geleidelijk omgezet tot humus. Door microbiële activiteit en de enorme druk van het gewicht van de bergen, is deze humus getransformeerd tot een dichte, mineraalrijke massa. Dat is shilajit. De ingesloten lagen van de shilajit worden zichtbaar door de koude winters, de hete zomerzon en de erosie door de moessonregens. Als de temperatuur in de zomer in de bergen warm genoeg wordt, stroomt de shilajit uit de spleten in de rotslagen. Inheemse Nepalezen beklimmen de bergen en struinen de kliffen af ​​om de shilajit te verzamelen.

 

Hoewel de kleur varieert van bruin tot zwart, wordt aan de zwarte variant de voorkeur gegeven omdat die het beste van kwaliteit is.

 

Een zeldzame en dure stof

 

Echte shilajit is zeldzaam en daardoor duur. Het heeft een vaag olieachtige of asfaltachtige geur en wordt een zachte, kneedbare en klei-achtige pasta. Het is een combinatie van gefossiliseerde en gefermenteerde planten en bevat in overvloed schimmels en sporenelementen. Humuszuur en fulvinezuur ontstaan door omzetting en fermentatie van plantaardig materiaal tijdens microbiële stofwisselingsprocessen. Daarbij komen dan miljoenen nuttige bacteriën vrij.

 

Wat doet fulvinezuur uit shilajit?

 

Fulvinezuur stelt ons in staat om stoffen, zoals probiotica, antioxidanten, vetzuren en mineralen beter in ons lichaam om te zetten en op te nemen. Shilajit ondersteunt de urinewegen, stimuleert het libido van man en vrouw en ondersteunt de vrouw bij de maandelijkse menstruele ongemakken. Shilajit speelt een rol bij de vetstofwisseling en draagt bij aan een normaal gewicht. Tenslotte draagt het bij aan het behoud van een normale hersenfunctie, waaronder het geheugen.

 

Hoe komen we aan fulvinezuur?

 

Humus kennen we als een voedingsrijke, organische grondsoort. We treffen hierin de organische verbindingen humuszuur en fulvinezuur aan. Vroeger werkten de mensen vaak met hun handen in de grond, zodat ze op een natuurlijke manier met humuszuren in contact kwamen. Tegenwoordig is het efficiënter daarvoor een betrouwbaar shilajit voedingssupplement in te nemen.

 

Wat is de werking van fulvinezuur?

 

1. Het ondersteunt de normale hersenfunctie*

Hersenen, brainIn 2011 is een onderzoek¹ gepubliceerd waarin werd aangetoond dat fulvinezuur verschillende antioxidante eigenschappen heeft. Hierdoor draagt het bij aan de instandhouding van normale hersenfuncties zoals bijvoorbeeld het geheugen*.

 

 

 

2. Is goed voor nieren, blaas en prostaat*

Shilajit wordt, met name binnen de Ayurveda, al honderden jaren ingezet als tonicum voor de nier- en blaasfunctie.  Het is een krachtig diureticum dat bijdraagt aan het behoud van een normale urinestroom. Het stimuleert de nier en blaas activiteit en draagt op deze manier ook bij aan een normale vochthuishouding in ons lichaam. Ook verzorgt shilajit de normale prostaatfunctie bij mannen.

 

3. Goed voor een normale, regelmatige menstruatie*

MenstruatiepijnSpeciaal voor vrouwen biedt shilajit een zeer effectieve aanvulling. Shilajit heeft een aantal gezondheidsvoordelen voor vrouwen waardoor het de vitaliteit ondersteunt. Shilajit reguleert de normale menstruatiecyclus en vermindert het ongemak dat een vrouw tijdens deze periode ervaart. Bovendien biedt het ondersteuning bij ongemakken voor, tijdens en na de menstruatie.

 

 

4. Goed voor libido en voortplantingsorganen*

Shilajit is een zeer nuttige stof voor mannen en vrouwen. Het verzorgt de voortplantingsorganen en reguleert de bloedstroom in de vrouwelijke genitaliën. De aanwezige sporen en mineralen in shilajit vullen op een natuurlijke manier het voedingspatroon aan wat gunstig is voor het voortplantingssysteem van het lichaam.

 

Fulvinezuur in het shilajit supplement

Als we kwalitatief goed fulvinezuur voor de mens willen hebben, kunnen we we een hoog gehalte aan fulvinezuur vinden in het shilajit supplement. Shilajit extract is gestandaardiseerd op 20% fulvinezuur en wordt onder hoge kwaliteitsgaranties geproduceerd door Sabinsa, een bedrijf dat een goede reputatie heeft op het gebied van Ayurvedische grondstoffen. Uiteraard is de shilajit goed gecontroleerd op de aanwezigheid van zware metalen zoals lood, arsenicum, cadmium en kwik zodat een veilig en doelmatig supplement kan worden gegarandeerd.

 

Na extractie blijft ongeveer 40% van de grondstof achter. Een goede extractie is erg belangrijk om een ​​consistent hoog niveau van de actieve inhoudsstoffen te garanderen, inactieve stoffen te verwijderen, het extract te controleren op de juiste zuurgraad en schadelijke vrije radicalen, schimmels en schimmeltoxinen te verwijderen. Goede kwaliteit shilajit wordt vervolgens gestandaardiseerd om consistente niveaus van de inhoudsstoffen te garanderen.

 

* De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.


¹Cornejo, A. (2011, 28 oktober).