Onze darmen zijn de habitat van diverse bacteriën en het zijn er heel vooral heel veel. Volwassen mensen dragen zo’n anderhalf tot twee kilo bacteriën met zich mee. We noemen deze leefgemeenschap van bacteriën ‘darmflora’ of ‘microbioom’. Onze darmen zijn tevens het ‘station’ waar voedingsstoffen worden opgenomen en afgegeven aan het bloed. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de gecompliceerde werking van onze cellen en organen en voor de omzetting van voedingsstoffen naar energie. 

 

Het zwarte schaap onder de bacteriën: Escherichia coli

Niet voor niets wordt er altijd gezegd dat “een goede gezondheid begint in de darmen”. En niets is minder waar! Het is namelijk van belang dat er in deze bacteriële leefgemeenschap een goede balans bestaat tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën en schimmels. Overgroei van een schimmel of bepaalde bacterie kan -op termijn- leiden tot veranderingen in onze gezondheid. Eén van de zwartste schapen onder de bacteriën is de E. Coli (Escherichia coli). Van deze bacterie is al lang bekend dat we er erg ziek van kunnen worden. Hij is onder meer de reden dat we onze handen goed moeten wassen na een toiletbezoek. Maar de E. Coli blijkt nog meer slechte eigenschappen voor ons in petto te hebben.

 

Opzienbarend nieuws van Utrechtse onderzoekers

Eind februari 2020 kwamen Utrechtse onderzoekers naar buiten met opzienbarend nieuws. Van de E. Coli bacterie die in de darmen van vele mensen leeft, bestaat een variant die een stofje produceert, genaamd ‘colibactine’. Deze stof brengt schade toe omdat het de dubbele helix van het DNA in de darmcellen in tweeën breekt. De cel probeert deze schade te repareren, maar daarbij gaat het soms niet helemaal goed. En zo’n cel kan een kankercel worden, die zich vervolgens in rap tempo kan opdelen en kan leiden tot darmkanker. Een erg gevaarlijke bacterie dus die, als hij niet in toom wordt gehouden door een grote groep mensvriendelijker bacteriën, grote schade kan toebrengen aan onze gezondheid.

 

Geen E. Coli bacteriestammen in de probiotica van Vitaminesperpost.nl

Verschillende mediakanalen (onder meer de Volkskrant, DWDD en Foodlog) kopten met de sensatiebeluste tekst dat de potentieel ziekmakende bacteriestam ‘E. coli Nissle 1917’ wordt gebruikt in probiotica voedingssupplementen die gewoon in de handel zijn. Helaas nam de schrijver van het angstaanjagende, ‘bange-lezers-aantrekkende’ artikel in de Volkskrant niet de moeite dit ongemakkelijke gegeven te nuanceren, zodat zijn lezers zouden weten dat het hier niet gaat om een standaard bacteriestam in probiotica supplementen.

 

Voor alle duidelijkheid: binnen de kwaliteitsprobiotica supplementen van Vitaminesperpost.nl is de E. Coli bacteriestam nooit een onderdeel geweest van de bacteriële samenstelling. Voor deze probiotica voedingssupplementen wordt namelijk alleen gebruik gemaakt van bacteriestammen die internationaal een goede reputatie hebben. Bovendien wordt er geavanceerde techniek gehanteerd om de probiotica zo zuiver en veilig mogelijk te produceren.

 

 Een bacteriestam uit eeuwenoude poep

"In de eerste wereldoorlog (1914-1918) was de Duitse arts en professor Alfred Nissle mee naar het front. Veel van de jonge soldaten kregen, met name door de slechte leefomstandigheden, last van allerlei ziektes waaronder besmettelijke diarree. Het viel de professor op dat één van deze jonge mannen hiervoor immuun leek te zijn en daarom bestudeerde hij de samenstelling van de ontlasting van deze soldaat. Hij isoleerde een bacteriestam die hij Escherichia coli Nissle 1917 noemde. Met behulp van deze E. coli-stam ontwikkelde prof. Nissle een probioticum en introduceerde het in hetzelfde jaar in de medische praktijk. Dit probioticum is sindsdien verkrijgbaar onder de naam Mutaflor® en wordt voornamelijk ingezet bij de bestrijding van diarree. ”

 

Buitengewoon positief en hoopgevend

Naast al deze verontrustende informatie over de E. Coli bacterie, zijn de resultaten van de Utrechtse onderzoekers zeer positief en hoopgevend te noemen. Het is technisch en logistiek niet al te ingewikkeld mensen te screenen op de aanwezigheid van deze bacterie. Blijkt dit het geval, dan kan de darmflora worden opgeschoond met behulp van antibiotica. Vervolgens kan er een nieuwe, uitgebalanceerde bacteriële samenstelling worden geinstalleerd door middel van de geïsoleerde darmflora van een gezond persoon. Dit kan zomaar 1000 personen per jaar behoeden voor het ontstaan van darmkanker.