
Salades worden vaak gezien als hét toonbeeld van gezond eten. Lekker licht, bomvol groente en we kunnen er eindeloos mee variëren. Maar wat gebeurt er eigenlijk met uw lichaam als u elke dag salade eet? In dit blog zetten we de voordelen èn enkele aandachtspunten voor u op een rij. Ook geven we u een gezond saladerecept en tips over mogelijke supplementen die een mooie aanvulling kunnen zijn op een saladerijk voedingspatroon.
- Welke voedingsstoffen zitten in een salade?
- Wat zijn de voordelen van elke dag salade eten?
- Wat zijn de nadelen van elke dag salade eten?
- Waar moet u op letten als u elke dag salade eet?
- Welke voedingssupplementen als u elke dag salade eet?
- Gezond saladerecept: Linzensalade met spinazie en zoete aardappel
Welke voedingsstoffen zitten in een salade?
Welke voedingsstoffen u met uw salade binnenkrijgt, hangt natuurlijk helemaal af van wat u erin stopt. Een simpele groene salade met sla en tomaat is lekker fris, maar bevat relatief weinig voedingsstoffen. Door te variëren met verschillende groentesoorten, peulvruchten, gezonde vetten en eventueel vis of eieren, maakt u er een volwaardige maaltijd van.
We geven enkele voorbeelden van veelvoorkomende voedingsstoffen in salades:


- Vezels: uit groente, bonen en zaden
- Vitamine C: in paprika, broccoli en citroensap
- Vitamine A en K: in bladgroente zoals spinazie en boerenkool
- IJzer: uit linzen en spinazie
- Gezonde vetzuren: uit olijfolie, avocado en walnoten
Zo'n kleurrijke mix zorgt ervoor dat u een breed scala aan voedingsstoffen binnenkrijgt, vooral als u afwisselt met seizoensproducten.
“Groente bevat veel vezels, vitamines en antioxidanten"


Veel voedingsrichtlijnen raden aan om 5 porties groente en fruit per dag te eten. Elke dag een salade nuttigen, kan u derhalve helpen om meer groente binnen te krijgen. Dat is altijd een goed idee. In feite kunt u al 5 porties per dag louter via een salade binnenkrijgen!
Groente bevat veel vezels, vitamines en antioxidanten.
Een salade is bovendien vaak laag in calorieën, wat het een prettig gerecht maakt als u op uw gewicht wilt letten.
Daarnaast zijn de vitamines en mineralen in salades goed voor het hart. Hetzelfde geldt voor de vezels, waardoor u eerder een vol gevoel krijgt. Dit betekent dat u minder calorieën eet en dus een gezonder lichaamsgewicht behoudt.
Denk bijvoorbeeld aan een salade van spinazie, komkommer, paprika en kikkererwten. Daarmee krijgt u vezels binnen voor een goede darmwerking en vitamine C voor uw weerstand. Ook noten, zaden en avocado passen perfect in een salade en leveren gezonde vetten.
Vezels in de groente en fruit in uw salade kunnen bovendien helpen om uw bloedsuikerspiegel in balans te houden.


De verhouding groente in salades moet echter hoger dan die van fruit zijn, omdat sommige fruitsoorten een piek in de suikerspiegel kunnen veroorzaken.


Sommige ingrediënten die vaak in salades worden gebruikt, kunnen een wonder verrichten bij het ondersteunen van de bloeddruk. Een voorbeeld hiervan is snijbiet, dat rijk is aan kalium. Een ander veelgebruikt ingrediënt voor een gezonde bloeddruk is tomaat. Naast kalium bevat de tomaat ook het pigment lycopeen. Dit is een krachtige antioxidant.
Last but not least: salades zijn vaak snel klaar. U hoeft geen uren in de keuken te staan om iets voedzaams op tafel te zetten. Ideaal voor drukke dagen!
“Het is belangrijk om op te letten dat u voldoende energie binnenkrijgt"
Hoewel salades gezond kunnen zijn, zitten er ook wat haken en ogen aan dagelijks salade eten. Zo kan rauwe groente bij sommige mensen zorgen voor een opgeblazen gevoel of winderigheid, vooral als de darmen gevoelig reageren op vezels.
Ook is het belangrijk om op te letten dat u voldoende energie binnenkrijgt.


