Boswellia serrata: wierook voor de gewrichten Vrouw houdt staafje wierook vast

Kerstmis staat voor de deur en daarmee de bijbehorende bijbelse verhalen. Zo brachten de drie wijzen uit het oosten kostbare geschenken voor het kindje Jezus mee: goud, mirre en wierook. Wierook? Ja, want de hars uit de Boswellia serrata oftewel de wierookboom wordt in het oosten al duizenden jaren gezien als ondersteuner van de gewrichten. Boswellia kan echter meer!

Wat is wierook?

Brandende wierookBrandende wierook

Wie steekt niet af en toe een staafje wierook aan om het huis met heerlijke geuren te vullen? Wierook is dan ook een aromatisch mengsel van organische stoffen dat kan worden aangestoken om een bepaald aroma te verspreiden. Wierook is eigenlijk een ander woord voor de hars (Olibanum) van de wierookboom (Boswellia serrata). Oorspronkelijk betekent het woord ‘wierook’ ‘wijrook’: rook om te wijden. In de Indiase ayurvedische geneeskunst wordt de gedroogde gomhars van de Boswellia serrata al duizenden jaren als heilzaam kruid beschouwd. 

De ayurvedische leer is inmiddels officieel door de Wereldgezondheidsorganisatie erkend. Overigens werden al in het Stenen Tijdperk harsen en balsem gebruikt. Bovendien waren wierook en mirre in de Oudheid belangrijke handelswaar. De handel in wierook vierde hoogtij toen het Romeinse Rijk op z’n hoogtepunt was. Wierook wordt immers al eeuwenlang verbrand om bijvoorbeeld de goden gunstig te stemmen. Dit gebruik wordt in de rooms-katholieke kerk nog steeds in ere gehouden. Toen in 622 de islam opkwam, werd het verbranden van wierook bij begrafenissen verboden. Dit had ermee te maken dat men van oudsher dacht dat wierook kon worden gebruikt om djinns te verjagen of bezetenen te bevrijden. Wierook mag binnen de islam wel worden gebruikt om het huis lekker te laten ruiken. Het eeuwenoude wierookgebruik bij begrafenissen blijkt echter moeilijk uit te roeien en in Jemen en Oman wordt voor de moskeeën bij de ingang nog steeds wierookbakken  aangetroffen waarin de bezoekers giften kunnen doen.

“De boom doet het goed in droge, tropische gebieden met een stenige bodem”

Wat is Boswellia serrata?

De Boswellia serrata staat ook wel bekend als wierookboom of Indiase frankincense. De boom komt niet in Nederland voor en stamt oorspronkelijk uit India en Pakistan. Tegenwoordig is hij ook in andere delen van Azië, in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika te vinden. De Boswellia serrata kan 9 tot 20 meter hoog worden en heeft samengestelde bladeren. De Latijnse naam ‘serrata’ verwijst naar de gezaagde bladrand van de deelbladeren. De stam valt op door de oranje-rode vlekken op de wat grijzige stam. 

De Boswellia serrataDe Boswellia serrata

Het is een loofboom die rond december zijn bladeren verliest. De boom doet het goed in droge, tropische gebieden met een stenige bodem. In Nederland is het simpelweg te koud omdat de Boswellia serrata niet langere tijd tegen temperaturen onder de 10° C kan.

“Uit die inkepingen druppelt witte, vloeibare hars”

Hoe wordt de hars van de Boswellia serrata gewonnen?

De hars van de Boswellia serrataDe hars van de Boswellia serrata

Zoals gezegd, wordt uit de Boswellia serrata wierook gewonnen. Dit proces vindt pas plaats als de boom minimaal vier jaar oud is. Op dat moment worden sneetjes in de schors gemaakt. Uit die inkepingen druppelt witte, vloeibare hars. Deze druppelvormige hars kristalliseert vervolgens tot goudbruine harskorrels. Deze korrels zijn de pure wierook. Dezelfde hars wordt dezer dagen ook gebruikt voor voedingssupplementen met Boswellia serrata. Hierdoor kunnen we tegenwoordig ook in het Westen gebruik maken van de gezondheidsbevorderende voordelen van de wierookboom.

“Het meest actieve bestanddeel is AKBBA (Acetyl-11keto ß-Boswellic Acid)”

Wat maakt de hars van de Boswellia serrata zo bijzonder?

De meeste gezondheidsbevorderende kenmerken van de wierookboom zijn terug te voeren op bijzondere bestanddelen van de Boswellia serrata: de boswelliazuren. De hars bevat minstens twaalf van deze zuren waarvan er vier een positieve invloed op ons lichaam kunnen hebben. Het meest actieve bestanddeel is AKBBA (Acetyl-11keto ß-Boswellic Acid). Daarnaast bevat de hars onder meer polysachariden, oliën en diverse triterpenen. Boswellia serrata is goed voor het behoud van sterke botten en soepele gewrichten*.

De gedroogde hars van de Boswellia serrataDe gedroogde hars van de Boswellia serrata

Daarnaast is het goed voor een normale darmfunctie* en de cholesterolspiegel*. Wat het behoud van soepele gewrichten* betreft, kan Boswellia serrata goed met kurkuma worden gecombineerd. Overigens staat Boswellia serrata breed in de wetenschappelijke belangstelling. Eventuele bijkomende gezondheidsbevorderende kwaliteiten van dit kruid worden derhalve nog uitgebreid (klinisch) onderzocht. Op internet is hier al één en ander over te vinden.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

"De Boswelliazuren bepalen de kracht van het supplement”

Boswellia serrata in een capsule

Het aantal Boswelliazuren is van groot belang als u op zoek gaat naar een voedingssupplement met Boswellia serrata. Deze zuren bepalen immers de kracht van het supplement. Een kwalitatief goed Boswellia-supplement is derhalve gestandaardiseerd op minimaal 60% Boswelliazuren. Ons gestandaardiseerd supplement is afkomstig van Boswellin®. Dit garandeert een hoog gehalte aan e zuren van minimaal 70%. Het Boswellia serrata extract is 100% natuurlijk, bevat geen hulpstoffen of conserveringsmiddelen en is oplosbaar in water. Bovendien is het volgens IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd. Boswellia serrata is goed te combineren met kurkuma, glucosamine en/of groenlipmossel. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor Super Boswellia. Aan deze formule is 100 mg Boswellin® Super toegevoegd. Dat bevat een hoog percentage AKBA (Acetyl-Keto-Beta-Boswellic Acid) van maar liefst 30%. Dat komt nog eens bovenop de 500 mg boswellia-extract dat met 70% boswelliazuren ook al hoog is gedoseerd. Er is 5 mg BioPerine® aan toegevoegd voor een goede opname. 

Weetjes over Boswellia serrata

  • CeremoniesWierook komt meer dan honderd keer voor in de bijbel. Een voorbeeld is Psalm 141:2:
    ‘Laat mijn gebed mogen stijgen als wierook omhoog tot uw aanschijn;
    moge het, als mijn handen, tot een avondoffer U zijn’.
  • In het boeddhisme wordt bij ceremonies nog steeds volop wierook gebruikt.
  • In Zuid-Arabische landen heeft wierook een grote sociale functie. Het wordt vaak bij een gezellig samenzijn verbrand. Op het moment dat de wierook begint te smeulen, is het moment van vertrek aangebroken.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over Boswellia serrata of andere ayurvedische supplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).