Hoe verhoog ik mijn testosteron? Gespierd mannenlichaam rijk aan testosteron

Op internet wordt veel gezocht naar hoe het testosteronniveau kan worden verhoogd. Testosteron leeft dus. Wat is testosteron eigenlijk? Welke leefstijltips zijn ware testosteronbommen? En welke voedingssupplementen ondersteunen uw testosterongehalte? Ontdek in dit artikel hoe het levenselixer testosteron uw levenskwaliteit voedt, waardoor u energie behoudt om doelen te stellen en uitdagingen het hoofd te bieden.

Wat is testosteron?

Testosteron is als het hormonale equivalent van een goede dirigent op een symfoniepodium. Hij staat in het midden, leidt het orkest van het menselijk lichaam en zorgt voor harmonie in de verschillende secties. Het hormoon testosteron wordt bij mannen voornamelijk geproduceerd in de testikels (zaadballen) en bij vrouwen in de eierstokken. Kleine hoeveelheden worden bij zowel mannen als vrouwen ook in de bijnieren aangemaakt.

Scheikundige formule van testosteronScheikundige formule van testosteron

De productie van testosteron neemt doorgaans toe tijdens de puberteit en bereikt zijn hoogtepunt in de vroege volwassenheid. Vanaf het 35ste levensjaar neemt de productie geleidelijk af. Een 75-jarige heeft nog ongeveer 60% van het testosteronniveau van een twintiger. Overgewicht versterkt deze daling.

Weetje:

De naam ‘testosteron’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘testis’, wat testikel betekent. Het hormoon werd namelijk voor het eerst geïsoleerd uit testikels.

Wat doet testosteron?

Overzicht verschillende werkingen van testosteronOverzicht verschillende werkingen van testosteron

Testosteron staat bij velen als architect van mannelijkheid bekend. Terecht. De bekendste eigenschap van testosteron is immers de transformatie van jongen tot man. Dit uit zich in baardgroei, een diepere stem, groei van de testikels en ontwikkeling van de prostaat. Testosteron is bovendien essentieel voor de vorming van de mannelijke seksualiteit en vruchtbaarheid. Verder bevordert testosteron de groei van spier- en botweefsel, stimuleert het de productie van sperma en reguleert het de seksuele functie en het libido.

Bij vrouwen is testosteron meer te vergelijken met subtiele achtergrondmuziek: aanwezig maar niet zo prominent. Testosteron draagt bij vrouwen bij aan de gezondheid van spierweefsel, het behoud van de botdichtheid en de regulering van seksuele functies. Zowel bij mannen als vrouwen is testosteron dus belangrijk voor het reguleren van het libido en het seksueel verlangen.

Testosteron is niet alleen belangrijk voor de fysieke vitaliteit. Lage testosteronniveaus worden namelijk in verband gebracht met prikkelbaarheid, vermoeidheid en neerslachtigheid. Een veel voorkomende misvatting is dat testosteron agressie veroorzaakt. Testosteron bevordert eerder het zelfvertrouwen dan agressie. Tot slot heeft testosteron invloed op cognitieve functies, zoals het geheugen en de ruimtelijke vaardigheden. 

Weetje:

In 1935 isoleerden een Duitse en een Zwitserse biochemicus onafhankelijk van elkaar testosteron. Later ontvingen ze gezamenlijk de Nobelprijs voor Scheikunde voor hun baanbrekende werk naar de ontwikkeling van geslachtshormonen, waaronder dus testosteron.

Testosteron voor sport en spiermassa

Als onzichtbare smid in de smederij van kracht en uithoudingsvermogen smeedt testosteron de fundamenten van spieren met een ongekende vuurkracht. Zodoende is testosteron geliefd bij veel sporters. Testosteron speelt namelijk een cruciale rol bij het bevorderen van de eiwitopbouw (eiwitsynthese). Dit leidt tot spiergroei en vergroting van de spierkracht en zorgt voor een toename van de lichaamssterkte. Ook zorgt testosteron voor het verkorten van de spierhersteltijd na een intensieve training. Bovendien is testosteron goed voor de vetverbranding.

Jonge man met gezond testosteronniveauJonge man met gezond testosteronniveau

Weetje:

Extra inname van lichaamsvreemd chemisch testosteron, zoals anabole steroïden, wordt vaak als oneerlijk beschouwd en is verboden in veel sportcompetities. Zodoende staat deze vorm van testosteron ook op vele dopinglijsten.

Testosteron voor seks, libido en erectie

Testosteron is de vonk die het vuur van verlangen aanwakkert. Hierdoor zorgt deze belangrijke regelstof voor een gezond libido bij mannen én vrouwen. Voor mannen is testosteron ook enorm belangrijk voor een goede erectie. Testosteron verbetert immers de bloedstroom. Een goede bloedtoevoer naar de penis is essentieel voor het tot stand brengen en behouden van een goede erectie.

Een gelukkige man en vrouw in bed met een een hoog gehalte aan testosteronEen gelukkige man en vrouw in bed met een een hoog gehalte aan testosteron

Weetje:

Mannen die door genetische redenen weinig testosteron aanmaken, hebben vaak een gebrek aan assertiviteit en zelfstandigheid. Ook hebben ze meestal weinig interesse in liefde en seks.

