Zijn hulpstoffen in supplementen veilig? Vrouw leest nauwkeurig wat de ingrediënten van haar supplement zijn

Wie voedingssupplementen gebruikt, weet dat ze in diverse vormen beschikbaar zijn. U kunt kiezen voor poeders, tabletten, sprays, druppels, capsules en softgels. Waarschijnlijk let u eerst op de werkzame stoffen, zoals vitamines of mineralen. Kijkt u echter ook wel eens naar de hulpstoffen? En, niet onbelangrijk: zijn deze hulpstoffen wel veilig? In dit blog geven we antwoord op uw vragen.

Wat zijn hulpstoffen in supplementen?

Eerst maar eens kijken naar wat hulpstoffen in supplementen eigenlijk zijn. Hulpstoffen zijn de ‘extra’ bestanddelen die aan supplementen worden toegevoegd, naast de werkzame stoffen. Ze hebben geen directe voedingswaarde en worden ook niet toegevoegd om uw gezondheid te verbeteren.

Hulpstoffen hebben echter wel een belangrijke functie. Ze bepalen bijvoorbeeld hoe een tablet of capsule eruitziet, hoe deze smaakt of hoe snel deze in uw lichaam wordt opgenomen.

Verschillende soorten supplementen: tabletten, capsules en softgelsVerschillende soorten supplementen: tabletten, capsules en softgels

U kunt hierbij denken aan bindmiddelen, vulstoffen of coatings. Stel: u neemt vitamine C als tablet in. Deze tablet bevat dan naast de werkzame stof ascorbinezuur vaak een vulmiddel om de tablet stevig te maken. Bovendien zit om de tablet een glansmiddel voor een gladde afwerking. 

“Hulpstoffen zijn functioneel in supplementen"

Waarom zitten er hulpstoffen in supplementen?

Softgels in een laboratoriumSoftgels in een laboratorium

Hulpstoffen worden om verschillende redenen gebruikt. Allereerst zijn ze belangrijk voor het vergroten van de biologische beschikbaarheid van werkzame stoffen. Er zijn echter nog enkele belangrijke redenen waarom hulpstoffen functioneel in supplementen zijn:

  • Ten eerste zorgen ze ervoor dat het supplement in de juiste vorm kan worden geproduceerd. Zonder hulpstoffen zou het bijvoorbeeld lastig zijn om een tablet stevig te maken of een poeder te laten oplossen.
  • Daarnaast kunnen hulpstoffen de houdbaarheid verbeteren.
  • Ook kunnen hulpstoffen de smaak neutraliseren.
  • Last but not least zorgen hulpstoffen ervoor dat werkzame stoffen niet aan elkaar kleven tijdens de productie.

    Een voorbeeld is dat visolie-softgels vaak een antioxidant zoals vitamine E bevatten. Dit voorkomt dat de olie ranzig wordt en de softgel zijn werking verliest.

“Hulpstoffen dienen allemaal een specifiek doel"

Wat zijn de meest gebruikte hulpstoffen in supplementen?

We kennen een behoorlijk scala aan hulpstoffen in supplementen.
Ze dienen allemaal een specifiek doel. Zo kennen we antiklontermiddelen,bindmiddelen, capsules en coatings, conserveermiddelen, kleur- en smaakstoffen, stabilisatoren
en vulmiddelen.

De meest voorkomende zijn:

MagnesiumstearaatMagnesiumstearaat
  • Magnesiumstearaat. Magnesiumstearaat werkt onder meer als glijmiddel en zorgt ervoor dat tabletten niet aan de machines blijven plakken. Het is het magnesiumzout van stearinezuur. Het kan ook als antiklonter-, glans- of vulmiddel worden gebruikt. Magnesiumstearaat komt uit dierlijke èn plantaardige bronnen als zuivel, vis, vlees, eieren en plantaardige oliën. In dit blog vindt u meer informatie over magnesiumstearaat.
  • Siliciumdioxide. Siliciumdioxide voorkomt dat poeders klonteren. Het is afkomstig uit zand en gesteente. Siliciumdioxide tast de actieve stoffen van het supplement niet aan. Hierdoor blijft de werkzaamheid behouden. We treffen siliciumdioxide ook in kaas, kruiden, zout en zoetjes aan.
  • Cellulose. Cellulose is een vulstof of antiklontermiddel dat van plantenvezels wordt gemaakt. We kunnen cellulose niet verteren. Het verlaat dus grotendeels onveranderd het lichaam met de ontlasting.
  • Gelatine. Gelatine wordt voor capsules gebruikt en is altijd van dierlijke oorsprong.
HPMC-capsuleHPMC-capsule
  • HPMC (Hydroxypropylmethylcellulose). HPMC is een plantaardig alternatief voor gelatine. Het wordt uit cellulose gemaakt, net als microkristallijne cellulose. Ook over HPMC vindt u een blog op onze website.
  • Maltodextrine. Maltodextrine is een vulstof die tegelijkertijd de oplosbaarheid verbetert. Het wordt ook als conserveringsmiddel ingezet.