Een salade zonder koolhydraten of eiwitten kan nogal een lichte maaltijd zijn, zeker als u sport of een actieve levensstijl heeft. Daarnaast bevatten sommige kant-en-klare dressings veel suiker, zout of ongezonde vetten. Hierdoor wordt een gezonde salade soms onbewust minder voedzaam dan gedacht.
Een ander nadeel is dat elke dag salade eten tot jojo-diëten kan leiden. Elke dag een salade eten, is namelijk misschien niet goed vol te houden. Beperkende diëten kunnen zwaar zijn voor zowel lichaam als geest. Alleen een salade eten, kan tot een toename van het verlangen naar ongezond eten leiden.
“Gebruik niet elke dag dezelfde groente”


Wilt u elke dag salade op het menu zetten? Dat kan prima, zolang u een paar dingen in gedachten houdt.
Varieer volop. Gebruik niet elke dag dezelfde groente. Zo voorkomt u dat u steeds dezelfde (en misschien teveel van bepaalde) stoffen binnenkrijgt, zoals oxalaten uit spinazie.
Voeg eiwitten toe. Denk aan gekookte eieren, linzen, tempeh, kip of vis. Zo maakt u de salade vullender èn voedzamer.
Denk aan gezonde vetten. Voeg een handje noten, wat avocado of een scheutje olijfolie toe. Vet helpt bij de opname van in vet oplosbare vitamines zoals A, D, E en K.
Let op uw ijzeropname. Plantaardig ijzer wordt beter opgenomen in combinatie met vitamine C. Voeg dus gerust wat citroensap of paprika toe.
Op deze manier haalt u het maximale uit uw salade.
“Ook bij een gezond voedingspatroon kan een aanvulling met supplementen soms wenselijk zijn"
Welke voedingssupplementen als u elke dag salade eet?
Ook bij een gezond voedingspatroon kan een aanvulling met supplementen soms wenselijk zijn. Dit geldt zeker als u bijvoorbeeld weinig dierlijke producten eet of een verhoogde behoefte aan bepaalde stoffen hebt. Bij vitaminesperpost.nl vindt u diverse supplementen die kunnen aansluiten bij een saladerijk dieet:
- Vitamine B12: B12 is vooral belangrijk voor vegetariërs en veganisten
- IJzer: als u weinig vlees eet en snel moe bent
- Zink en selenium: zowel zink als selenium zijn sporenelementen die soms wat minder in plantaardige voeding voorkomen
- Omega 3 (uit algenolie of visolie): omega-vetzuren zijn van belang als u geen vette vis eet
- Vitamine D3: belangrijk bij een plantaardig dieet of als u weinig buiten komt


Elke dag salade eten kan een mooie stap zijn richting een gezondere leefstijl. Door goed te variëren, de juiste combinaties te maken en eventueel slimme supplementen toe te voegen, haalt u er het meeste uit. Uiteraard bieden wij u een gezond saladerecept ter inspiratie. Geniet dus van deze linzensalade met spinazie en zoete aardappel. Fris, voedzaam en snel klaar.
Ingrediënten (2 pers.):
- 100 g verse spinazie
- 150 g gekookte groene linzen
- 1 kleine zoete aardappel (in blokjes, geroosterd)
- ½ avocado in plakjes
- 1 el pompoenpitten
- ¼ rode ui in dunne ringen
Dressing:
- 1 el olijfolie
- 1 tl mosterd
- 1 tl citroensap
- peper en zout
Bereiding:
- Meng de spinazie met linzen, geroosterde zoete aardappel en rode ui.
- Voeg de avocado en pompoenpitten toe.
- Klop de dressing door elkaar en sprenkel erover.
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over gezonde voeding en/of supplementen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of tijdens kantooruren via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).