Welke leefstijltips voor een goed testosteronniveau?

Grafische presentatie van leefstijltips voor een gezond testosterongehalteGrafische presentatie van leefstijltips voor een gezond testosterongehalte

In onze wereld van veeleisendheid en hectiek, staan we vaak niet stil bij de impact hiervan op ons testosteronniveau. Een gezonde leefstijl vormt de sleutel voor een goed testosterongehalte. Zodoende is het verstandig om voldoende te slapen, regelmatig te bewegen, uw stressniveau te beheersen, alcoholinname te matigen, op uw gewicht te letten en niet te roken.

Weetje:

Een testosteronmeting is een momentopname. De aanmaak van testosteron stijgt als er status te winnen óf te verliezen valt. Bij sporters gaat het niveau daarom in aanloop naar belangrijke wedstrijden omhoog. Ook wanneer een aantrekkelijke vrouw in de buurt van een vrijgezelle jongeman komt, zorgt dit doorgaans voor een plotselinge steiging van het testosterongehalte.

Testosteron bij vrouwen

In de dans van hormonen is testosteron bij vrouwen als de elegante partner die kracht en gratie toevoegt aan de choreografie van een gezond leven. Testosteron bij vrouwen vervult een essentiële rol als onderdeel van de complexe hormonale balans die het vrouwelijk lichaam reguleert. Veel van de regelstof testosteron wordt bij vrouwen in de hersenen omgezet in oestrogeen. Dit is het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon.

Grafische presentatie van de vrouwelijke hormonale balans: testosteron versus oestrogeenGrafische presentatie van de vrouwelijke hormonale balans: testosteron versus oestrogeen

De bekendste natuurlijke oestrogenen zijn oestron (E1), estradiol (E2) en oestriol (E3). Oestrogeen is cruciaal voor de ontwikkeling en het behoud van de voortplantingsorganen, zoals de eierstokken, baarmoeder en de borsten. Ook reguleert dit hormoon de menstruatiecyclus en stimuleert de ontwikkeling van de baarmoederwand in aanloop naar de zwangerschap.

Weetje:

Uw testosterongehalte in uw bloed zegt niet zoveel. Deze moet u altijd zien in verhouding tot de twee hormonen die testosteronproductie stimuleren: FSH en LH. Is uw testosterongehalte in orde, maar heeft u relatief hoge FSH- en LH-waarden, dan is dit een signaal dat uw lichaam moeite heeft om het aanwezige testosterongehalte op peil te houden.

Welke supplementen zijn goed voor het behoud van een normaal testosterongehalte?

De volgende supplementen ondersteunen u bij het behoud van een gezond testosteronniveau:

 • Mucuna Pruriens
  Mucuna pruriens wordt al duizenden jaren in de Ayurveda (Indiase gezondheidsleer) toegepast. Mucuna Pruriens is goed voor het behoud van een normaal testosterongehalte*.
 • Tribulus terrestris
  Tribulus terrestris heeft de reputatie een echt mannenkruid te zijn, maar dit is niet terecht. Zowel mannen als vrouwen kunnen van dit libido-ondersteunende* supplement profiteren. Tribulus terrestris is eveneens goed voor het behoud van een normaal testosterongehalte*.
 • Fenegriek
  Fenegriek staat bekend als specerij in de Indiase keuken. Hier wordt het onder meer in curry’s toegepast. Een belangrijke gezondheidseigenschap van fenegriek is dat deze specerij bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*. Een stabiele bloedsuikerspiegel is belangrijk omdat schommelingen hierin de hormoonbalans, inclusief testosteron, negatief beïnvloeden.
 • Ashwagandha
  Ashwagandha is een veelzijdig kruid uit de Ayurveda. Deze allrounder ondersteunt onder meer de mannelijke potentie*. Ook niet onbelangrijk: het kruid heeft een gunstige invloed op uw uithoudingsvermogen*.
 • Shilajit
  Shilajit is een andere uitblinker binnen de Ayurveda. Dit stofwisselingondersteunende* extract is goed voor het libido* en de voortplantingsorganen*.
 • Zwarte maca
  Iedere kleur macawortel heeft zijn eigen gezondheidstoepassingen. Zwarte maca staat bekend als de ‘mannenmaca'. Deze macawortel is goed voor het libido* en draagt bij aan het behoud van een gezonde seksuele functie voor mannen*.
 • Zink Compleet
  Zink is veruit het belangrijkste mineraal voor uw testosterongehalte. Zink draagt bij aan de instandhouding van normale testosterongehaltes in uw bloed.
 • Testoman Plus
  Geen zin om te kiezen? Dan kunt u ons supplement Testoman Plus kopen. Dit vegan combinatiesupplement bevat vele van bovenstaande inhoudsstoffen. Dit is ons best verkochte testosteronondersteunende voedingssupplement in ons assortiment!

Met testosteron als uw metgezel in gezondheid, sluiten we af met het vertrouwen dat dit artikel voor u een bron van inspiratie is voor een actief, gezond en gelukkig leven!

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over testosteron en supplementen die dit hormoon ondersteunen? Of heeft u een andere vraag over sport, libido, seks en/of erectie? Neem dan gerust contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).