Maltodextrine is een koolhydraat. Deze wordt door het lichaam omgezet in glucose. Omdat het slechts in kleine hoeveelheden wordt gebruikt, heeft het niet of nauwelijks effect op de bloedsuikerspiegel. Maltodextrine wordt uit het zetmeel van rijst, tarwe, aardappel of maïs gehaald. Over maltodextrine vindt u eveneens een blog op onze website.

  • Gommen (zoals Arabische gom). Gommen werken als bindmiddel en/of stabilisatoren. Gommen zijn belangrijk voor het behoud van de kleur en de textuur van het supplement. Ook helpt gom om stoffen te stabiliseren die van oorsprong niet met elkaar mengen, zoals vet en water.
  • Stevia, isomaltose, mannitol of sorbitol. Deze zoetstoffen zorgen voor een lichte zoetheid in kauwtabletten.
  • Glycerine. Glycerine (of glycerol) is een bevochtigingsmiddel en zorgt ervoor dat capsules soepel blijven en niet uitdrogen. Daarnaast wordt het als bindmiddel en/of stabilisator ingezet. Glycerol komt uit dierlijke vetten en plantaardige oliën.
  • IJzeroxide. IJzeroxide is een gele, zwarte of rode kleurstof die in de coating van een tablet of softgel wordt gebruikt. De stof komt van nature voor als mineraal in gesteente. 

We geven weer een voorbeeld. Aan onze vitamine B12-zuigtabletten is isomaltose toegevoegd om een lichtzoete smaak te geven zonder suiker toe te voegen.

“De hulpstoffen in voedingssupplementen zijn uitgebreid beoordeeld door instanties zoals de EFSA"

Zijn hulpstoffen in supplementen veilig?

Na het lezen van de namen van al deze hulpstoffen, komen we uit bij de hamvraag: zijn al deze hulpstoffen wel veilig? Gelukkig kunnen we hier bevestigend op reageren. De hulpstoffen in voedingssupplementen zijn namelijk uitgebreid beoordeeld en goedgekeurd door instanties zoals de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). 

Tekst over voedselveiligheid in EuropaTekst over voedselveiligheid in Europa

Bovendien is een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) opgesteld. Dit is de maximale hoeveelheid die u per dag veilig kunt innemen. In de toegestane hoeveelheden zijn de hulpstoffen dus veilig bevonden voor consumptie.

Toch is het goed om bewust te zijn van wat u inneemt. Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor bepaalde hulpstoffen, zoals kleurstoffen of zoetstoffen. Dit kan bijvoorbeeld tot lichte maagissues leiden. Daarom is het belangrijk om het etiket van een supplement altijd te controleren. Bovendien kiezen vegetariërs, veganisten en mensen met een allergie voor dierlijke producten liever supplementen met plantaardige hulpstoffen, zoals HPMC in plaats van gelatine.

“Bij vitaminesperpost.nl weet u precies wat u inneemt"

Hoe zit het met de hulpstoffen in de supplementen van vitaminesperpost.nl?

Zakje supplementen van vitaminesperpost.nlZakje supplementen van vitaminesperpost.nl

Bij vitaminesperpost.nl hechten we veel waarde aan transparantie en kwaliteit. We kiezen alleen hulpstoffen die essentieel zijn voor de werking en kwaliteit van het product. Waar mogelijk gebruiken we natuurlijke of plantaardige alternatieven. Bovendien proberen we het gebruik van hulpstoffen tot een minimum te beperken. Dit betekent dat u bij ons geen onnodige toevoegingen aantreft. Daarnaast vindt u bij elk product een duidelijke beschrijving van de gebruikte hulpstoffen. Zo weet u precies wat u inneemt. 

Daarnaast vindt u bij elk product een duidelijke beschrijving van de gebruikte hulpstoffen. Zo weet u precies wat u inneemt. Veel van onze supplementen zijn bovendien volledig vegetarisch of veganistisch, dankzij het gebruik van plantaardige capsules zoals HPMC. Daarnaast hebben we ook enkele plantaardige softgels, zoals bij onze producten Vegan Borage-olie en Vegan Omega 3.

“Hulpstoffen zorgen ervoor dat supplementen hun vorm, houdbaarheid en kwaliteit behouden"

Hulpstoffen: onmisbaar, maar met zorg gekozen

Hulpstoffen zijn duidelijk onmisbaar. Ze spelen een belangrijke rol in de productie en werking van supplementen. Hulpstoffen zorgen ervoor dat supplementen hun vorm, houdbaarheid en kwaliteit behouden. Over het algemeen zijn ze veilig, mits u geen specifieke gevoeligheden heeft. Bij vitaminesperpost.nl doen we er alles aan om alleen de beste en meest natuurlijke hulpstoffen te gebruiken, zodat u met een gerust hart onze supplementen kunt gebruiken.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over onze supplementen of de gebruikte hulpstoffen? Neem gerust een kijkje in onze webshop of neem contact met ons op. Dit kan via ons contactformulier of tijdens kantooruren via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).